Læsetid: 3 min.

Nordirske voldsmænd er under pres

14. februar 2000

Fredsprocessen er vingeskudt, men alle bedyrer, at forhandlingerne fortsætter. Næsten to år efter fredsaftalen 'overvejer' IRA nu at afvæbne - men på betingelser

LONDON - Den omvendte verden har etableret sig i Nordirland.
Undergrundshæren IRA og dens politiske arm, Sinn Fein, raser mod suspensionen af lokalstyret under britisk overhøjhed, som de ellers har bekæmpet i over 30 år. Og den protestantiske leder, David Trimble, fornøjer sig over selvsamme suspension, selv om det protestantiske flertal i provinsen ellers går ind for selvstyre.
Men omvendtheden gør det ikke nødvendigvis nemmere at komme ud af den knibe, som fredsprocessen er havnet i.
Sinn Fein er under pres for at få våbenbrødrene i IRA til at begynde at afvæbne. Ellers vil Trimble - og måske især hans bagland - ikke sidde i lokalregering med Sinn Fein. Det har IRA hidtil nægtet, og derfor blev det kun ni uger gamle selvstyre suspenderet.
Men IRA er kommet med et 'tilbud'. Organisationen vil "overveje" at placere dens våben "uden for rækkevidde" i sammenhæng med "den fulde iværksættelse" af fredsaftalen og "fjernelsen af årsagerne til konflikt."
Tilbudet blev vel modtaget og rost som en åbning, der kan bygges videre på. Men de færreste ser noget nyt i det.
Muligvis er det led i den stående PR-krig mellem protestanterne og katolikkerne. For det kan bruges af Sinn Fein til at skyde skylden for selvstyrets udsættelse på den britiske regering og protestanterne.
Sinn Fein siger, at suspensionen kunne være undgået, hvis de havde kigget på IRA's tilbud først. Det afvises af såvel Nordirlandsminister Peter Mandelson som protestantiske politikere.

Operationer i London
På trods af de gensides beskyldninger bedyrer alle pro-fredsaftale politikerne, at de vil fortsætte forhandlingerne for at få våbenproblemet løst. Men spørgsmålstegn er begyndt at dukke op med hensyn til Sinn Feins folk.
For hvis de ikke kan få deres bagland i IRA til at afvæbne - hvilket de fleste tror på, at Sinn Fein ægte har forsøgt - ja, til hvad nytte er de så?
Og hvis IRA's politiske arm miskrediteres, hvad afholder så bevægelsen fra at gå tilbage til volden som middel til at få Nordirland vristet ud af det britiske favntag og indlemmet i Irland?
Ifølge den internationale kommission for afvæbning i Nordirland udgør IRA dog ikke p.t. nogen fare for fredsprocessen.
Men der er udbrydergrupperne. The Sunday Times refererede i går hemmelige efterretningsrapporter for, at IRA og udbrydergruppen Continuity IRA har et "flydende og udvekslende" medlemskab på "individuelt plan". Ved IRA's ledelse det, er den i ond tro, når den bedyrer sin fredsommelighed.
Og The Observer skrev i går, at lederne af en anden udbrydergruppe. Real IRA, mødtes i lørdags i Londons irer-ghetto, Kilburn.
Formålet skulle angiveligt være at etablere et operationelt center i den britiske hovedstad.
Risikoen er, at hvis den politiske proces ikke slipper ud af sit dødvande, vil voldsmændene måske konkludere, at alt det der med demokrati alligevel ikke virker, og at det er bedre at gå tilbage til de voldelige metoder.

Fakta - Katolske og protestantiske våben

Ifølge irsk og nordirsk politis oplysninger til kommissionen for afvæbning, har de katolske og protestantiske terrorgrupper følgende anslåede våbenarsenaler:

*De katolske grupper:
588 AKM rifler, 395 andre rifler, 8 HMG maskingeværer, 29 GPMG maskingeværer, 17 DSHK maskingeværer, 40 maskinpistoler,
31 haglgeværer, 68 Webley revolvere, 18 9 mm pistoler, 497 andre håndvåben, 1,5 millioner skud ammunition, 9 SAM 7B missiler, 46 RPG missiler, 11 RPG affyringsapparater, 115 håndgranater, 711 elektriske detonatorer, 493 almindelige detonatorer, 2.658 kilo Semtex, 7 flammekastere.

*Protestantiske grupper:
71 VZ58 rifler, 34 andre rifler, 33 haglgeværer, 80 maskinpistoler, 27 FN 9mm pistoler, 674 andre håndvåben ,20 RPG 7 granater, 185 RGD granater.

Kilde: The Guardian

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her