Læsetid: 5 min.

Overblik

14. februar 2000

Højspænding på EU-møde
*Der er højspænding på forbindelserne mellem Østrig og de øvrige 14 medlemslande, når EU's udenrigsministre i dag og i morgen samles i Bruxelles til et møde, som under normale omstændigheder alene ville blive husket for at en stribe markante milepæle i EU's udvikling.
Der skal således i løbet af de to mødedage startes en regeringskonference om traktatændringer, en ny epoke i udvidelsesforhandlingerne skal skydes i gang, samtidig med at ministrene vil beslutte at oprette midlertidige politiske og militære komitéer og forløberen for en egentlig militærstab i EU.
Men irriteret over de 14 andre EU-landes diplomatiske sanktioner mod Østrig vil den nye konservative østrigske udenrigsminister, Benita Ferrero-Waldner, formentlig under ministrenes frokost mandag bede de vrede EU-partnere om at give den nye regering i Wien en chance.
Leder på forsiden

Politiet må godt fotografere
*Justitsminister Frank Jensen (S) siger god for, at civilklædte betjente udstyret med kameraer under demonstrationer og uroligheder blander sig med de tilstedeværende pressefotografer for at fotografere og eventuelt anholde uromagere.
SF's Aage Frandsen havde spurgt Frank Jensen om, det var i orden, at civilklædte betjente nytårsaften på Nørrebro pludselig smed kameraerne og anholdt en deltager i urolighederne, hvilket blandt andet er blevet kritiseret af Pressefotograf-forbundet.
Frank Jensen skriver i et svar, at Københavns Politi har nedsat en særlig gruppe - Task Force Charlie - der skal "foretage dokumentation i forbindelse med vold, hærværk eller andre uroligheder, således at gerningsmænd til konkrete lovovertrædelser efterfølgende kan blive identificeret og strafforfulgt."

LO og DA er trukket i arbejdstøjet
*I går blev der for alvor taget hul på forhandlingerne om en mæglingsskitse mellem LO, DA og forligsmand Asbjørn Jensen, da parterne mødtes i Forligsinstitutionen i København. Mæglingsskitsen forventes at være færdig i løbet af i dag, og den vil udmønte sig i et mæglingsforslag, som forligsmanden ventes at fremsætte i løbet af de nærmeste dage. Forslaget vil både samle de overenskomstområder op, som ikke selv har formået at forhandle et forlig igennem, og det vil ligeledes indeholde de allerede indgåede overenskomster.
Søndag aften var status på forhandlingerne, at omkring 95 procent af forligene var kommet i hus ved selvstændige forhandlinger, og der var på det tidspunkt stadig forhandlinger i gang for de resterende fem procent.

Fortsat pris på Rushdies hoved
*Irans statslige kontor for propaganda sagde i går, at dødsdommen mod den britiske forfatter Salman Rushdie fortsat står ved magt - og at troende muslimer bør hjælpe med at føre den ud i livet.
Irans tidligere åndelige leder ayatollah Ruhollah Khomeini udstedte i 1989 en såkaldt fatwa, der dømte Rushdie til døden for hans bog De Sataniske Vers. Senest sidste år i september sagde den britiske udenrigsminister, Robin Cook, at den iranske regering efter hans mening aktivt modarbejdede, at fatwaen bliver ført ud i livet.

Pia Kjærsgaard i modvind på borgen
*Dansk Folkeparti er totalt isoleret på Christiansborg, hvor samtlige partier i Folketinget - lige fra Venstre til Enhedslisten - mener, at Pia Kjærsgaard og co. bevidst har meldt sig ud af det seriøse politiske arbejde.
"For Dansk Folkeparti er det vigtigere at komme i tv-avisen end at lave seriøst politisk arbejde og få politisk indflydelse," siger Hans Engell (K) til De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten søndag.
De radikales gruppeformand, Elisabeth Arnold, er af samme mening.
"Dansk Folkeparti er stort set fraværende i al lovgivningsarbejdet og prioriterer ikke udvalgsarbejdet særligt højt. De går ikke ned i detaljer i lovgivningen, og ofte møder de slet ikke op til forhandlingerne," siger hun.

Lovpakke minder om apartheid
*Platform for Lighed og Solidaritet i Danmark (PLSD), der er paraplyorganisation for en række etniske foreninger i Danmark, fordømmer regeringens udlændingepakke fordi den - ifølge PLSD - indeholder elementer, der minder om apartheid - med en lov for majoriteter og en anden for minoriteter: "Hvis pakken bliver vedtaget, bliver vi nødt til at klage til Den Europæiske Menneskerettigheds Domstol," siger Hicham Chouceir, PLSD's arbejdsgruppe, til Ritzau.
"Ophævelsen af retskravet på familiesammenføring fra 18-25 år og det skrappe krav om en passende bolig, er urimeligt, umenneskeligt og udansk," hedder det i en udtalelse fra PLSD.

FN's leder i Irak går i protest
*FN's øverste humanitære leder i Irak, den tyske karriere-diplomat Hans von Sponeck, har nu formelt bedt FN's generalsekretær om at måtte fratræde sin post. Det skyldes, at von Sponeck mener, at FN's sanktioner mod Irak rammer civilbefolkningen unødigt hårdt - og åbent siger det. Von Sponeck har længe sagt, at det irakiske samfund ødelægges under sanktionernes byrde og det såkaldte olie-for-mad program.

Illegalt hjælpekorps hjalp jøder
*En lille gruppe kriminalbetjente fra København var så forargede over Fremmedpolitiets udvisning af jødiske flygtninge til Nazityskland, at de dannede deres eget illegale hjælpekorps. Allerede fra 1939 og frem til sommeren 1943 lykkedes det dem i hemmelighed at redde hundredvis af illegale tyske jøder uden om de danske myndigheder og videre til Sverige, skriver Berlingske Søndag. Hidtil har det kun været kendt, at transporterne fandt sted. Men det har været en gåde, hvem der organiserede dem. Nu kaster en og medhjælper for politifolkene for første gang lys over sagen.
"Gruppen bestod af 10-15 kriminalbetjente, der var tilknyttet Statsadvokaten for Særlige Anliggender. De anså det som landsforræderi, at deres kolleger med opbakning fra Justitsministeriet og regeringen udviste jøderne til Tyskland," siger tidligere overtelegrafmester Thorkil Antonsen.

TV 2 klar med ny kanal til efteråret
*TV 2 håber 1. september at være klar med en ny tv-kanal TV 2+, skriver Berlingske Tidende. TV2's administrerende direktør, Cristina Lage, bekræfter, at der internt arbejdes efter en tidsplan, der har deadline omkring 1. september. Et af formålene med den nye tv-kanal er, at TV 2 vil få bedre mulighed for at udnytte rettighederne til de programmer, der ligger på lager, ved at sende dem forskudt på begge kanaler. Samtidig vil det blive lettere at tilbyde alternative udsendelser til de i reklameverdenen så attraktive unge seere.

Franske soldater dræber albansk snigskytte
*Franske soldater i den fredsbevarende styrke i Kosovo dræbte i går en etnisk albansk snigskytte i byen Kosovska Mitrovica, meddelte en KFOR-talsmand. Inden da var to medlemmer af de franske styrker blevet ramt af snigskytteild, under træfninger i Kosovska Mitrovica, der et delt mellem etniske albanere og serbere.
Ild fra maskingeværer og mindre våben afbrudt af eksplosioner brød ud ved 11-tiden i går nær bredden på den flod, der deler Mitrovica i en serbisk og en albansk-domineret sektor. Britiske styrker stod vagt på hovedbroen mellem de to bydele.
En Reuter-korrespondent så franske medlemmer af den NATO-ledede KFOR fredsbevarende styrke til fods og i pansrede mandskabsvogne tage opstilling ved den nordlige side af Mitrovica, der overvejende er serbisk. Efter en time sagde en KFOR talsmand i Kosovo-hovedstaden Pristina, 50 km sydpå, at to franske soldater var blevet ramt af snigskytteild i Mitrovica, men at de ikke mentes at være alvorligt såret.
Episoden fandt sted i et distrikt, der bliver kaldt 'Det lille Bosnien', en af den få albanske enklaver i det nordlige Mitrovica, hvor indbyggerne omfatter nogle etniske slaviske muslimer eller bosniakker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her