Læsetid: 2 min.

Frygt for sort bagslag i Belgien

8. februar 2000

Belgiens hårde kurs mod Østrig får flamsk socialistleder til at frygte bagslag ved Antwerpens kommunalvalg. Sidst fik det højreradikale Vlaams Blok næsten 30 procent af stemmerne

BRUXELLES - Hvad kan få alt lige fra gamle maoister, socialister og grønne til højreliberale til at gå i koalition? I den belgiske region Flanderen hedder svaret på gåden Vlaams Blok. Og nu frygter de flamske socialister, at der bliver brug for at gå endnu mere i politisk spagat, hvis det højreradikale parti Vlaams Blok skal holdes ude efter næste kommunalvalg i oktober.
Den sidste uges tid har belgiske regering nemlig gjort socialistleder Patrick Janssens en slem bjørnetjeneste. Regeringen har ikke alene ført an mod Haiders Østrig blandt de 14 EU-lande, udenrigsminister Louis Michel har også har opfordret belgierne til boykot, og aflyse deres skiferie i Østrig:
"Jeg er også chokeret over Haiders indtog. Og mit mål er, at Vlaams Blok ikke kommer til magten. Men den måde vi har reageret på denne uge, har snarere hjulpet dem. Det hele er et spørgsmål om strategi, og her er det vigtigste at reagere intelligent," siger siger Janssens i et interview med den belgiske avis Le Soir.
"Vi skal ikke boykotte Østrig. Hele det ekstreme højres strategi består i at finde en ydre fjende, og vis sanktioner giver Østrig økonomiske problemer, er det en gave, der kun vil gøre Haider endnu mere populær. Det bekræfter de reaktioner, jeg allerede har set fra Vlaams Blok," siger Janssens, der kalder den liberale udenrigsministers udfald for dårligt gennemtænkte.

Fokus på sort smitte
Det højreradikale parti Vlaams Blok, kæmper for et uafhængigt Flanderen med en fremmedfjendsk profil, der ligger tæt på Haiders frihedspartis. Partiet fik 28 procent af stemmerne i Antwerpen ved kommunalvalget i 1995.
Med verdens største diamantbørs, en økonomisk set vigtig jødisk befolkning og kosmopolitiske ambitioner, føler byens stolte borgere sig sat i pinligt internationalt fokus af den sorte smitte. Belgiske partiers politik over for Vlaams Blok kaldes "sanitetsbåndet", hvilket betyder konsekvent udelukkelse fra ethvert politisk samarbejde.
Og det har holdt bortset fra i enkelt kommune.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu