Læsetid: 3 min.

Kapelmesterens triumf

26. februar 2000

Med deres elleve sange til Østre Gasværks forestilling 'Snedronningen' har duoen Ginman/Jørgensen såvel højnet kvaliteten som udvidet parametrene for den populære danske musical-genre

Ny cd
Pladens første nummer begynder med, hvad der kort lyder som halvdelen af Henry Mancinis udødelige tema til The Pink Panther, før døren åbnes ind til et univers, man som lytter er delvis bekendt med fra duoen Ginman/Jørgensens Grammyvindende debut fra 1998, Ginman/Jørgensen: En stemningsladet hybrid af jazz, triphop, ballader og filmmusik. Dog med den markante undtagelse at sanger Steen Jørgensen denne gang synger på dansk - når han altså synger.
Dette er alt andet lige nemlig a totally different kettle of fish; de 11 sange, der tilsammen udgør Snedronningen, stammer fra Østre Gasværks musical af samme navn. En forestilling med manuskript af Jokum Rohde og instrueret af Katrine Wiedemann, bygget over H.C. Andersens eventyr, hvortil bassisten og komponisten Lennart Ginman har skabt musikken med tekster af Steen Jørgensen, som selv synger tre af pladens sange, qua sin rolle som Djævlen i forestillingen. Det er sgu casting, der er til at forstå ...
Derudover medvirker Kaya Brüel - som spiller Gerda - på fire af sangene, Jimmy Jørgensen som Prinsen, Nis Pedersen i rollen som Lappekonen (!) og Xenia Lach Nielsen som Prinsessen synger hver to, mens Snedronningen i Lotte Andersens skikkelse og Røverpigen, spillet af Zindy Laursen, hver synger en - ofte med flere vokalister per skæring. Det er ikke alt sammen lige genialt - især virker Nis Pedersen forceret og noget teaterskoleagtig på "(Jeg) bæ'r verden væk" - men som helhed er projektet udfordrende og anderledes, især hørt i forlængelse af den sært småborgerlige danske musicaltradition.

Flair, smag og klasse
Det er jo ofte sådan med musicals, at mange af sangene først for alvor giver mening i den sammenhæng de indgår i, mens de kun i de lykkeligste tilfælde evner at leve et liv uden for sammenhængen. Og hvor det ville være synd at hævde, at Snedronningen myldrer med ørehængere - dertil er Ginmans kompositioner generelt for afsøgende og 'mærkelige' - evner værket ubesværet at stå på egne ben. Det ligger som nævnt i direkte forlængelse af Ginman/Jørgensen-albummet - det er således også stort set de samme musikere, der medvirker - men de mange forskellige vokalister giver selvfølgelig materialet en helt anden klang.
Det ville så være synd at hævde at albummets mest fremtrædende solist, Kaya Brüel, lige frem emmer af personlighed og stil, men hun synger da nydeligt, hvilket man for så vidt også kan sige om Zindy Laursen. På kvindesiden forekommer duetten mellem Lotte Andersen og Xenia Lach Nielsen, "Snedronningens sang", som pladens mest overbevisende kvindesatsning. Steen Jørgensen selv folder sig kun rigtigt ud på åbneren, "Mit smukke våben", hvor "Igen & igen" har bagatellens karakter og den afsluttende "Stjernevals" ligger tæt på det recitative. Jimmy Jørgensen får det maksimale ud af sin "Båret af dine drømme", mens han på den smukke ballade, "I blomsterhaven" - pladens bedste bud på en evergreen - ligger de sejeste arabesker rundt om Nis Pedersens mere artige præstation.
Projektets stjerne er i sidste ende kapelmester og komponist Lennart Ginman, der som komponist og især arrangør udviser eventyrlyst, flair, smag og klasse. Hans faste trommeslager, Kristian Sjelberg, viser sig atter som én af branchens sejeste, mens man blandt de forskellige akkompagnatører ikke kan undgå at bemærke Anders
Brixens kreative grammofonarbejde og Jesper Saugmanns opfindsomme keyboards. Så der er alt mulig grund til at ønske Ginman tillykke med resultatet - samt med 40-års dagen på torsdag!

*Ginman/Jørgensen: Snedronningen. (Columbia/Sony). Udkommer på mandag
*Læs også interview side syv med dramatikeren Jokum Rohde, der har omskrevet H.C. Andersens 'Snedronningen'. Forestillingen bliver anmeldt mandag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her