Læsetid: 3 min.

Københavns Universitet må svinge sparekniven igen

9. februar 2000

Trods stigende studenteroptag skal naturvidenskab nu igennem tredje nedskæringsrunde på fire år

Nedturen forsætter på Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
Frem til år 2003 skal det kriseramte fakultet spare, hvad der svarer til 125 stillinger. Samlet set betyder det et fald i institutionens aktiviteter på 25 procent siden 1999. Generelle nedskæringer på finansloven, afbetaling af gammel gæld samt indtægter, der skal overføres til universitetets centrale kasse, er blandt årsagerne til, at fakultetet skal igennem den tredje sparerunde på meget kort tid.

Store prikkerunde
Sparekniven rammer både studerende og ansatte.
"Sidste gang røg stort set alle løstansatte undervisere. Så for de studerende betyder nedskæringerne mindre undervisning forestået af forskere, færre timer og et begrænset udbud af fag," siger studenterrepræsentant i Fakultetsrådet, Stefan Mabit.
I 1999 skar fakultet ligeledes 125 stillinger blandt det videnskabelige og tekniske personale. Størsteparten afviklede fakultet gennem naturlig afgang og aftrædelsesordninger. Men denne gang undgår man ikke en større prikkerunde og ansættelsesstop, siger dekan Henrik Jeppesen.
"Vi kommer sandsynligvis ikke udenom at skulle prikke omkring 60 medarbejdere. Og det skal ske her og nu. Så der er en meget ubehagelig stemning," siger Henrik Jeppesen. Først i næste uge besluttes det, hvordan nedskæringen skal udmøntes på de forskellige institutter.
Samtidig har fakultetet oplevet et stigende antal studenrende og er næsten på niveau med rekordåret i 1994. Fakultet har tidligere påvist, at den manglende søgning til de naturvidenskabelige- og tekniske fag ikke gælder naturvidenskab på Københavns Universitet (KU).

Hjælp på vej?
Forsknings- og Undervisningsministeriet offentliggjorde for få måneder siden en meget kritisk rapport om økonomien på landets naturvidenskabelige fakulteter.
Ifølge rapporten var fakultet på KU selv skyld i de økonomiske vanskeligheder, fordi ledelsen ikke i tide trak i nødbremsen i forbindelse med en nedgang i indtægterne i 1994. KU's rektor og Henrik Jeppesen har modgået embedsmandsanalysen bl.a. med henvisning til, at meroptaget i 1994 ikke - mod forventning blev - kompenseret.
En del af rapportens kritik gik desuden på, at mellem 45 til 60 procent af de studerende faldt fra studiet.
Fakultetet har påvist en række unøjagtigheder, og tallet er snarere mellem 35 til 50 procent. Ifølge direktøren for Danmarks Evalueringsinstitut, Christian Thune, er fakultetet dog i fuld gang med at rette op på det pædagogiske niveau, der skal til for at holde på de studerende.
I slutningen af denne måned påbegynder forskningsminister Birte Weiss (S) forhandlinger med de politiske partier om et flerårligt forlig på universitetsområdet.
Danmarks Forskningsråd - forskningsministerens øverste rådgivende organ - afleverede i sidste måned en rapport, der på det kraftigste rådede regeringen til at stoppe de seneste års udsultning af universiteterne.

Uvis fremtid
I stedet skal der skabes vækst i form af en øget bevilling på 700 mio. kroner frem til år 2003, hed anbefalingen.
Sker det ikke, ser fremtiden meget alvorlig ud for naturvidenskab, mener rådets formand, Søren Isaksen, direktør i NKT Holding:
"Hvis politikerne følger anbefalingen har i hvert fald den forrige nedskæringsrunde været sund for fakultetet, fordi man skabt plads til en forskerne og inden for forskningsområderne. Men hvis der ikke er råd til at ansætte nye folk, vil naturvidenskabelig forskning og uddannelse stå i en katastrofal situation," siger Søren Isaksen.
Formanden for Folketingets Forskningsudvalg, Hanne Severinsen (V), er overrasket over, hvor slemt det står til. Hun vil nu på baggrund af rækken af rapporter om naturvidenskabs krise, inddrage Folketinget i sagen.

"Jeg har foreslået, at vi laver en beretning, der ser på, hvordan problemerne skal løses. Og kommer der et forlig på området, vil en særlig indsats for naturvidenskab være påkrævet," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her