Læsetid: 4 min.

Haider gør op med stift system

4. februar 2000

Haider bestemmer i delstaten Kärnten. Om kort tid får hans Frihedsparti plads for bordenden i hele Østrig. "Folk mærker, at her er en mand, der kan skabe resultater," siger formanden for Kärntens parlament

KLAGENFURT - Uret på Kärntens parlamentsbygning, Landhaus, er gået i stå klokken 12, som en symbolsk bekræftelse på, at Jörg Haiders højre-populistiske Frihedsparti ikke lod sig stoppe to minutter i.
For et år siden blev Frihedspartiet (FPÖ) stærkeste parti i delstaten Kärnten, nu er klokken slået i Wien. Præsident Thomas Klestil har nu godkendt den nye regering bestående af det konservative Folkeparti og Haiders Højre-populistiske Frihedsparti. Er demokratiets tid løbet ud?
"Næeh, uret har været i stykker i 50 år," siger Jörg Freunschlag, der er parlamentsformand i delstaten Kärnten og tilføjer stolt: "Jeg er ved at skaffe midler til reparationen."
Jörg Freunschlag er valgt for Frihedspartiet og betegner sig selv som Haiders ven gennem 25 år. Med Frihedspartiet sker der endelig noget med uret i Kärnten og med resten af Østrig, er det glade budskab.
"Når et parti har en stærk personlighed i spidsen, flytter tingene sig. Folk mærker, at her er en mand, der er i stand til at skabe resultater - se bare på de Gaulle, Adenauer og Kohl . Vi er så heldige at have Jörg Haider. Selvfølgelig har vi gode folk fordelt på de ledende poster, men der er een leder. Tiden kræver hurtig handling, derfor må man have en autoritet."

Partibogen er afgørende
Når Freunschlag ser på Østrig, ser han et forstenet samfund, hvor Socialdemokratiet og Folkepartiet har delt alt mellem sig. Alle offentlige udnævnelser foregår med skelen til ansøgerens partibog - og hvilken partibog den foregående ansøger havde. Det system af gensidig socialdemokratisk og konservativ hjælp vil Frihedspartiet afskaffe.
"Vores hemmelighed er, at vi arbejder med stor entusiasme. Vi har gjort os tanker om fremtiden, fordi vi tror, at den østrigske to-partistruktur er en udgået model. Socialdemokratiet og Folkepartiet er stivnet i et system, som kun handler om deres egne interesser - ikke indbyggernes. Vi har en anden model: Vi er til for menneskene, vi vil føre landet ind i fremtiden - uden at glemme historien."
Netop forholdet til historien har gang på gang bragt partileder Haider i vanskeligheder. En gang betegnede han koncentrationslejrene som straffelejre - og mere end antydede, at kz-fangerne var almindelige forbrydere, en anden gang kaldte han SS-soldater for anstændige mennesker. Han mente også, at nazisterne havde et godt beskæftigelsesprogram...
"Haider har i øjeblikkets inspiration sagt noget vrøvl - et hvert menneske begår fejl," mener Jörg Freunschlag.
"Alle politikere siger noget forkert; Chirac sagde i 1991, at udlændinge lugter - jeg kan gerne give Dem telegrammet fra det østrigske nyhedsbureau bagefter. Nu er han en statsmand, og det gør forskellen."
Freunschlag har ikke irettesat sin gamle ven på grund af fortalelserne.

Holder hinanden i skak
Frihedspartiet har stort set siddet i Kärntens regering siden 60'erne. Ifølge delstatens forfatning har de større partier automatisk plads i regeringen. I mange år var partiet derfor henvist til at føre oppositionspolitik fra sine ministertaburetter, men efter valget sidste år har Frihedspartiet den største gruppe.
"Vi lærte at regere i Kärnten. For første gang i Østrigs historie har vi tre partier i en delstatsregering, som holder hinanden i skak. Det er ikke kaos - det er demokrati! Man er ikke bundet til en enkelt partner, men kan søge støtte, hos den, der er interessant."
På spørgsmålet, om Frihedspartiet har gjort en forskel i Kärnten, svarer Freun-schlag, at det de første seks måneder lykkedes at gennemføre en lang række forslag uden at nævne nogle konkrete forbedringer. Hans politiske modstandere mener tværtimod, at der ikke er sket en døjt i landet, siden Frihedspartiet kom til magten.

Ingen grund til frygt
Mens interviewet foregår stikker spændte partimedlemmer hovederne ind til parlamentsformandens sekretær for at høre, om der er nyt fra Wien. Nej, ikke endnu. Præsident Klestil overvejer stadig.
For at blødgøre præsidenten - og måske berolige udlandet - har Haider garanteret regeringens demokratiske grundopfattelse i et forord til regeringsgrundlaget.
"Udlandet er blevet skuffet i sin frygt," vurderer
Freunschlag, "i 15 år har man opbygget et billede af den lille Hitler, børneæderen, fremmedhaderen, jødegasseren. Det minder os om forfølgelsen, som nazisterne udsatte mindretallene for, men det må vi stå igennem."
Hvor udlandet måske havde forventet en skarp tone i f.eks. det indvandringspolitiske udspil, taler den kommende regering mildt om bedre integration og be-grænsning af fremmed-
sprogede elever i skoleklasserne. Ikke desto mindre glæder parlamentsformanden i Kärnten sig:
"Vi kender ikke regeringsplanerne nøjagtigt, men det, vi har hørt, er en helt ny samfundsfilosofi: Man vil beskære virksomhedernes udgifter til medarbejdernes sociale sikring og afskaffe bestemte gruppers privilegier. Vi vil afskaffe forskelsbehandlingen i pensionsalderen."
"Vi vil indføre tre års børnepasningsorlov. Og vi vil sætte den europæiske integration ned i tempo - vi er ikke imod østudvidelsen, men den kan ikke ske fra i dag til i morgen."
Når præsident, Thomas Klestil, endelig afslutter sine overvejelser og godkender den nye regering, bliver der ingen sejrsfest i Frihedspartiet, fortæller Freunschlag - festen blev nemlig allerede holdt i fjor.
"Vores store glæde var på valgaftenen forrige år. For os var den største begivenhed, at Frihedspartiet var blevet modtaget af folk. Da nød vi et glas sekt."
Efter en halv time kigger han høfligt på sit armbåndsur, tiden er udløbet. Desværre glemmer han alt om Chirac-citatet, der sværter den franske præsident og renser Haider en smule.

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her