Læsetid: 3 min.

Hjemmeside inviterertil angiveri

28. februar 2000

Internet-brugere tilbydes rødvin i præmie for at anmelde socialt bedrageri på hemmelighedsfuld hjemmeside

"Mange borgere er reelt bekymrede for det stigende sociale bedrageri, hvor staten og dermed alle skatteydere årligt snydes for milliarder af danske kroner."
Sådan lyder indgangen til en nyoprettet hjemmeside, www.social-samvittighed.subnet.dk, som den hemmelighedsfulde Foreningen Social Samvittighed står bag.
Med et løfte om fuld anonymitet og sikkerhed opfordres man til at indtaste oplysninger om personer, man mistænker for snyd med børnepenge, pro-forma-ægteskaber, sort arbejde eller andre ulovligheder.
Som belønning udlover foreningen vingaver til den bedste information i løbet af årets første kvartal.

Mystiske bagmænd
Ifølge en pressemeddelse består initiativtagerne til hjemmesiden af en gruppe unavngivne jurister, socialrådgivere, selvstændige erhvervsdrivende og privat ansatte funktionærer, der har stiftet foreningen "med det enkle formål at rydde op i vores smukke land."
Foreningens jurister vil ifølge pressemeddelelsen "vurdere de informationer", borgere leverer via hjemmesiden, og derefter vil de overbringe dem til de relevante myndigheder.
En Erling Vestergaard står anført som formand for foreningens bestyrelse. Men han er tilsyneladende ikke interesseret i at udtale sig. Hverken e-mailadresse eller telefonnummer er tilgængelig for folk, der ønsker flere oplysninger.

Ikke ulovligt
Ifølge vicekriminalinspektør Troels Jørgensen, leder af National Efterforskningscenter (NEC), som pr. 1. marts overtager Rejseholdets opgaver med IT-kriminalitet, er der ikke noget ulovligt ved foreningens hjemmeside.
"Det er en sofistikeret form for den praksis, vi har kendt til, så længe der har eksisteret sociale myndigheder, nemlig at folk - ofte anonymt - angiver f.eks. naboer. Man udnytter simpelthen Internettets evne til at nå mange mennesker i ét hug. Der er nogen, der har sat anmelderi i system," siger han.
Troels Jørgensen forklarer, at den form for anmeldelser kun er ulovlige, hvis man bevidst bringer falske beskyldninger. Spørgsmålet er, hvilken funktion foreningens "jurister" skal have.
"Jeg ved ikke, hvordan man vil vurdere deres rolle. De opfatter sig vel som en form for filter, men jeg mener ikke, det får nogen betydning," siger han.
Troels Jørgensen mener umiddelbart, at den myndighed, der modtager en sådan anmeldelse, skal behandle den på lige fod med hvilken som helst anden anonym anmeldelse.
"Dokumentationskraften ved en anonym anmeldelse er slet ikke at sidestille med en, der står frem med navns nævnelse."
D
ybt betænkeligt
Pernille Djurhuus, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening mener, foreningens initiativ er dybt betænkeligt.
"Hvem ønsker at bo i et samfund, hvor man ikke aner, hvad ens nabo sætter ens navn i forbindelse med? De skulle hellere bruge deres kræfter på noget mere samfundsnyttigt," siger hun.
Pernille Djurhuus er enig med foreningen i, at sam-
fundet har et stort problem med socialt bedrageri og skattesnyd i form af sort arbejde.
"Det er jo virkelig mange penge, samfundet bliver snydt for, og derfor skal vores fag i det omfang, vi kan, modarbejde socialt bedrageri, men jeg vil til hver en tid kæmpe imod de anynome anmeldelser. Hvis folk mener noget med det, må de stå frem," siger hun.
I stedet for at anmelde sine medborgere mener Pernille Djurhuus, at folk i højere grad skulle overveje, om de selv kan sige sig fri for at berøve statskassen penge.
"Det er sgu en underlig moral, vi efterhånden har herhjemme med sort arbej-
de. Det er nærmest blevet helt legalt. Som fagpersoner skylder vi - også i vores privatliv - at sige, det er uacceptabelt."

Stikkeri unødvendigt
Socialdirektør i Aalborg Kommune, Ruth Kristiansen, kender ikke noget til Foreningen Social Samvittighed og vil derfor ikke kommentere, om socialforvaltningen vil bruge eventuelle oplysninger fra foreningen.
"Generelt synes jeg ikke, man skal opfordre til at angive hinanden. Jeg mener, vi har et godt kendskab til borgerne, så vi har ikke brug for den slags foreninger," siger hun.
På hjemmesiden kan man ud over at beskrive hvilke forbrydelser, man mistænker sin nabo for, også krydse af, om den mistænkte er kriminel, dømt for vold, skizofren, lider dysleksi, er arbejdsløs, misbruger eller - mere mystisk om vedkommende er politisk, socialt eller kulturelt "afvigende."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her