Læsetid: 2 min.

Lav dansk profil over for Østrig

8. februar 2000

Danmark er ikke med på strammerholdet, når EU's socialministre på fredag for første gang mødes med en minister fra Haiders Frihedsparti

BRUXELLES - Danmark snor sig udenom og melder afbud, mens både Frankrigs og Belgiens socialministre har annonceret, at de vil protestere på det første EU-møde med deltagelse af en minister fra Østrigs højreradikale Frihedsparti.
Mødet i Lissabon på fredag vil give en vigtig første indikation af, hvordan den diplomatiske koldfront mod Østrig kommer til at slå igennem på EU-samarbejdet. Det uformelle møde mellem EU's social- og arbejdsministre, skulle være en hyggelig anledning til at få diskuteret emner, der kommer op på EU-jobtopmødet i marts i Lissabon.
Men flere EU-ministre har på forhånd gjort deres til, at stemningen bliver alt andet end hjertelig. Den franske arbejdsminister Martine Aubry sagde således til den franske Radio Info, at hun vil ignorere den østrigske ministerkollega Elisabeth Sickl:
"Jeg vil opføre mig som om, hun ikke eksisterer og ikke henvende mig til hende og undgå at bidrage til at give det ekstreme højre et menneskeligt ansigt," sagde Aubry, datter af tidligere Kommissionsformand Jacques Delors. Belgiens socialminister Laurette Onkelinx vil også give Sickl en kold skulder.

Danske afbud
Fra danske side er både arbejdsminister Ove Hygum og socialminister Karin Jespersen i den bekvemme situation, at de har meldt afbud.
Og det har ifølge begge ministerier intet med den særlige politiske situation at gøre. Begge ministre har vigtige sager at fremlægge i Folketinget, der afholder dem fra at tage til Lissabon. Danmark repræsenteres af departementschef i Socialministeriet Finn Mortensen. Information har spurgt, hvad han vil gøre i Lissabon:
"Der vil ikke være nogen demonstration fra min side. Hvis folk kommer hen og hilser, vil jeg da trykke dem i hånden. Men jeg regner ikke med at gå rundt og trykke alle i hånden, det plejer jeg ikke. Jeg vil sætte mig der, hvor jeg bliver anvist, i den stol der står Danmark på, og med den sædvanlige rækkefølge, er der langt ned til Østrigs stol" siger Mortensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her