Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

28. februar 2000

CDU slap nådigt ved valg i Nordtyskland
*BERLIN - Efter måneders ophedede mediespekulationer fik vælgerne i Slesvig-Holsten i går endelig lov til at afgive deres stemme. Som forventet gik det skandaleramte CDU tilbage, men ikke i et omfang som meningsmålingerne havde spået. Partiet lå ved redaktionens slutning på 35,3 procent - et minus på 1,9 procentpoint i forhold til valget i 1996.
De skuffede konservative vælgere gik til de liberale (FDP) og det danske mindretals parti (SSV). Begge fik historisk gode resultater - henholdsvis 7,6 og 4,1 procent. (SSV er fritaget for spærregrænsen på fem procent.)
Sammenlagt havde den rød-grønne koalitionsregering et godt valg. SPD lagde 3,3 procentpoint til og fik 43,1 procent af stemmerne, De Grønne gik 1,9 procentpoint tilbage, til 6,2.
"Vi har tabt, hvad delstatsvalget angår, men jeg synes, at vi har gjort det tyske CDU en tjeneste ved at stabilisere vælgerne," sagde Volker Rühe (CDU).
Resultatet betyder, at han nu vil koncentrere sig om landspolitikken. I går ville han dog ikke melde sig som officiel kandidat til posten som partiformand.
"Jeg mener, det er lykkedes mig at afværge katastrofen og derfor siger jeg, at jeg med en vis vægt kan medvirke til at finde den rigtige til at overtage partiledelsen," nøjedes han med at sige.
SSV's spidskandidat Anke Spoorendunk var lettet over, at partiet slipper for at blive 'tungen på vægtskålen'.
Valgdeltagelsen gik let tilbage i forhold til 1996 - fra 71,8 til 70,2 procentwpr

Militær optrapning i Montenegro
*Den jugoslaviske hær har øget beredskabet i Montenegro, efter at republikkens lokalregering har besluttet at genåbne grænsen til Albanien, skrev avisen Pobjeda søndag.
På ordrer fra den den jugoslaviske regering i Beograd, er "soldater støttet af svært artilleri" sendt til grænseovergangen ved Bozaj, skrev avisen.
Albanien og Montenegro underskrev en aftale torsdag om at genåbne deres fælles grænse. Det sker tre år efter grænsen blev lukket af myndighederne i Beograd som reaktion på udbredte uroligheder i Albanien. Torsdagens aftale er ikke blevet godkendt af Jugoslaviens regering, der juridisk set har kontrollen med grænseovergangene.

Græsk infanteri til Mitrovica
*100 græske letbevæbnede infanterister skal rykke ind som forstærkning til KFOR-styrken i Mitrovica i den nordlige del af Kosovo-provinsen, oplyste græsk militær søndag.
Nær grænsen mellem Serbien og Kosovo blev en serbisk politibetjent og en etnisk kosovo-albaner dræbt, og tre betjente blev såret, da de serbiske politibetjente blev angrebet, oplyste det statslige serbiske nyhedsbureau Tanjug i går.
En gruppe "albanske terrorister fra Kosovo" angreb sent lørdag en patrulje med automatiske våben og håndgranater, skrev Tanjug med serbisk politi som kilde.

Russisk avis: tv-optagelser falske
*Den russiske avis Izvestia hævdede i deres lørdagsudgave, at de stærke optagelser fra Tjetjenien, der angiveligt viser krigsforbrydelser begået af russiske soldater, er et falsum.
Ifølge Izvestia er det slet ikke en tysk journalist, der står bag filmen, der blandt andet viser en massegrav, men derimod en af avisens egne korrespondenter.
"Den tyske tv-station præsenterede en historie om drab på fanger og overgreb foretaget af den russiske hær. Men det er der slet ikke tale om. Historien om dette materiale er ikke andet end løgne," skrev avisen, ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass.
Avisen bestrider også tidspunktet for filmens optagelse og anklager de medfølgende tyske kommentarer for at være en forvræningning af sandheden.

Bush fører over McCain
*Texas' guvernør George W. Bush fører pænt over sin rival senator John McCain, Arizona, i kapløbet om at blive nomineret som republikanernes præsidentkandidat. Det fremgår af to meningsmålinger, som blev offentliggjort lørdag.
I en måling, der offentliggøres i nyhedsmagasinet Newsweeks mandagsudgave og omfatter registrerede republikanske vælgere, fører Bush med 56 procent mod 27 procent til McCain. Blandt demokraterne fører vicepræsident Al Gore med 61 pct. mod tidligere senator og basketballspiller Bill Bradleys 18 procent.

Listeria-mistanke til danske oste
*De danske fødevaremyndigheder står uforstående over for norske meldinger om, at listeria-bakterier i dansk ost skulle have kostet en nordmand livet. En officiel henvendelse til Norge skal nu kaste lys over sagen, der ikke umiddelbart får Fødevaredirektoratet til at råbe vagt i gevær.
"Vi søger nu at etablere kontakt med nordmændene. Det er altid ubehageligt, når sådanne oplysninger florerer, men vi har ikke modtaget nogen som helst meldinger fra de norske myndigheder i sagen, sådan som vi ellers burde, hvis der var et problem. Som sagen står i øjeblikket, ser vi ingen grund til at gå ud og advare forbrugerne," sagde Lars Herborg, kontorchef i Fødevaredirektoratet, i går til Ritzau.
Den dansk-svenske mejerikoncern MD Food står også uforstående over for sagen men har iværksat et stor alarmberedskab for at få undersøgt, om listeria-smitten stammer fra koncernens produkter. Der er tilsyneladende ikke fundet spor af listeria-bakterier i de danske oste, som ellers er kædet sammen med en 54-årig nordmands død i sidste weekend.

Udvisningssag skal genoptages
*Flygtningenævnet er nu indstillet på at genoptage en omdiskuteret udvisningssag. Det viser et brev, som Søndagsmagasinet på DR1 er i besiddelse af.
I brevet skriver nævnet til den udvistes advokat, at grundlaget for udvisningen af en iransk flygtning for 16 måneder siden ikke længere holder. Udenrigsministeriet har nemlig vurderet, at iraneren risikerer dødsstraf i Iran for at udbrede bogen De Sataniske Vers. Oprindeligt var vurderingen, at iraneren
højst risikerede tre måneders fængsel. Iraneren blev udvist for 16 måneder siden sammen med sin familie og har siden været forsvundet.
"Efter de nu foreliggende oplysninger fra Udenrigsministeriet, sammenholdt med, at det vedholdende er oplyst, at (den iranske flygtning, red.) har været forsvundet umiddelbart efter indrejsen til Iran, er Flygtningenævnet indstillet på at genoptage sagen, skriver nævnet i brevet.

Politiets edb-system forældet
*Politiets nye edb-ystem, Polsas, til en samlet pris på 156 mio. kr. har i en række tilfælde betydet forringet efterforskning og unødvendigt dobbeltarbejde, fordi det ikke kan bruges på tværs af landet, skriver Politiken.
Landets 54 politikredse må fortsat bruge telefon, fax og breve, når de skal kommunikere med hinanden. Elektronisk søgning over kredsgrænserne er ikke muligt.
Rigspolitiets dataafdelingschef, Peter Carpentier, erkender, at flere politikredse har kritiseret, at de kun kan efterspore kriminalitet i deres egen kreds.

Dansk støtte til lukning af Ignalina
*Danmark giver Litauen 100 mio. kr. over tre år til at lukke atomkraftværket Ignalina, som producerer 80 procent af landets el-forsyning og eksporterer strøm til Hviderusland, den russiske region Kaliningrad og Letland.
Det har statsminster Poul Nyrup Rasmussen (S) lovet uder sit officielle besøg i weekenden i Litauen.
Litauens regering og parlament vedtog i efteråret at lukke værkets første reaktor i 2005 og inden 2004 at afgøre, hvornår den anden reaktor skal lukkes - det bliver formentlig inden 2009.

Robert-regn til Susanne Bier
*Det blev Susanne Biers film Den eneste ene, der søndag løb med de fleste Robert-statuetter ved årets uddeling på Empire Stage på Nørrebro.
Filmen blev tildelt seks priser af Danmarks Film Akademi, skarpt forfulgt af Morten Henriksens Magnetisørens femte vinter, der fik fem af de eftertragtede priser. Søren Kragh-Jacobsens dogmefilm Mifunes sidste sang - fik to Robert-priser. Lasse Spang Olsens I Kina spiser de hunde og Bleeder af Nicolas Winding Refn fik hver en Robert.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her