Læsetid: 2 min.

K'nyt

8. februar 2000

Digterkollegaer om Göran Tunström
*"Ud af tab og svig voksede ærlighed i hans fortællinger. Ikke anæmisk, mystisk, oversanseligt - men mellem ufuldkomne mennesker og i jordisk varme," skriver Kerstin Ekman i anledning af Göran Tunströms død. "Måske var det charmens sorte sørgerand, der gjorde hans forfatterskab så bemærkelsesværdigt. Det lignede ingen andens. Jeg kender ingen, der kan udfylde det helt særlige sorte hul i svensk prosa, der er opstået med hans død," lyder Per Olov Enquists reaktion. Og endelig Anders Ehnmark: "Han havde den lethed, som Italo Calvino taler om. Letheden var hans måde at berette på...Calvino taler om digterens uventede spring, som løfter ham over verdens tyngde og viser, at hans alvor rummer lethedens hemmelighed. Sådan var det."

Forfatterne: Stå fast på de faste bogpriser
*Mens de svenske forlæggere kalder det danske fastprissystem for oldnordisk, giver de svenske forfattere nu støtte til deres danske kolleger i kampen for opretholdelsen af de faste bogpriser. I en udtalelse fra de nordiske forfatter- og oversætterforeninger lyder det, at de faste bogpriser sikrer en bredde i litteraturudbuddet. Ydermere kræver de nordiske forfattere og oversættere en genindførelse af de faste bogpriser i Sverige og Finland. Onsdag den 9. februar vil der være en høring om emnet på Christiansborg.

Blixen mellem to synspunkter
*På søndag d 13. februar byder Karen Blixen Museet på dialog om baronessens forfatterskab. Bo Hakon Jørgensen, som i fredags forsvarede sin disputas om Blixen ved Syddansk Universitet i Odense, vil diskutere forfatterskabet og forskningen sammen med Marianne Juhl, der i 1981 udgav Blixen-bogen Dianas Hævn. Seancen foregår i Boganis-salen kl. 16.

Andras Schiff siger nej til Haider
*Den verdensberømte pianist Andras Schiff har aflyst en koncert på den østrigske ambassade i Washington i protest mod, at Haiders Frihedspartiet er trådt ind i den østrigske regering. I en meddelelse til ambassaden udtrykker han dyb rystelse over sagen, og siger "politik og kunst kan i virkeligheden ikke adskilles. Dem som tror det modsatte skulle huske på dengang værkerne af Heine, Mendelsohn og andre blev brændt," udtaler Schiff og henviser til, hvordan de jødiske kunstnere blev behandlet af nazisterne under Anden Verdenskrig.

Nyt teater til Holstebro
*Holstebro barsler med planer om at opføre et Dansens Teater i byen. Projektet vil ifølge TV/Midt-Vest blive præsenteret for offentligheden på et pressemøde på onsdag, hvor også finansieringen af projektet til i alt 200 millioner kroner vil blive offentliggjort. Det ambitiøse projekt skal rumme Schaufuss Balletten, Den Kongelige Balletskole, et dansebibliotek og et dansemuseum.

Göran Tunström er død
*Den store svenske forfatter Göran Tunström, 62 år, døde uventet lørdag aften midt under en middag i sit hjem, omgivet af familie og venner, blandt andet digterkollegaen Göran Sonnevi. Tunström fik sit store gennembrud med romanen Juleoratoriet, 1984. Blandt hans andre værker kan nævnes Tyven, 1986, Præsteungen, 1991 og Ventetid, 1994, skrevet under indtryk af alvorlig kræftsygdom. Hans seneste roman, der udkom på Tunströms danske forlag Samleren i 1999 er Berømte mænd, som har været i Sunne. Information bringer i morgen en nekrolog af Torben Brostrøm.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her