Læsetid: 3 min.

Indonesien venter på præsidenten

5. februar 2000

Præsident Wahid vil vinde magtkampen, fordi han er stærkere end general Wiranto, og hæren er for svag og splittet til at gennemføre et kup

Den indonesiske general Wiranto trodser fortsat præsident Abdurrahman Wahid ved at nægte at gå af som minister, selv om en undersøgelsesrapport kritiserer hans rolle under de voldelige uroligheder i Østtimor sidste år.
Dermed fortsætter den indædte magtkamp mellem militæret og det civile styre, men der er også tegn på, at præsident Wahid vil trække sig sejrrigt ud af dysten.
"Præsidenten har større autoritet og står klart stærkere end Wiranto," siger Bambang Harymurti, chefredaktør for det politiske ugemagasin Tempo i den indonesiske hovedstad Jakarta.
Bambang Harymurti er ikke i tvivl om, at Wahid både ifølge forfatningen og på det rent praktiske plan vil være i stand til at fyre Wiranto - og vil gøre det, når han om en uge vender tilbage til Indonesien efter en rundrejse i Europa.
Både på hjemmebane og internationalt har Wahid fået flere støtteerklæringer i de seneste dage.
Tidligere på ugen erklærede en række indonesiske politikere deres støtte til kravet om Wirantos afgang. Viceformand for parlamentet, Muhaimin Iskandar, sagde på et pressemøde, at Wiranto burde træde tilbage af hensyn til landets skrøbelige demokrati.
Samtidig blev en række udenlandske donorlande og Verdensbanken enige om at yde 4,7 milliarder dollar (ca. 35 mia. kr.) i lån til Indonesien, samtidig med at Verdensbankens vicepræsident for Østasien og Stillehavet, Jean-Michel Severino, kom med en slet skjult advarsel til generalerne mod at overveje et kup:
"Hvis vi kommer i en situation, hvor regeringens mål ikke længere er at fremme demokrati og menneskerettigheder, kan jeg ikke forestille mig nogen form for finansiel, politisk eller teknisk støtte fra det internationale samfund," sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mystiske Wahid
Præsident Wahid er dog også blevet kritiseret for sin måde at håndtere Wiranto-sagen på. Ordren - eller måske var der i virkeligheden kun tale om en 'opfordring' - til at træde tilbage faldt under Wahids rundrejse og blev således videregivet af den internationale presse. Parlamentsformanden Amien Rais er blandt de kritikere, som har kaldt Wahids beslutning 'overilet'.
Også chefredaktør Bambang Harymurti undrer sig over fremgangsmåden:
"Vi har nogen gange svært ved at forstå vores præsident," siger han i telefonen fra Jakarta.
"Men han gør ofte tingene på denne måde, og det skyldes nok, at han før befandt sig på den 'anden side'. Som én af de ledende figurer i demokratibevægelsen havde han stærke fjender og var nødt til at udtale sig i uklare vendinger," siger Harymurti med henvisning til, at Indonesiens leder gennem mere end 30 år, præsident Suharto, slog hårdt ned på de politiske modstandere, der gik over stregen.
Suhartos luner gik også ud over Tempo, der var forbudt i diktatorens sidste år ved magten på grund af ugemagasinets kritiske linje.
Efter Suhartos fald i 1998 fik pressen mere frihed, og Tempo genopstod med Bambang Harymurti som chefredaktør.
Før Abdurrahman Wahid blev valgt til præsident sidste efterår, var han mangeårig leder af Indonesiens største muslimske organisation, Nahdlatul Ulama, og samtidig en af de få kritiske røster i Suhartos såkaldte 'Ny Orden'-regime.
Efter Suhartos fald overtog vicepræsidenten B.J. Habibie magten indtil sidste års demokratiske parlamentsvalg og det efterfølgende præsidentvalg, som i oktober placerede Wahid på præsidentposten.
"Men selv om han nu er præsident, handler han stadig nogen gange som om, han ikke er det," konstaterer Bambang Harymurti.

De 'gale' præsidenter
Selv ynder Wahid at lave sjov med sin noget usædvanlige stil, og han har bl.a. sagt, at Indonesiens første to præsidenter, Sukarno og Suharto, var gale efter henholdsvis kvinder og penge, mens den tredje (Habibie) bare var gal - og den fjerde driver alle til vanvid, har Wahid sagt om sig selv.
Men ifølge Harymurti skal man ikke undervurdere Wahid og hans evne til at få sin vilje.
"Sammenlignet med Suharto er han ikke en stærk præsident, og han leder en koalitionsregering, men han står i dag klart stærkere end Wiranto," siger Harymurti og peger på, at generalen ikke støttes af alle dele af militæret.
"Derfor mener jeg heller ikke, at der er risiko for et militærkup. Hæren er for svag og for splittet, men man kan være bekymret for, at utilfredse dele af hæren vil skabe uro," tilføjer Harymurti.
Alligevel forventer han, at Wahid i næste weekend vender tilbage og uden videre fyrer Wiranto.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her