Læsetid: 2 min.

Klar besked om litteratur

17. februar 2000

Det er sværere at skrive kort end langt om det, man véd, men man får god besked

Svensk håndbog
På det nordiske bogmarked er vi efterhånden godt hjulpet med litterære håndbøger og leksika.
I Norge kom forrige år Litteraturvitenskapelig leksikon på Kunnskapsforlaget med ganske grundige bestemmelser af fagområdets begreber. I Danmark har Gads forlag leveret både et dansk forfatterleksikon, Litteraturens stemmer, en litteraturhistorie og en litterær ordbog, og Rosinante bidrager med to bind Forfatterleksikon om de udenlandske, som skal følges af danske navne i kommende bind.
Og så er svenskerne kommet med en ny, stor udgave af Litteraturhandboken, et gedigent, gennemillustreret opslagsværk. De første 340 sider går med litteraturhistoriske oversigter, Orienten, antikken og middelalderen i brede strøg, derefter nationallitteraturerne i nyere tid, de latinske lande, engelsk- og tysksproget litteratur, russisk samt moderne arabisk og afrikansk litteratur.
Pænt om Danmark
Endda Chicanolitteraturen er opfanget, et særpræget sideskud af latinamerikansk digtning, skrevet af den mexikanske minoritet i USA. Endelig Norden, med et pænt stykke om Danmark, hvor vægten er lagt på det seneste århundrede, skrevet af Henning Söderhjelm, Poul Borum og Ingmar Lemhagen.
Den svenske litteraturhistorie har en finale værd at bemærke, idet den anfører som en vigtig tendens indvandrerforfatternes betydning, de som er blevet en del af det svenske kulturliv, samtidig med at de står med ét ben i deres gamle hjemlands kultur. I samme åndedræt nævnes Vilhelm Mobergs udvandrerepos, der efter en læserafstemning er udnævnt til århundredets svenske roman.
Hoveddelen af Litteraturhandboken består af over 2.000 biografier fra den store og den lille verden, med en naturlig overvægt af svenske forfattere.
Det er sværere at skrive kort end langt om det, man véd, men man får her god besked efter princippet: en anelse biografi, en reel karakteristik af forfatterskab, afsluttet med en tit omfattende liste over værker. Omfanget er typisk 25 linjer. Ind imellem bokse med digteksempler, der får en til at falde i staver, mere end over de lovlig velkendte genbrugsfotos af forfatterne.
Jeg har ikke dyrket fejlfindingens uædle kunst, kun bemærket et par forkerte årstal (hos Peter Laugesen og Leif Panduro). Bogen slutter af med registre samt en liste over samtlige medlemmer af Svenska Akademien 1786-1999 og modtagere af Nobelprisen.
Bogen er uundværlig for den, der skal have klar besked især om nabolandets litteratur, en ekstra broforbindelse.

*Litteraturhandboken (red. Björn Linell). 848 s. Forum.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu