Læsetid: 2 min.

Højrebølgen i Europa

10. februar 2000

Med Jörg Haiders højreradikale Frihedspartis indtræden i den østrigske regering er det ekstreme højre for alvor kommet til magten i Europa. Mens nogle højreekstreme partier har formået at skrue ned for den mest rabiate retorik - og derved åbnet døren til magten - har andre holdt fast i den rendyrkede ideologi og forblevet ude i magtens mørke

*Norge: Fremskridtspartiet er næststørste parti i Stortinget, men holdes ude af den borgerlige mindretalskoalition. Partileder Carl Hagen agiterer for et norsk Norge.

*Sverige: Det eneste højreradikale parti Ny Demokrati mistede sine pladser i Riksdagen i 1995. Sverige plages af en velorganiseret gruppe ny-nazister.

*Storbritannien: Enkeltmandskredsene gør valg af ekstremister fra British Movement umuligt. Via grupper som Monday Club og Salisbury Group øves indflydelse på det konservative parti.

*Belgien: Ved parlamentsvalget sidste år fik det højre-radikale Vlaams Blok 10 procent af stemmerne. Partiet kræver Flanderns uafhængighed og amnesti for nazi-kollaboratører. Hver femte belgier erklærer sig i meningsmålinger for racist.

*Holland: Det højre-radikale Centrumparti mistede i 1998 sine tre mandater i parlamentet.

*Tyskland: Partiet DVU har plads i fire delstatsparlamenter, men ingen indflydelse.

*Frankrig: Front National blev sidste år spaltet mellem Jean-Marie Le Pens antisemitter og Bruno Mégrets araberhadere (MNR). Gaulist-udbryderne i RPF har med Charles Pasqua bevæget sig mod højre.

*Schweiz: Folkepartiet (SVP) er med 23 procent af stemmerne største parti og har en minister i den schweiziske forbundsregering. SVP er mod indvandring, EU og FN.

*Østrig: Ved valget i oktober blev Jörg Haiders Frihedsparti næststørste pari med 27 procent af stemmerne. Sidder i regeringen.

*Italien: Postfascisterne tager under partileder Gianfranco Fini afstand fra Jörg Haiders højre-populisme, mens det norditalienske separatistparti Lega Nord samarbejder med ham.

*Portugal: Intet højre-radikalt parti - men det rystede landet, at Hitlers 'Mein Kampf' i 1998 på få uger solgte 4.000 eksemplarer.

*Spanien: Ingen spor af Franco-tidens fascister. Racistiske demonstrationer og uroligheder.

*Polen: Højre-orienterede grupper blev udelukket fra regeringspartiet Valgaktion Solidarnosc (AWS) i 1998.

*Tjekkiet: Republikanerne røg ud af parlamentet ved valget i 1998. Racistiske demonstrationer mod sigøjnerne.

*Ungarn: Den højre-liberale koalition benytter det nationalistiske Parti for Ungarsk Sandhed og Liv som parlamentarisk støtte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her