Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

15. februar 2000

Nyrup offentliggør omstridt fax
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) besluttede mandag aften at offentliggøre den omstridte fax fra det portugisiske EU-formandskab om 14 EU-landes aktion mod Østrig.
Som det tidligere har været fremme i medierne er der i øverste højre hjørne på første side af den fire sider lange fax påtegnet seks initialer: PHH, MH, KB, JM, KA og MJJ, hvilket betyder, at faxen er kommet forbi de pågældende embedsmænds borde.
Venstre krævede allerede søndag en forklaring på, hvordan faxen blev væk. Men det er usandsynligt, at det får parlamentariske konsekvenser - SF og Enhedslisten støtter Nyrup.
"Det faktum, at telefaxen blev omdelt postmæssigt i Statsministeriet til flere personer om mandagen har statsministeren allerede oplyst. Nævnet var fuldt orienteret om, at der var sket en omdeling," sagde Keld Albrechtsen fra Enhedslisten.

EU fastholder Østrigkurs
*Den nye konservative østrigske udenrigsminister Benita Ferrero-Waldner appelerede forgæves, da hun mandag bad sine EU-partnere om at bedømme Østrigs nytiltrådte regering på dens handlinger og ikke på Jörg Haider kontroversielle udtaleleser. På udenrigsministermødet blev der ikke givet nogen løfter om at normalisere forholdet til det sanktionsramte Østrig.
Artikel på forsiden

NATO afslutter aktion i Mitrovica
*Talsmænd for KFOR-styrken i Kosovo sagde mandag, at man havde arresteret 40 mennesker i forbindelse med weekendens uro i byen Mitrovica - og at de snigskytter, der sårede to franske KFOR-soldater, nu var elimineret. Det skete efter, at en albansk snigskytte søndag blev dræbt og to franske soldater såret.
Frankrigs udenrigsminister, Hubert Vedrine, afviste med baggrund i weekendens meget hårde sammenstød i Mitrovica nye beskyldninger om, at de franske soldater er venligt indstillet over for serberne i Kosovo. Vedrine kaldte dem for helt grundløse.
De franske KFOR-styrker i Mitrovica var i sidste uge under voldsom kritik fra FN's politistyrker i byen. Det blev hævdet, at de franske soldater ikke var parate til at rykke ind i nødsituationer og ikke formåede at beskytte kosovo-albanerne tilstrækkeligt og opretholde roen i Mitrovica.

Hårdere straffe for snyd med økologi
*Svindel med økologiske varer bør udløse skrappere sanktioner, mener Danmarks Aktive Forbrugere (DAF). Kravet kommer i kølvandet på skandalen om Heslegård, der solgte almindelige æg som økologiske.
"Økologi bygger i høj grad på en tillid til produktet, som gør at forbrugeren er villig til at betale en merpris for varen. Svindel er derfor fuldstændigt ødelæggende for det økologiske marked og bør straffes hårdere end i dag," siger Jeppe Juul, kampagneleder i DAF.
Heslegård blev i dømt en bøde på 100.000 kroner men må fortsat levere økologiske æg. DAF mener, at en virksomhed bør miste den ret, hvis der fuskes.

Gratis-aviser på kant med loven
*Det er konkurrenceforvridende virksomhed, når Århus Kommune har indgået en aftale med Morgenavisen Jyllands-Posten om gratis uddeling af aviser i byens bybusser. Det fastslår Tilsynsrådet for Nordjyllands Amt i et svar til Århus Stiftstidende.
Oprindeligt skulle Jyllands-Postens tillæg JP Århus uddeles gratis i byens busser fra årsskiftet i en forsøgsperiode på et halvt til et helt år. Af tilsynsrådets afgørelse fremgår det, at "man ikke kan udtale sig om, hvor kort en forsøgsperiode, der vil kunne godkendes. Men at man har hæftet sig ved, at Konkurrencestyrelsen i en udtalelse af 3. november har anført, at man ville være betænkelig ved en forsøgsperiode på over to måneder".
Det har Jyllands-Posten og Århus Kommune valgt at tolke, som om en to måneders forsøgsperiode vil kunne godkendes og fastslog i går, at forsøget går i gang så hurtigt som muligt.

Psykisk syge lades i stikken
*Skiftende regeringer har gennem de sidste 20 år svigtet de tusindvis af psykisk syge danskere, der har behov for omfattende behandling og omsorg.
Sådan lyder kritikken fra Folketingets psykiatri-tilsyn og formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab på baggrund af en undersøgelse af antallet af sengepladser til psykisk syge, skriver Berlingske Tidende mandag. Undersøgelsen, som sundhedsministeriet og socialministeriet står bag, viser, at antallet af sengepladser er halveret de sidste 20 år, så der ved indgangen til 1999 kun var 4.168 pladser. I samme periode har staten forsømt at oprette særlige boliger til de psykisk syge.

Kommuner skal forklare tilsynssvigt
*27 af landets 275 kommuner skal nu forklare, hvorfor de tilsyneladende ikke lever op til deres tilsynspligt med særligt forurenende virksomheder. På baggrund af Miljøstyrelsens årlige rapport om statens, amternes og kommunernes miljøtilsyn har styrelsen nu skrevet til de pågældende kommuner og bedt om en forklaring. Rapporten viser, at kommunerne som helhed gennemførte de aftalte miljøtilsyn i 1998.

Maling mod Østrigs ambassade
*Ukendte gerningsmænd smed natten til mandag brun maling mod Østrigs ambassade på Sølundsvej 1 på Østerbro i København. Ifølge Ritzau er det en gruppe, der kalder sig Anonyme Antiracister, der står bag hærværket. Aktionen var en protest mod Jörg Haiders højrenationale Frihedspartis deltagelse i Østrigs nye regering.

Wiranto forlader regeringen
*Indonesiens tidligere hærchef og nuværende sikkerhedsminister general Wiranto sagde mandag, at han accepterede beslutningen om, at han ikke længere er aktiv medlem af landets regering. Magtkampen mellem præsidenten og generalen har stået på i to uger - parterne indgik søndag en aftale om, at Wiranto kunne blive på posten til den igangværenden undersøgelse mod ham var overstået. Men den aftale løb Wahid fra søndag.

Kvinder får for lidt jern
*Hvis kvinder lider af træthed, hovedpine, søvnløshed og bleghed, kan det skyldes, at de får for lidt jern. De seneste tal fra Fødevaredirektoratet viser, at kvinder generelt kun får halvt så meget jern, som de burde. Problemet med det manglende jern er ifølge afdelingsleder Torben Leth fra Fødevaredirektoratet nemt at komme til livs: "Mange kvinder kunne med fordel spise en leverpostejmad ekstra eller måske en portion havregryn om morgenen," siger han.

Gidsler modtaget med stor jubel
*73 af de afghanere, som i sidste uge blev holdt som gidler under en flykapring, som sluttede fredeligt i Londons Stansted-lufthavn, blev hilst med papirblomster og nyt tøj, da de mandag vendte tilbage til Afghanistan. Udenrigsminister Wakil Ahmad Muttawakil fra den regerende Taliban-milits omfavnede passagerene, da de steg ud af det chartrede fly i den afghanske by Kandahar. Efter velkomsten blev de 60 voksne personer og 13 børn fløjet videre til hovedstaden Kabul. Efter at have snakket med passagererne sagde embedsmænd fra Taliban, at kapringen af flyet, som var på vej fra Kabul til Mazar-i-Sharif i det nordlige Afghanistan, var et forsøg på at opnå asyl og opfordrede myndighederne i Storbritannien til at straffe kaprerne strengt. "Det vil hjælpe med til af hindre yderligere kapringer. Hvis den britiske regering indtager en mild holdning, kan vi risikere flere flykapringer," sagde den afghanske luftfartsminister, Akhtar Mohammad Mansoor.
Efter afslutningen på gidseldramaet torsdag søgte 69 af de ombordværende asyl i Storbritannien. 13 af de ombordværende skulle mandag fremstilles for en britisk ret, anklaget for flykapringen

Guldmine løber fra ansvar
*Et australsk guldminefirma afviser, at et cyanid-udslip kan være årsagen til, at tusinder af fisk er døde i store dele af en af floden Donaus vigtige bifloder og nu truer selve Donau. Firmaet Esmeralda Exploration ejer sammen med den rumænske regering en guldmine i Rumænien, hvorfra man har konstateret et udslip af cyanid. Udslippet får skylden for den alvorlige forurening der koster både fisk og fugle livet.

.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu