Læsetid: 1 min.

Listeria- alarm forties

26. februar 2000

Franske patéer og sylter med dødelig koncentration af listeria-bakterier risikerer at stå på danske butikshylder

BRUXELLES - I København har myndighederne allerede fastslået, at franske sylter og patéer, muligvis forurenet med dødelige listeria-bakterier, er havnet hos mindst seks danske forhandlere. Det drejer sig bl.a om grossisterne Dagrofa og Inco.
Varerne, der stammer fra det franske firma Sapar, kaldes nu tilbage og opbevares i Kødbyen.
Det oplyser Kasper Mosen fra Fødevareregion København efter, at Fødevaredirektoratet torsdag modtog en hasteadvarsel fra EU-Kommissionen.
Erling Petersen fra Fødevaredirektoratet siger til Information, at direktoratet ikke går ud med røde advarselslamper til danske forbrugere, fordi "vi ikke ved, om produkterne hedder det samme på dansk. Vi ved ikke med sikkerhed, om de findes i Danmark. Så vi er lidt afventende."

Dansk enegang
Trods fundet af varerne i København fredag, havde Fødevaredirektoratet ved redaktionens slutning endnu ikke udstedt nogen advarsel til forbrugerne.
De danske myndigheders lavmælte metode står i stærk kontrast til de skotske myndigheder, der allerede torsdag advarede forbrugerne mod navngivne varer fra Sapar. Det drejer sig om patéer, svinetunger i gelé, terriner og sylter med navnene Sapar, Antoine Auge, Delice de Suzon og Val Heureux.
Sagen har skabt alvorlig frygt i Frankrig, hvor i alt 23 franskmænd blev syge af listeria, og syv af dem døde tidligere på måneden.
Sagen tog en ny dramatisk drejning, da Sapars fabrik pludselig brændte efter dødsfaldene. De franske myndigheder erkendte, at de havde mistet overblikket over, hvilke dele af varelageret, der var solgt, og hvor det var endt i EU. Derfor har det franske landbrugsministerium trukket alle Sapars varer tilbage.
Ud over Sapar har de franske myndigheder 11 andre virksomheder i kikkerten på grund af listeria.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her