Læsetid: 3 min.

Haider er nået i mål

3. februar 2000

Haiders Frihedsparti kommer med i ny regering, men han måtte forsikre præsidenten om partiets europæisk-demokratisk sindelag

KLAGENFURT - 30 års socialdemokratisk-konservativt styre er brudt i Østrig. I går præsenterede det konservative Folkeparti (ÖVP) og det højre-populistiske Frihedsparti et regeringsgrundlag for præsident Thomas Klestil.
"Vi har overrakt ham vort dokument ...," forsøgte Frihedspartiets leder, den højre populistiske Jörg Haider at forklare pressen efter mødet i går, men hans ord druknede i larmen fra omkringstående demonstranter.
Af det fælles papir fremgår, at den ny regeringen agter at foretage visse stramninger på udlændingeområdet, men sender ellers kun forsigtige signaler til udlandet.
I forsøget på at gøre bl.a. de øvrige EU-landes bekymring til skamme, besætter Folkepartiet foruden kanslerposten også udenrigs- og indenrigsministerierne, hvor forholdet til EU og landets indvandrere bestemmes. Antallet af ministerier er skåret ned til 10 - mod 12 i den hidtidige regering - hver af partierne får fem ministerier.
Jörg Haider har - for at vinde den skeptiske præsidents tilslutning - yderligere tilbudt at præcisere regeringens europæisk-demokratiske grundopfattelse i en præambel. Desuden har han gentaget, at han ikke stræber efter en ministerpost i regeringen - han vil fortsætte som landshøvding i delstaten Kärnten. Her er han meget tilfreds med at være, siger han.
På den baggrund vil den konservative præsident Thomas Klestil få svært ved at afvise den ny koalitionsregering, men han forholder sig fortsat skeptisk over for Frihedspartiets deltagelse.
"Hvis jeg skulle rose denne regering, ville jeg ikke gøre det af personlig overbevisning, for jeg frygter, at Østrig bliver tilføjet international skade," siger han til det ø-
strigske magasin News, der udkommer i dag.
"Det ville være bedre, om Frihedspartiet endnu en tid ville bevise, at det er et normalt, demokratisk parti, og dermed også bliver internationalt accepteret. Frihedspartiet er ikke noget nazi-parti. Men desværre betjener dets højtstående funktionærer sig af et sprog, som diskvalificerer dem fra et hvert politisk tillidshverv."
Thomas Klestil mener, at EU-landenes reaktion var til at forvente.

Vred omverden
I går forværedes Østrigs forhold til omverdenen. Belgien vil afbryde samarbejdet med landet og Israel har trukket sin ambassadør hjem på ubestemt tid.
Den heftige reaktion hos de 14 EU-lande har fået Jörg Haider til at forneme en europæisk-socialdemokartisk konspiration mod ham selv og Frihedspartiet. Han henviser til, at præsidenten tilsyneladende i al hemmelighed har opfordret til, at udlandet skulle reagere på regeringsdannelsen. Haider anklager det østrigske socialdemokrati med præsidenten i spidsen for at "misbruge situationen for selv at holde sig ved magten."
Reaktionerne i Østrig på den kommende regering var henholdende. I aftes var der demonstrationstog gennem Wien, mens hovedstaden i Kärnten, Klagenfurt, hvor Haider regerer, slumrede hen i aftenmørket.
Wiens demonstranter mødtes foran Folkepartiets hovedkvarter, som aktivister har holdt besat siden i forgårs. Besættelsen kom i gang ved en tilfældighed, aktivisterne havde ikke regnet med at komme indenfor, og de har endnu ikke afgjort, hvor længe de vil fortsætte.
På børsen i Wien reagerede det såkaldte ATX-indeks, der er sammensat af landets førende aktier, med et mindre fald. Analytikere forklarede kursfaldet med, at den politiske usikkerhed har fået nogle udenlandske investorer til at trække sig ud. Kursen ventes at rette sig, når der igen er skabt klarhed over den østrigske kurs. I landets mest indbringende branche, turistsektoren, bredte bekymringen sig for de langtidsskadevirkninger, som Østrig kan komme til at lide under, hvis ikke landet forebygger det højre-radikale image. Endnu er de populære skibyer ikke ramt af et nævneværdigt antal afbud, men "EU-protester vil ikke ligefrem gavne os," som Tyrols landshøvding Wendelin Weingartner sagde. En kreds af østrigske kunstnere rettede i går via avisen Der Standard en appel til Folkepartiets leder og komende kansler Wolfgang Schüssel:
"Vi opfordrer Dem til ikke at ruinere vort lands internationale rygte. Vi kan ikke indse, hvorfor vi og vore børn for fremtiden skal retfærdiggøre fejl, som kun De er ansvarlig for. Stil Østrigs vel over Deres partis kortsigtede fordel. Vis Dem som en patriot. Ingen alliance med nederdrægtighed og højreradikale."

FAKTA
Grundlaget for den nye regering
Det østrigske Folkeparti er blevet enig med Frihedspartiet om et regeringsgrundlag:
*Integrationen af udlændinge, der allerede opholder sig i Østrig, får forrang frem for yderligere indvandring. Familiesammenføringen fortsætter dog som hidtil.
*Østrigsk statsborgerskab kan først erhverves efter ti år mod hidtil otte år. Ansøgeren skal aflægge prøve i tysk.
*Højst en tredjedel af eleverne i en skoleklasse må have udenlandsk baggrund.
Desuden vil regeringen sætte børnepengene op, skære 10.000 offentlige stillinger væk og indføre privat, landsdækkende tv (ORF har hidtil haft monopol).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her