Læsetid: 2 min.

Landbruget parat til at glemme nag

24. februar 2000

Landbrugsraadets præsident inviterer Ritt Bjerregaard til at lægge fortiden bag sig

Landbrudsråd
Hvis Ritt Bjerregaard vil have succes som minister, så skal hun ikke udtale sig på samme niveau, som hun gjorde for 10-15 år siden. Så er dialogen med landbruget nemlig dømt til at gå i hårdknude.
Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, giver den nye minister et par velmente råd.
- Kan du huske, hvem der sagde, det er uanstændigt, at det danske landbrug, der får så mange penge i støtte, laver mad, som man bliver syg af at spise?
"Ja, det kan jeg godt huske," siger, Peter Gæmelke. "Og det er vi fuldstændig enige om. Landbruget skal ikke lave mad, man bliver syg af at spise."
"Men hvis vi ser på dødeligheden i Danmark, så er det da heldigvis heller ikke maden, der er det store problem," tilføjer han. "Det skulle da være, fordi man spiser for meget af det. Og det er trods alt noget, Landbrugsraadets præsident bestemmer."

Fornuftig dialog
- Synes du, Ritt Bjerregaard tegnede et rigtigt billede af landbruget dengang?
"Nej, hun har skrevet adskillige artikler, som ikke har været befordrende for et godt samarbejde. Men nu er situationen altså, at hun er udpeget som minister. Så er det hendes opgave at komme i en fornuftig dialog med erhvervet, ligesom det er vores opgave at komme i en fornuftig dialog med ministeren. Og det forventer jeg, vi kommer."
"Vi har jo haft lejlighed til at møde hende nogle gange som miljøkommissær. Det har været godt og konstruktivt. Jeg fornemmede, at hun har respekt for de handlingsplaner, vi har gennemført i Danmark. De er jo foran de andre EU-lande. Og jeg forventer egentlig, at hun med sin store politiske indflydelse sætter fuld kraft på, så de samme betingelser kommer til at gælde andre steder. Vi har jo længe påpeget, at de varer, der importeres, bør leve op til de samme krav, som vi skal leve op til. Ellers hjælper det jo ikke på sundhedstilstanden i Danmark."
"Diskussionen er fuldstændig anderledes i dag end den var for 15-20 år siden, da Ritt Bjerregaard startede sin kritik. Vi forventer ikke, at det skal trækkes ned på det niveau igen."

Skeptisk bagland
"I dag kører vi på et højere niveau. Jeg tror, vi kommer ind i mange gode og konstruktive dialoger. Landbruget og fødevareindustrien er jo en væsentlig del af det danske samfund. Og der er 200.000 mennesker, der har deres udkomme af det. Det er væsentligt for dem alle, at ministeren sikrer, at der er en fremtid for erhvervet."
- Er der skepsis i dit bagland?
"Det vil jeg gerne bekræfte. Det har jeg allerede oplevet i dag. Derfor er det jo også hendes forpligtelse nu at få lagt fortiden bag sig og se fremad. Det er afgørende vigtigt at kunne tale med erhvervet."
"Vi lægger op til dialog. Jeg ønsker bestemt, at vi lægger fortiden bag os og sørger for at få løst vores opgave. Det er en gensidig opgave i et demokratisk samfund."
"En del af vores demokrati er jo, at der er godt og loyalt samarbejde mellem ministre og organisationer. Lad os værne om det."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her