Læsetid: 4 min.

'Haider bør have Nobels Fredspris..'

26. februar 2000

Luften var tyk af ukvemsord, da Morgens Glistrup torsdag talte om "skattepolitik"
på Aarhus Universitet

"Bekæmp racismen her og NU! Bekæmp racismen her og NU!" lyder det igen og igen, hver gang en person træder over tærsklen til juridisk institut på Aarhus Universitet torsdag aften.
For hvis man går gennem døren, skal man "ind og støtte racismen". Det påstår de 20-30 unge, der har placeret sig foran indgangen, i hvert fald. På bannerne står der "Kapitalismen skaber social elendighed, splittelse og frygt" og "Nasserøvene sidder på Børsen - ikke i flygtningelejrene".
De unge har placeret sig foran juridisk institut for at demonstrere mod Fremskridtspartiets Mogens Glistrup, der på invitation af konservative jurister skal tale om "skattepolitik".

Glistrup - nej tak
Det er Studerende mod Racisme, der har arrangeret demonstratione, og de er ligeglade med, at aftenens emne er skattepolitik. Glistrup og Århus Universitet er ikke en kombination, de bryder sig om.
"Det er ikke nok, at konservative jurister siger, at Glistrup skal tale om skattepolitik. Det er det samme, som hvis vi havde inviteret Hitler herop i 30'erne for at tale om arbejdsmarkedspolitik. Glistrup skal ikke have lov til at komme med sine fremmedfjendske udtalelser her på universitetet. Han skal ikke have lov til at sige noget som helst!," råber en fyr fra en trappen ud over flokken, der er vokset betydeligt.
Det viser sig dog, at det er folk, der gerne vil ind og høre aftenens taler. De står bare lige og overvejer, hvordan de skal komme forbi de demonstrerende. En af dem udbryder: "De er jo lige så gale som Glistrup!"
Pludselig lyder der råb, og det bliver klart for både demonstranter og presse, at Glistrup er ankommet - ved bagindgangen.
Bannere, kameraer og ben bliver taget på nakken, men flokken når alligevel ikke at se andet end Glistrups ryg, da døren lukker sig bag ham. En desperat demonstrant forsøger at råbe så højt, at de mange, der allerede er bænket i auditoriet, kan høre hende: "Hold kæft hvor er det pinligt at have en studenterforening, der har inviteret sådan et svin!". Resten af den demonstrerende flok stemmer i hele vejen tilbage til hovedindgangen: "Nazisvin, nazi-svin," råber de.

To gode tilbud
Studerende mod racisme vil med deres demonstration vise, at de finder det dybt problematisk, at Glistrup får lov at tale på deres universitet, hvor der jo også går mange udlændinge. Derudover vil de forsøge at overtale folk til ikke at gå ind til mødet, men i stedet tage med ned i byen og diskutere fremmedhad i Europa alias Jörg Haider.
Men lad det være sagt med det samme: De konservative juristers tilbud er det mest populære. Snart er der kø fra auditoriet på første sal, ned ad trappen, hen ad en gang og halvanden meter ud af hovedindgangen. Kun ved hjælp af skulderskub og pressekort bliver det muligt for Information at dække begivenheden indefra. Alle de 221 lilla siddepladser er optaget, og langs væggene står folk stuvet sammen.
Om alle tilhørerne er konservative, fremskridtsfolk, jurister - eller bare mødt op for at få én på den indre svinehund - er umuligt at sige. Men hvis de er kommet for at få bekræftet, at Glistrup kan sige grimme ting om socialdemokrater og muhamedanere, bliver de ikke skuffet.
Pia Kjærsgaard får også en omgang på opfordring af en ung fyr på tredje række.
"Man kan sige om Pia Kjærsgaard, at der absolut ingen huller er i hendes uvidenhed," siger Glistrup til salens uforbeholdne morskab.
"Men vi kan da takke Dansk Folkeparti for, at de river vælgerne væk fra de andre partier og opbevarer dem indtil næste valg, hvor de så afleverer dem til os," fortsætter han.
På et spørgsmål om, hvad han mener om EU, svarer han: "Det er i hvert fald ikke EU's opgave at rakke ned på Jörg Haider. Han bør indstilles til Nobels fredspris. Hans udtalelser om SS-officerer og Hitlers arbejdsmarkedspolitik er jo trods alt små krusninger på vandet."
De tilhørere, der rent faktisk er kommet for at høre Glistrup tale om skattepolitik, bliver heller ikke skuffet Glistrup holder en brandtale for nul-skatten og redegør i detaljer for, hvad der skal blive af den offentlige sektor. F.eks. foreslår han, at midlerne til folkeskolen skæres ned til 35-40 procent af det nuværende niveau.
"Det er nok til syv-otte års skolegang. Vi bør tilbage til skoleloven fra 1903 - den er blevet dårligere og dårligere lige siden," forklarer han.
Jo, der er nok at more sig over i juridisk auditorium denne torsdag aften. Alligevel bliver der temmelig stille på tilhørerrækkerne, da Glistrup indleder en skarp kritik af Kosovo-aktionen sidste sommer.
"Vi burde rose Milosevic for at have skubbet muhamedanerne så langt tilbage, for det er kosovo-albanerne, der er vores fjende. Men i øvrigt skal vi slet ikke blande os - bort set fra, at vi bør sparke de kosovo-albanere, vi har i Danmark, ud. Det er den danske stat aldeles ligegyldigt, om der er andre end de 4,8 millioner danskere, der er i nød," nærmest råber han ud til den nu pinligt berørte forsamling. Der er dog ingen, der tager diskussionen op med ham. I det hele taget får han den enetaletid, som Studerende mod Racisme var bange for, han ville få. Men da de ikke deltager i mødet, hører de det ikke. Ligesom Glistrup ikke hører andet end ekkoet af deres "nazisvin".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her