Læsetid: 4 min.

IT krak vil ramme os alle

15. februar 2000

Jagten på IT aktier har bragt aktiemarkederne på kogepunktet. Økonomerne spår et snarligt krak, som kan ramme os alle

Boblebrist
"Forbered dig. Det er kun et spørgsmål om tid. Kursboblen på verdens aktiemarkeder er ved at briste, og selvom du ikke har penge i klemme, bliver du også ramt."
Sådan lyder den dystre diagnose fra en lang række økonomer efter de seneste måneders kurseksplosion for IT-aktierne.
En eksplosion, som også er nået Danmark, hvor IT-virksomheden Navision på mindre end et år har oplevet en værdistigning på 800 procent, selvom virksomheden ikke er begyndt at tjene flere penge eller har ændret sine forventninger til fremtiden.
Alligevel har virksomheden, som producerer simple regnskabssystemer til mellemstore virksomheder, nu en samlet markedsværdi på over 20 milliarder kroner og er dermed mere værd end gamle hæderkronede giganter som Carlsberg og Danisco.

Bobel
Forskningsprofessor Tom Engsted fra Handelshøjskolen i Århus er ikke i tvivl. Markedet for IT-aktier har udviklet sig til en boble.
"De kraftige kursstigninger kan ikke længere henføres til bagvedliggende økonomiske størrelser. Der er kun nogle ganske få af selskaberne, der har overskud i dag, og mange af dem forventer først overskud om tre til fire år. Samtidig ved vi jo, at ni ud af ti af de nye selskaber går ned. Det er en boble. Det kan ikke være andet, for der ikke noget, der kan retfærddigøre så store kursstigninger," siger Tom Engsted.
Men det har aktiemarkedet ikke opdaget endnu. Investorerne er tilsyneladende ligeglade med økonomernes advarende ord, internetaktierne går fortsat som varmt brød.
På kun tre måneder er værdien af verdens største internetportal, Yahoo, fordoblet og har dermed givet sit bidrag til, at det amerikanske indeks for IT-aktier, Nasdaq-indekset, er fordoblet det seneste år.

Panik på vej
Professor Ole Risager fra Handelshøjskolen i København er overbevist om, at boblen snart brister. I stedet for at jagte IT-aktier bruger han derfor tiden på at vurdere, hvor galt det går, når boblen brister, og kurserne på IT-aktier skrider.
Umiddelbart hælder han mest til det 'uhyggelige scenarie'.
"Det er situationen, hvor et kursskred for IT-aktierne spreder sig til andre sektor og udløser panik. Hvis det for alvor går galt, vil det påvirke hele økonomien. Og der skal ikke mere til end et par dårlige nyheder, som skaber usikkerhed. Et elendigt regnskab fra en internetvirksomhed kombineret med et dårligt økonomisk nøgletal kan sætte gang i lavinen," siger Ole Risager.
Baseret på erfaringer fra tidligere børskrak kan økonomiprofessoren let forestille sig et samlet kursfald på over 25 procent.

Lavine rammer alle
En lavine af den kaliber tager ikke kun profitjægerne med sig i faldet. Også resten af verdensøkonomien vil blive påvirket, fordi det amerikanske privatforbrug, der udgør omkring totredjedele af USA's økonomi, risikerer at gå i stå.
Private amerikanere er nemlig flittige aktieinvestorer. Derfor vil et kursfald ramme de amerikanske husholdninger hårdt. Og slaget bliver ekstra hårdt, fordi de samme husholdninger i flere år har haft et opsparingsunderskud. De låner simpelthen penge for at få råd til deres store privatforbrug.
"I den situation gør et kursskred specielt ondt. Hvis man har baseret sin økonomi på at låne, så er man sårbar. Og hvis man pludselig ser en væsentlig del af sine aktier miste værdi, vil man slå bremsen i," forklarer Ole Risager.
Og lukker de amerikanske forbrugere først for pengepungen, begynder det også at gøre ondt i resten af verdensøkonomien.
"Hvis der virkelig sker et skred, kan økonomien gå i sort og holde op med at vokse. Og så vil vi hurtigt få stigende arbejdsløshedsprocenter igen," siger økonomiprofessoren. Samtidig understreger han dog, at det ikke behøver at gå så galt. En situation, hvor kursfaldet begrænsede sig til IT-aktierne er også en mulighed.

Guldgravere
Men han tvivler.
"Vi er i en periode med en farlig guldgravermentalitet, hvor der er nogle mennesker, der tror, at det er den sikre vej til en stor formue at spille på børsen," konstaterer Ole Risager.
Den vurdering deler IT-aktieanalytiker Jacob Nordby fra Jyske Bank.
Han har nu i flere uger anbefalet sine kunder at sælge deres Navision-aktier.
"Men de ryster bare på hovedet af mig," fortæller Jacob Nordby.
Han betegner den fortsatte købsiver som et resultat af eufori.
"Der er jo intet, der rent fundamentalt siger, at Navision på bare 14 dage bliver dobbelt så meget værd. Det er ren markedsstemning. Hvis der kommer et skift i stemningen, så er der ikke noget, der kan holde Navision på det kursniveau, den ligger på nu. Man tager en meget høj risiko, når man går ind i aktien," siger Nordby.
Også i Unibank sidder aktieanalytikerne og river sig i håret. Her har man siden midten af december anbefalet kunderne at sælge deres Navision-aktier. Dengang var kursen 520. I går sluttede kursen på 828 kroner.
Aktiechef Anders Rasmussen er ved at løbe tør for forklaringer på investorernes optimisme.
"De fleste ved godt, at det er en boble. Men ingen ved, om den næste eller den næste eller den næste igen kan puste endnu engang i ballonen - og måske ballonen kan blive dobbelt eller 10 gange så stor."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu