Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

11. februar 2000

Begrænsning i familiesammenføring
*Regeringen vil kraftigt begrænse udlændinges ret til at få ægtefæller til Danmark, fremgår det af den handlingsplan for bedre integration, som regeringen offentliggjorde torsdag.
I fremtiden skal det være de to ægtefællers samlede tilknytning til Danmark, der afgør, om ægtefællen må komme hertil, eller om den ægtefælle, der bor her, må flytte.
Formålet med de nye regler er at forhindre, at en udenlandsk ægtefælle hentes til Danmark af en udenlandsk statsborger, der ikke er velintegreret i det danske samfund. Det fører ofte til, at de pågældende i højere grad end andre oplever problemer med isolation og utilpassethed i forhold til det danske samfund.

Nordirsk selstyre i stor fare
*Overhuset i det britiske parlament godkendte torsdag aften det lovforslag, som gør det muligt at suspendere selvstyreregeringen i Nordirland, hvis ikke de paramilitære grupper begynder at aflevere deres våben senest fredag. Efter vedtagelsen i Overhuset mangler lovforslaget kun den britiske dronnings underskrift for at blive lov.
Det skete, efter at lederen for de probritiske Ulster-unionister, David Trimble, tidligere torsdag mødtes med Irlands premierminister, Bertie Ahern, i Dublin i et sidste forsøg på at redde den tyndslidte nordirske fredsproces.

Frankrig og Belgien boykotter Østrig
*EU-landene Frankrig og Belgien boykottede torsdag formandslandet Østrig i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde (OSCE).
De to lande blev væk, da OSCE's formand, den østrigske udenrigsminister Benita Ferrero-Waldner, skulle holde tale. Danmark ønsker ikke at følge Belgien og Frankrigs eksempel.
"Vi har den holdning, at vi ønsker at fastholde den linje vi har lagt," sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen torsdag efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, hvor han i øvrigt måtte forklare en 'svipser', hvor en overset fax var skyld i manglende inddragelse af nævnet i planlægningen af sanktionerne mod Østrig.

Flertal for euro var tegnet i sand
*Det spinkle flertal for dansk deltagelse i euroen er væk, viser en meningsmåling, som Gallup har lavet for Berlingske Tidende. Der er nu dødt løb mellem tilhængere og modstandere af den fælles mønt.
Socialdemokratiets politiske ordfører, Jacob Buksti, er ikke overrasket over, at det lille flertal nu er afløst af ligevægt: "Man skal være meget grundig og omhyggelig, før man udskriver en folkeafstemning. Det viser jo bare, at det flertal, der har vist sig hidtil, har været baseret på sand," siger han til Ritzau.
Gallups meningsmåling blev foretaget i dagene 5. - 8. februar, og Jacob Buksti mener, at det er de seneste måneders EU-debat, inklusive den seneste Østrigs-sag, der har fået euro-flertallet til at smuldre. 46 procent sagde ja, lige så mange sagde nej og otte procent havde ikke taget stilling. Modstanden mod den fælles mønt har ikke været højere siden maj 1998.

Amt siger ja til metro til lufthavnen
*Københavns Amtsråd siger nu ja til at bygge Metroens tredje etape - en bane på Østamager fra Lergravsparken helt ud til lufthavnen. Det er samtlige partier i amtsrådet bortset fra Enhedslisten, der nu er enedes om et ja til den omstridte bane.
Socialdemokratiet, de radikale, de konservative, SF, Venstre og Dansk Folkeparti, der står bag beslutningen, har stillet som betingelse, at prisen kan holde sig under 1.050 mio. kroner i 1999-priser.
Amtsrådet åbner for, at andre parter - eksempelvis Københavns Lufthavn eller staten - kan bidrage økonomisk til projektet, hvis disse parter har nogle særlige ønsker, der fordyrer Østamagerbanen.

Rigsadvokat afviser sag om pressefoto
*Rigsadvokaten har afvist København Politis ønske om at forsøge at få Højesteret til at fastslå, om medierne skal udlevere pressefotos fra urolighederne på Nørrebro i november sidste år. Dermed ligger det fast, at medierne ikke kommer til at aflevere fotomateriale fra uronatten.
Københavns Politi og Statsadvokaturen i København ville ellers ansøge procesbevillingsnævnet om at få sagen for Højesteret, efter at pressen havde vundet i Københavns Byret samt Østre Landsret. Men Rigsadvokat Henning Fode har afvist at følge deres anmodning - blandt andet med henvisning til, at Højesteret næppe ville ændre på Østre Landsrets afgørelse.

Ægpakkeri idømt 100.000 kr. i bøde
*Ægpakkeriet Heslegård A/S i Hillerød blev torsdag i retten i Hillerød idømt en bøde på 100.000 kroner for at have solgt æg som økologiske, selv om de ikke var det.
Heslegård A/S har i andet halvår af 1997 solgt 148.771 æg til butikker som økologiske æg, selv om de ikke var økologiske. To tidligere administrative bøder til det samme ægpakkeri har været på henholdsvis 5.000 og 50.000 kr.
I det ene tilfælde brugte selskabet i strid med reglerne betegnelsen 'landæg' på emballagen. Den anden sag skyldtes, at selskabet solgte æg som skrabeæg, selv om de ikke var skrabeæg.

60 fra kapret fly søger asyl
*60 voksne og 14 børn af de ombordværende på det afghanske fly, som i søndags blev kapret under en indenrigsflyvning i Afghanistan, har søgt asyl i Storbritannien.
Det sagde den britiske indenrigsminister, Jack Straw, torsdag eftermiddag i det britiske parlament.
Flyet blev tidligere på ugen tvunget til Stansted-lufthavnen ved London efter stop i det tidligere Sovjetunionen, og torsdag morgen blev de omkring 150 tilbageværende gidsler frigivet, mens de formentlig seks flykaprere overgav sig. Jack Straw afviste torsdag, at der kan blive tale om asyl.

Pølsevendere risikerer fængsel
*Hvis det går galt med hygiejnen i de mange idrætsforeningers cafeterier, kan de frivillige pølsevendere i værste fald straffes med bøde, hæfte eller fængsel i op til to år. Sidstnævnte straf forudsætter dog, at der handles groft uagtsomt.
Det er realiterne bag det nye pølsecirkulære, der i øjeblikket behandles i Folketinget.
Og det er en strafferamme, som er helt ude af proportioner, mener advokat for Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI), Poul Guldberg.
"Signalet er altså, at slår du en anden til lirekassemand, så får du en mildere straf end det, du risikerer at pådrage dig ved at servere en pølse. Det er simpelthen for pjattet," siger han i det seneste nummer af DGI-bladet Ungdom & Idræt.

Nu lige mange fede og tynde
*For første gang nogensinde er antallet af overvægtige mennesker i verden nået op på højde med antallet af underernærede - omkring 1,2 milliarder mennesker. Begge tilstande giver stigende modtagelighed for sygdom, nedsat arbejdsevne og nedsat livskvalitet.
Ifølge rapporten Verdens tilstand 2000 virker amerikanerne mest opmærksomme på deres vægtproblemer - 400.000 fedtsugninger blev foretaget sidste år i USA. Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her