Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

16. februar 2000

Rwander tiltalt for drab på FN-soldater
*Politiet i Ringkøbing anholdt tirsdag en herboende mand fra Rwanda på begæring fra Det Internationale Tribunal for Rwanda.
"Den pågældende er tiltalt for medvirken til bl.a. folkedrab, massevoldtægt samt drab af 10 FN-soldater begået under borgerkrigen i Rwanda i 1994," lyder det i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet om baggrunden for anholdelsen. Mellem 500.000 og 800.000 mennesker blev dræbt under folkemordet i 1994. Tirsdag havde det danske justitsministerium endnu ikke offentliggjort detaljerne i tiltalen mod den arresterede rwander, men domstolens interesse viser i sig selv, at manden kan have været dybt involveret i forbrydelserne.
"Hundredetusinder deltog i folkemordet. Men Den Internationale Domstol går kun efter de øverste, som man så forsøger at finde ud af, hvem er, og hvor de er," siger doktor jur. Frederik Harhoff, der fra 1996 deltog i oprettelsen af FN-domstolen.

CDU svindel koster dyrt
*Den tyske parlamentsformand Wolfgang Thierse (SPD) idømte tirsdag det konservative oppositionsparti CDU en kæmpemæssig bøde på over 41 mio. D-mark (over 158 mio. kr) for at have brudt loven om partistøtte.
Bøden er historisk stor, og CDU meddelte allerede i går, at man forsøge at få omstødt bødestørrelsen af rettens vej.
Artikel på forsiden

Endnu en FN-chef går i protest
*Kun få dage efter, at FN's humanitære chef i Irak forlod sin post i protest mod FN's sanktioner mod landet - følger kollegaen, Jutta Burghardt efter. Hun er chef for FN's Verdensfødevareprogram (WFP) og støtter Hans von Sponeck i synspunkterne om, at FN's sanktioner rammer uretfærdigt, og at hele FN's humanitære program er en "fiasko".

Pinochet-rapport skal offentliggøres
*De britiske myndigheder skal offentliggøre lægerapporten om Chiles eksdiktator Augusto Pinochet for de lande, der har begæret ham udleveret. Det afgjorde en britisk domstol tirsdag. Dermed har domstolen underkendt indenrigsminister Jack Straws beslutning om at hemmeligholde baggrunden for at at tillade eksdiktatoren at vende hjem til Chile af helbredsmæssige årsager.

Koch i forsvar for medicin på kredit
*Sundhedsminister Carsten Koch (S) indkalder nu partierne bag den nye lov om medicintilskud til forhandlinger om den omstridte kreditordning for kronisk syge.
Kreditordningen - som Danmarks Apotekerforening og Finax Finansservice står foran at indgå - er blevet kritiseret af Venstre og CD og partierne beskylder Koch for ikke at have orienteret dem om ordningen. Ifølge planen skal det private finansieringsselskab sørge for, at kronisk syge patienter kan få spredt deres udgifter til medicin jævnt ud over året.
"Det er min umiddelbare vurdering, at en ordning, hvor det er det offentlige, der administrerer kreditten, let bliver for bureaukratisk, tung og dyr. Skulle nogen imidlertid have andre forslag, der er den forestående aftale overlegen, er jeg naturligvis parat til at drøfte det " siger sundhedsministeren.

EU truer Tyskland med retssag
*EU-Kommissionen truer med at trække Tyskland for Europa-Domstolen, hvis ikke Tyskland ophæver et importforbud mod britisk oksekød. Den tyske regering bliver onsdag skriftligt bedt om at gøre rede for, hvorfor Tyskland endnu ikke har fulgt en EU-beslutning fra august om at ophæve importforbuddet. Det tyske svar skal foreligge den 17. marts - ellers vil næste skridt på vej mod en retssag blive taget.

Serbiske redaktører giver svar på tiltale
*En gruppe fremtrædende serbiske redaktører har besluttet, at de ikke længere vil lægge spalteplads til den serbiske viceministerpræsident Vojislav Seseljs udtalelser.
Det sker i protest mod Seseljs udfald mod Serbiens uafhængige presse, der i kølvandet på mordet på forsvarsminister Pavle Bulatovic, er blevet kaldt forrædere og medskyldige.
"Beslutningen er en protest mod Seseljs trusler om at arrestere og likvidere journalister," lyder det fra 13 serbiske redaktører. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kritiserede i går skarpt den serbiske regering. Ifølge Human Rights Watch har de serbiske myndigheder siden oktober 1998 straffet 35 uafhængige medier med bøder for at have offentliggjort "usandheder i strid med individets rettigheder".
I fem tilfælde har Seselj stået bag sanktionerne.

Lakridsrod mod malaria
*Forskere fra Rigshospitalet i København har udviklet et nyt og effektivt våben i kampen mod den frygtede malaria-parasit, der hver dag dræber omkring 4.000 børn og godt 3.000 voksne i udviklingslandene. Forskerne har de fundet frem til en række stoffer i planten kinesisk lakridsrod, som slår parasitten ihjel. Stofferne kan genskabes syntetisk, hvilket gør det billigere at fremstille en medicin mod malaria, skriver Berlingske Tidende onsdag.

Racistiske tilråb udløser erstatning
*En 57-årig ålborgenser er ved Vestre Landsret i Viborg blevet dømt til at betale 10.000 kroner i erstatning til en 38-årig dansk statsborger af afrikansk oprindelse. Gennem længere tid havde den 57-årige råbt nedsættende og racistiske bemærkninger til den 38-årige, når de mødtes i nabolaget. Modsat byretten mener Landsrettten, at udtalelserne var så forhånende og nedsættende, og sagt over en så lang periode, at der skulle betales erstatning.

Minister ind i gardersag
*Ligestillingsminister Jytte Andersen går nu ind i sagen om Danmarks første kvindelige garder, som efter afsløringen af hendes bijob som escortpige er havnet i et veritabelt stormvejr. Jytte Andersen vil have en redegørelse fra forsvarsministeren om den behandling, garderen har fået. Det sker på baggrund af et brev fra Den Kongelige Livgardes oberst til garderen, hvor der står, at hun har "misbrugt den udstrakte imødekommenhed som (...) er vist Dem 'for at trække Dem med igennem som den første kvindelige garder', idet det er velkendt, at De ikke har bestået uddannelsesforløbets almindelige fysiske kontrolprøver." Ligestillingsminister Jytte Andersen går ud fra, at kvinden blev udtaget som garderaspirant, fordi man regnede med, at hun ville være i stand til at klare jobbet. Nu lyder det pludselig som om den kvindelige garders kvalifikationer ikke er i orden, og så bruges det imod hende. Ministeren mener derfor, at det er cheferne, der har et problem.

IRA trækker sig fra fredsaftale
*Den katolske irske undergrundshær IRA afbrød tirsdag alle kontakter med den internationale afvæbningskommission under ledelse af den canadiske general John de Chastelain og har ifølge Reuters trukket samtlige forslag af forhandlingsbordet.
Det sker få dage efter, at Storbritanniens regering fredag suspenderede det kun to måneder gamle nordirske selvstyre med henvisning til, at IRA ikke var begyndt at aflevere sine våben.
Tidligere tirsdag mødtes lederen af Sinn Fein - IRAs politiske fløj - Gerry Adams, med den britiske minister for Nordirland Peter Mandelson. Efter mødet tegnede Adams et meget mørkt billede af mulighederne for at bringe den skrøbelige nordirske fredsproces tilbage på rette vej. "Det var helt ærligt et meget dårligt møde," lød det fra Adams.
Ifølge Adams var en rapport fredag fra de Chastelain om afvæbningen af Nordirlands paramilitære grupper "meget klar". "Den eneste måde at komme videre er, at institutionerne (selvstyret) bliver bragt på plads, og ved at rapporten accepteres af alle involverede parter," sagde Adams blandt andet. I rapporten fra de Chastelain hed det, at et udspil fra IRA "åbner for reelle muligheder for en aftale, der gør det muligt for kommissionen at gennemføre sit mandat", nemlig at tilse den endelige afvikling af de paramilitære gruppers afvæbning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her