Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

26. februar 2000

Kritik af sammenføringssudspil
*Regeringens udspil om familiesammenføringer møder kraftig modstand hos Mellemfolkeligt Samvirke (MS).
"Set i lyset af, at der i 1999 kun blev familiesammenført 821 ægtefæller til herboende indvandrere med udenlandsk statsborgerskab, er det som at skyde gråspurve med kanoner. Vi er bekymret over både forslagenes konkrete indhold og deres signalværdi i bredeste forstand," siger Christian Friis Bach, formand for Mellemfolkeligt Samvirke.
MS mener, at forslagene til stramninger vedrørende familiesammenføringer bidrager til polarisering af minoritetsdebatten og marginalisering af etniske minoriteter.
Artikler på forsiden og side 4

Viden og kapital kal sikre velfærd
*Erhvervsminister Pia Gjellerup (S) advarer mod at lægge for megen vægt på skattedelen af regeringens erhvervsstrategiplan, der offentliggøres mandag.
"Hvis vores erhvervsliv i fremtiden skal vinde frem i konkurrencen, bliver 'vinderområderne' viden, kapital, effektive markeder og et udbredt samfundsmæssigt ansvar. Når det handler om f.eks. skat, infrastruktur og et fleksibelt arbejdsmarked, er vi nødt til at være på højde med vores konkurrenter," mener erhvervsministeren.
"I redegørelsen skriver vi, at 'danske personskatter inklusive sociale bidrag fortsat er konkurrencedygtige'. Det er en myte, at Danmark har det hårdeste skattetryk af alle lande, når man indregner de sociale bidrag," siger Pia Gjellerup.
Artikel på forsiden

CO2-mål for bilerne droppes
*Regeringen vil opgive sit mål om at bringe udslippet af drivhusgasser fra trafikken ned på samme niveau som i 1988 inden år 2005, skriver ugebladet Ingeniøren.
Danmarks samlede udslip af CO2 er svagt faldende. Men det skyldes omlægning fra kul til gas og mere vedvarende energi. Udslippet fra trafikken stiger. Det er nu oppe på 17 procent af Danmarks samlede bidrag til den globale opvarmning.
Ifølge Ingeniøren har Trafikministeriet ingen forslag om højere benzinpriser eller afgifter på miljøbelastende kørsel (road pricing) i det idékatalog, der efter mange forsinkelser ventes offentliggjort i næste måned.

Obasanjo afviser sharia-love
*Nigerias præsident, Olusegun Obasanjo, udtalte sig for første gang sent torsdag om indførelse af sharia-lovgivning i landet, og sagde, at den afstraffelse, der følger af disse islamiske love, strider mod den nigerianske forfatning.
"For at nogen love skal være gældende, skal de være sat i system. Disse sharia-love henviser alene til Koranen og en række andre bøger; hvad slags lovgivning er det," sagde Obasanjo under en samtale med journalister i hovedstaden Abuja.
"Hvis man stener eller skærer hænder af, overtræder man Nigerias forfatning, slet og ret," sagde Obasanjo.
Voldsomme sammenstød mellem kristne, der demonstrerer mod sharia, og muslimer har i løbet af ugen kostet flere end 400 mennesker livet, især i millionbyen Kaduna i det nordlige Nigeria.

Overgreb i Tjetjenien på video
*Rusland afviste i går, at russiske styrker står bag krigsforbrydelser og krænkelser af menneskerettighederne i Tjetjenien efter offentliggørelsen af en tysk fjernsynsreportage, der viser russiske soldater, som kaster mishandlede lig i en massegrav og dækker den til med jord.
Reportagen, der er lavet af en journalist fra det tyske fjernsynsstation N24, er blevet vist på russiske og vestlige fjernsynstationer.
Den tyske fjernsynsreportage viser russiske soldater trænge ind i en tjetjensk landsby, hvorefter de indsamler mænd til afhøring. Tjetjenske kilder hævder, at mange af disse tjetjenere var civile personer.
"Operationen blev bevidnet af en tysk journalist, der ikke blev lagt hindringer i vejen af de russiske soldater, der er imod de ordrer, der bliver sat til at gennemføre," forklarede britiske BBC, da man viste reportagen.
Artikler side 3

USA kan ikke regne med Thule-basen
*Den danske regering vil sige nej til et muligt amerikansk ønske om at bruge radaranlægget ved Thule-basen som led i et nyt raketforsvarssystem, hvis ikke russerne accepterer det.
Det var budskabet - i lidt blødere vendinger - fra udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) under fredagens forespørgselsdebat om de amerikanske planer om at opbygge det såkaldte NMD-system (National Missile Defense). Raketsystemet vil være i strid med den traktat om forsvar mod langtrækkende raketter (ABM-traktaten), som USA og Sovjetunionen indgik i 1972. En ændring af traktaten kan kun ske med begge parters tilladelse.
Leder på forsiden og artikel side 5

Tosprogede sænker ikke læse-niveau
*Selv om der er mange tosprogede elever i en klasse, betyder det ikke nødvendigvis, at eleverne i klassen bliver dårlige til at læse. Der er godt nok tale om en "modvindsfaktor", men det kan rigeligt opvejes af en aktiv indsats fra skolens side.
Det konkluderer en ny delrapport fra Danmarks Pædagogiske Institut (DPI), der har analyseret forholdet mellem mange tosprogede og klassens læseniveau.
"Jeg vil gerne være med til at aflive den myte, at de tosprogede elever pr. definition er dårligere læsere. Hvis det er en del af en skoles politik at have en aktiv indstilling over for sine tosprogede elever, så kan disse faktisk lære at læse på linje med danske børn," siger seniorforsker Jørgen Christian Nielsen, DPI.

32 dræbt af bombe i Filippinerne
*32 mennesker blev dræbt og 38 andre kvæstet fredag i Filippinerne, da to hjemmelavede bomber sprængtes i en bus i den sydlige region Ozamis, sagde filippinske myndigheder.
Bussen stod på en færge, der sejler på ruten mellem kystbyen Kolambugan til den nærliggende Ozamis i det sydlige Filippinerne, da de to bomber eksploderede, mens færgen var ved at lægge til.
Færgen og flere andre køretøjer på den blev alvorligt beskadiget ved sprængningen, sagde en kystvagtofficer.

Fem fængslet for massevoldtægt
*Af syv unge, som i går sad i grundlovsforhør i Århus sigtet for fælles voldtægt af en 14-årig pige, blev fem fængslet og to løsladt. Alle syv sager blev kæret.
De unge er mellem 15 og 18 år. To drenge på helt ned til 12 år er også mistænkt for at have været med til den formodede massevoldtægt. Deres sager er givet videre til de sociale myndigheder.
Overgrebet mod pigen skulle være sket i et skur i Bispehaven i den vestlige del af Århus søndag aften.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu