Læsetid: 2 min.

K'NYT

25. februar 2000

En af dem skal tegne nyt DR
*Danmarks Radios bestyrelse har inviteret tre internationale arkitekter til at konkurrere om udformingen af en master-plan for det nye tv- og radiohus i Ørestaden: Franskmanden Dominique Perrault, der er kendt for Nationalbiblioteket i Paris, englænderen Ian Ritchie, der bl.a. har tegnet glaspyramiderne ved Louvre i Paris, samt nordmanden Niels Torp, der har tegnet flyhovedsæder for SAS i Stockholm og British Airways i London. Han har også udformet Akerhus Brygge i Oslo.

Digte ud i verden
*Pia Tafdrups prisbelønnede digtsamling, Dronningeporten, er købt til udgivelse af det engelske forlag, Bloodaxe Book, som også i år udgiver Inger Christensens Alfabet, begge i en lyrikserie. Dronningeporten er også solgt til Jonas Ehlerström i Sverige og Nordic Publishers i Letland, ligesom et slovakisk forlag vil udgive et udvalg af Tafdrups digte. Hendes Krystalskoven udkommer i marts i
Frankrig.

Ruders-opera på cd
*Det danske pladeselskab, Dacapo, har besluttet at indspille den danske komponist, Poul Ruders' opera Tjenerindens fortælling, som får verdenspremiere på Det Kgl. Teater 6. marts. Den musikalske ledelse varetages af dirigenten Michael Schønwandt. Marianne Rørholm synger hovedpartiet.

Santana tog det meste
*Den 52-årige mexicanske rock-veteran, Carlos Santana, fik otte af de ti Grammyer, han var nomineret til ved uddelingen i Los Angeles. Bl.a. overrakte Bob Dylan ham prisen for det bedste album, Supernatural (som herhjemme er solgt i over 20.000 eks.). At der er liv i de gamle koryfæer, understregedes også af, at han modtog prisen for bedste instrumental sammen med Eric Clapton. Sanatana har kun en gang tidligere modtaget en Grammy, nemlig i 1987. Ved sit overraskende come-back tangerede han endog Michael Jacksons rekord fra 1983. Prisuddelingen blev dermed, som Jack Donen skrev i Informations indvandrerredigerede avis i tirsdags "en understregning af
multikulturel styrke". Andre Grammyer gik til Sheryl Crow, Lenny Kravitz, Red Hot Chili Peppers, Barry White samt Metallica og Madonna. Phil Collins modtog en for sine sange til Disneys Tarzanfilm.

Sælger ikke billetter
*Filmselskabet Zentropa ligger i top, når det gælder om at få filmstøtte, men i bund når det gælder om at sælge billetter. Konklusionen drages af Jyllands-Posten, som har set på tal fra 1992 til i dag. Mindst støtte og højeste billetsalg har Grasten Film (Kærlighed ved første Hik m.fl.). Nummer to og tre på filmsælgernes hitliste er Nimbus Film, som producerede hhv. Festen og Den eneste ene. Zentropa har tjent sine penge på Lars von Triers film, men haft mange kommercielle flops. Således solgte Den blå munk kun 5993 biografbilletter.

Hvorfor er klassikere kommet på mode?
*Dansk Forfatterforening indbyder til bogfernisering og debat om et af tidens litterære emner: Hvorfor kommer der så mange af verdenslitteraturens helt store, men til daglig ofte fjerne klassikere i nye oversættelser i disse år? Otto Sten Due, Niels Brunse og Iben Hasselbalch, der alle har erfaring med at oversætte klassikere, vil give deres bud på, hvorfor klassikerne er kommet på dagsordenen. Arrangementet foregår onsdag den 1. marts kl. 15 hos Dansk Forfatterforening i Strandgade 6.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her