Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

7. februar 2000

S-ja til sanktioner mod Østrig
*Socialdemokratiets hovedbestyrelse bakkede på et møde lørdag op om statsminister Poul Nyrup Rasmussen og hans tretten kolleger i EU's sanktioner over for Østrigs nye regering. Tidligere på ugen såede partiets politiske ordfører, Jakob Buksti, tvivl om socialdemokraternes holdning, da han sagde, at sanktionerne burde fjernes igen, da den nye regering lovede at respektere menneskerettighederne.Men lørdag valgte partiet at fastholde støtten til sanktionerne.jas

Sammenstød mellem politi og demonstranter i Wien
*For anden aften i træk kom det sent lørdag til optøjer i den østrigske hovedstad Wien i forbindelse med en demonstration mod det højreradikale Frihedspartis deltagelse i regeringen.
Efter at cirka 1.500 mennesker havde gennemført en fredelig march gennem Wiens bymidte tidligere på aftenen, kom det til sammenstød mellem demonstranter og politi, berettede det østrigske nyhedsbureau APA.
Politifolk og demostranter slog løs på hinanden og sten fløj gennem luften. Ifølge østrigsk politi blev ingen anholdt, og tidligt søndag morgen var roen atter faldet over byen.
Før aftenens demonstration havde forbundspræsident Thomas Klestil forsøgt at mane sine landsmænd til besindighed. Klestil appellerede til østrigerne, om at "holde sammen i denne vanskelige situation og ikke - gennem uovervejede handlinger - risikere en følelsesmæssig splittelse af befolkningen".
Forinden havde forbundspræsidenten anmodet såvel EU-Kommissionens formand, Romano Prodi, som Portugals ministerpræsident, Antonio Guterres, om ikke at indskrænke samarbejdet mellem Østrig og EU, hvor Portugal for tiden har formandsskabet.
Østrigs konsulat i Malmö blev desuden forsøgt afbrændt søndag morgen.

Finland får kvindelig præsident
*Med 90 procent af stemmerne optalt lå udenrigsminister Tarja Halonen til at få 51,3 procent af stemmerne ved præsidentvalget i Finland, mens hendes modkandidat, Esko Aho, stod til 48,7 procent.
Samtidig erkendte Aho sit nederlag ved det finske præsidentvalg. Tarja Halonen bliver Finlands første kvindelige præsident. Valgdeltagelsen vurderedes at ligge på omkring 80 procent.

Jødernes krigshistorie undersøges
*De danske jøders skæbne før og under Anden Verdenskrig skal nu beskrives fuldstændigt. Ethvert papir i arkiverne skal frem i lyset, så den sande og fuldstændige historie kan skrives.
Det slog statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) fast i en udtalelse søndag aften på baggrund af de seneste års beretninger om de jøder, der trods nazismens fremtog blev sendt tilbage til Tyskland og til Hitlers dødslejre.
Den islandske forsker Vilhjalmur Örn Vilhjalmsson har i de seneste cirka fire år søgt i diverse arkiver og har her fundet dokumentation for, at mindst 132 statsløse flygtninge blev sendt tilbage til Tyskland i perioden 1940-44. Heraf var mindst 21 jødiske flygtninge, der døde i koncentrationslejre.
Artikel side 4

CD på kanten af spærregrænsen
*CD ville være i fare for at ryge under spærregrænsen, hvis der var valg nu. Samtidig står Socialdemokratiet til fortsat tilbagegang og er noteret til 'kun' 22 procent, mens Dansk Folkeparti med 16,6 procent har i tag i hver sjette vælger.
Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Megafon har lavet for TV 2.
I målingen, der er lavet i perioden 31. januar til 2. februar, ligger Fremskridtspartiet under spærregrænsen, det samme gælder Kristeligt Folkeparti, mens Venstre og Konservative begge går beskedent frem. Også SF står til en fremgang, mens Enhedslisten må notere sig en tilbagegang og nu med 2,3 procent af stemmerne også er i nærheden af spærregrænsen.

Magistre vil hjælpe flygtninge
*Nogle af de 1.200 lejligheder, som Magistrenes Pensionskasse administrerer for sine medlemmer, vil inden længe blive stillet til rådighed for flygtninge og indvandrere. I hvert fald hvis det står til formanden for Dansk Magisterforening, Per Clausen. Han siger til Politiken:
"Som velbjærgede magistre har vi ofte de politisk korrekte holdninger. At rykke lidt på medlemmernes fortrinsret til boligerne ville være en god måde at lade ordene følge af handling."
Formanden peger på, at en del af pensionskassens lejligheder ikke er særlig eftertragtede blandt medlemmerne. Flere medlemmer af pensionskassens bestyrelse bakker op om Per Clausens forslag.

Færøernes lagmand ønsker FN indblandet
*Færøernes lagmand, Anfinn Kallsberg, mener, at en aftale mellem Danmark og Færøerne om selvstyre eller statslig uafhængighed bør forsegles og deponeres hos FN i New York.
"Det kan give nogle juridiske problemer, hvis man ikke får en sådan statsretslig aftale internationalt forseglet," siger Anfinn Kallsberg i et interview i den tyske avis i Danmark Der Nordschleswiger forud for forhandlinger med regeringen i København om selvstyre eller statslig uafhængighed. Forhandlingerne skal begynde i denne måned eller i marts.
Som en mulighed for fremtidig status for Færøerne nævner Anfinn Kallsberg Cook-øerne i Stillehavet, som har sin egen lovgivningsmagt og udenrigspolitisk suverænitet til at slutte egne internationale aftaler, og som også har egen møderet i FN, selv om indbyggerne har statsborgerskab i New Zealand.

Eksplosioner tæt på iransk præsident
*Én person blev dræbt og mindst fem personer blev såret i en række eksplosioner lørdag tæt på den iranske præsident Mohammad Khatamis palads i Teheran, oplyste det statslige iranske tv.
En af præsidentens rådgivere oplyste over for det britiske nyhedsbureau Reuters, at Khatami opholdt sig på sit kontor under eksplosionerne, men var uskadt.
Ifølge det franske nyhedsbureau, AFP, har den væbnede iranske oppositionsgruppe, Folkets Mujahedeen, i en telefonsamtale påtaget sig ansvaret for angreb lørdag på Irans øverste leder, Ali Khameneis kontorer og residens. Khameneis kontorer ligger i nærheden af præsident Khatamis residens.

Flertal tager afstand fra Østrig-trussel
*Et flertal af danskerne tager afstand fra EU-ledernes trussel om sanktioner mod Østrig i forbindelse med landets regeringsdannelse. Ifølge en meningsmåling, som Gallup har lavet for Berlingske Tidende søndag, mener 56 procent af de adspurgte, at det var forkert, at de øvrige EU-ledere truede Østrig. 30 procent mener det var rigtigt, mens 14 procent svarer 'ved ikke'.
Avisen finder det bemærkelsesværdigt, at EU-modstandere og -tilhængere er nogenlunde enige. 62 procent af de danske EU-modstandere er imod fordømmelsen, mens 55 procent af EU-tilhængerne mener, at det var forkert at true Østrig med politiske sanktioner.

Jødiske bosættere protesterer
*Snesevis af jødiske bosættere blokerede søndag veje i byen Hebron på den israelsk besatte Vestbred i protest imod, at den israelske regering har godkendt at overdrage endnu en bid af Vestbredden til det palæstinensiske selvstyre.
Bosætterne samlede sig ved den jødiske bosættelse Beit Hagai i det overvejende palæstinensiske område og standsede forbipasserende biler, inden deres blokade blev brudt af den israelske hær.
Israels regering besluttede i sidste uge, at Israel den 10. februar rømmer 6,1 pct. af Vestbredden.

Kapret afghansk fly landet i Moskva
*Et kapret afghansk passagerfly med flere end 160 passagerer om bord landede i aftes i Moskvas Sjeremetjevo lufthavn, oplyste det russiske ministerium for katastrofesituationer.
Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass citerede personale i lufthavnen for at sige, at flyet kun var landet for at påfylde brændstof og herefter ville fortsætte til "en europæisk hovedstad, måske London", skriver det franske nyhedsburerau, AFP.
Flyet blev i går formiddag rapporteret forsvundet på en indenrigsflyvning i Afghanistan.
Ifølge det afghanske nyhedsbureau (AIP) forlod det kaprede fly i går eftermiddag Aktijubinsk-lufthavnen i det nordvestlige Kasakhstan, hvor det var landet.
Det var i aftes fortsat sparsomt med oplysninger om flykaprerne, men ifølge afghanske oppositionskilder var der seks bevæbnede kaprere i flyet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her