Læsetid: 2 min.

General nægter at gå af

2. februar 2000

Indonesiens tidligere forsvarschef nægter at følge præsi-dentens opfordring til at træde tilbage efter rapport om Østtimor

Magtkampen mellem den indonesiske præsident Abdurrahman Wahid og militæret blev skærpet i går, da den tidligere forsvarschef, general Wiranto nægtede at træde tilbage som minister.
Mandag opfordrede Wahid ellers generalen til at opgive sin ministerpost, efter at en undersøgelsesrapport havde peget på Wiranto som en af de ansvarlige for volden i forbindelse med Østtimors afstemning om uafhængighed i august forrige år.
Men i går viste Wiranto, at han ikke har tænkt sig at gå uden kamp. Han indkaldte til en pressekonference i Jakarta og konstaterede her, at rapporten ikke er fair og bygget på postulater.
"Jeg beklager meget, at det, som jeg har lagt frem på vegne af militæret, ikke er blevet optaget eller taget i betragtning i rapporten," sagde Wi-ranto ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Der var ingen umiddelbare kommentarer fra præsident Wahid, der i går ankom til London på et kortvarigt besøg. Imens svirrede kuprygterne atter i Jakarta.

Terror var planlagt
Rapporten fra undersøgelseskommissionen konkluderede, at militæret og de paramilitære grupper gennemførte en nøje planlagt terrorkampagne, efter at et stort flertal af Østtimors befolkning havde stemt for uaf-hængighed.
Der var tale om "massedrab" på civile, som blev gennemført på en "systematisk og brutal måde," sagde lederen af kommissionen Albert Hasibuan, da han videregav rapporten til statsanklager Marzuki Darusman, som nu skal tage stilling til det videre forløb i sagen.
Rapporten nævner 33 personer, der bør undersøges for videre tiltale, herunder general Wiranto og fem andre højtstående militærfolk. Herunder de tidligere militærledere for Østtimor, Tono Suratman og Adam Damiri. Den berygtede, tidligere leder af militærets efterretningstjeneste på Østtimor, Zacky Anwar Makarim, er også på listen.
Wiranto, der var forsvars-chef på det tidspunkt, har hele tiden bedyret, at volden i Østtimor opstod spontant og uden militærets vidende eller medvirken, men ifølge rapporten vidste Wiranto alt om volden og omfanget af ødelæggelserne - uden at gøre noget ved det. Som
øverstbefalende for hæren bør han derfor stilles til ansvar, siger rapporten.
Indonesien er under internationalt pres for at gennemføre en retssag mod de ansvarlige, og menneskerettighedsorganisationer har presset på for at få oprettet en international domstol for Østtimor.
Men både FN's generalsekretær Kofi Annan og USA's FN-ambassadør Richard Holbrooke har antydet, at der ikke vil blive tale om en international domstol, hvis regeringen i Jakarta selv tager affære og retsforfølger de ansvarlige.
Den internationale tøven skyldes, at omverdenen frygter at puste til stærke nationalistiske følelser i Indonesien og desuden frygter, at militæret kan finde på at gennemføre et kup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her