Læsetid: 2 min.

Hyggen har forladt Østrig

5. februar 2000

Med den ny regering er den hyggelige alperepublik gået fra konsensussamfund til konfrontation

KLAGENFURT - Med et udtryksløst ansigt tog præsident Thomas Klestil i går Østrigs ny regering i ed.
Til det sidste havde han håbet at forhindre det højre-orienterede Frihedsparti i regeringsdeltagelsen, men bestræbelserne slog fejl, og på trods af udlandets misbilligelse, regeres republikken Østrig nu af den første højre-konservative koalition.
I en tale til nationen i aftes sagde præsidenten, at han "ikke havde andet valg" end at udpege denne regering, og han appellerede til alle østrigere om at give den chance.
Den højre-populistiske Jörg Haider, kaldte fredagen for "en historisk dag for Frihedspartiet."
Uden for præsidentsædet Hofburg i Wien havde tusindvis af demonstranter forsamlet sig, men den ny regerings medlemmer undslap regnen tomater og æg via en underjordisk tunnel mellem kanslerkontoret og præsidentens residens. I stedet faldt fødevarer på politiet.
"Vi går naturligvis til opgaven med lidt hjertebanken," indrømmede den ny kansler, Wolfgang Schüssel fra det konservative Folkeparti.
"Vigtigt er det nu at informere godt - og klart sige, at Østrig vil fortsætte med at være et af de tryggeste og mest mest demokratiske lande i hele verden. Enhver, der kommer til os som investor, turist eller gæst, behøver ikke at frygte noget," slog han fast.

EU begår taktisk fejl
Jörg Haider, der fortsætter som ministerpræsident i delstaten Kärnten og ikke får en ministerpost, sagde i går, at EU-landene havde begået "en taktisk fejl" med deres beslutning, om at isolere Østrig.
"Alle lande bliver nødt til at sætte sig ved bordet, sammen med os, ellers sker der intet i Europa," sagde han.
Jörg Haider slog fast, at han ikke har tænkt sig at rejse verden rundt for at sige undskyld, "opstandelsen vil snart lægge sig," forudså han.
Demonstrationerne mod kansler Wolfgang Schüssels koalition fortsatte hele aftenen, og bl.a. blev socialministeriet besat. Ud af vinduerne flagede besætterne med dødninge flag. Demonstranterne i Wien ventes at få forstærkning fra de øvrige EU-lande i løbet af weekenden, i det øvrige Østrig var der roligt.

Vant til smædekampagne
Wolfgang Schüssel står ikke alene over for udlandets mistro og diplomatisk isolation. Indenrigspolitisk repræsenterer hans regering et brud med et årelangt konsensus-demokrati, hvor Socialdemokratiet og Folkepartiet med vekslende indbyrdes styrke sørgede for stabilitet.
Den ny regering, der er funderet til højre i det politisk spektrum, vil skære i offentlige udgifter og forhøje en lang række afgifter bl.a. på elektricitet, biler og tobak. Indgrebene vil ramme almindelige lønmodtagere, mens erhvervslivets udgifter til lønmodtagernes social- og sygeforsikringer sættes ned. De bebudede indgreb samlede i går fagforeningerne til møder og diskussioner om modreaktioner.
Blandt de nye ministre, der skal forklare indgrebene for befolkningen, er 60-årige Elisabeth Sickl (Frihedspartiet) fra Haiders Kärnten. Først i forgårs fik hun tilbuddet om en ministerpost af Jörg Haider.
"Det handler om at gøre et godt arbejde og vedgå EU's værdier, så vil kritikken ophøre," forudså hun.
I alt har Jörg Haider hentet tre betroede folk i Kärnten.
"Jeg har levet med med smædekampagnen i 20 år, det har jeg ingen problemer med," sagde Haider i går til udenlandske tv-hold, der belejrer hans delstat, Kärnten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her