Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

2. februar 2000

Endnu en krise truer nordirsk fred
*Den nordirske førsteminister David Trimble sagde i går, at Nordirlands overgansregering uundgåeligt vil blive suspenderet.
Udtalelesen kommer i kølvanet på rapporten om afvæbning af provinsens paramilitære grupper, der viser, at den katolske undergrundshær IRA ikke er begyndt at aflevere sine våben.
"Min forventning er, at vi forholdsvis hurtigt vil skride til suspension af overgangsregeringen," sagde Trimble, der også er leder af probritiske gruppe, Ulster Unionisterne, UUP.
Ifølge Trimble viser afvæbningsrapporten fra den pensionerede canadiske general, John de Chastelain, at IRA ikke er begyndt at aflevere deres våben.
Trimble venter, at den britiske regering i løbet af få dage vil give meddelelse om suspensionen af den nordirske regering. Han betegnede dette som "beklageligt men uundgåeligt."
I den irske hovedstad Dublin ventedes den britiske minister for Nordirland, Peter Mandelson, senere tirsdag at gennemføre hasteforhandlinger med Irlands udenrigsminister, Brian Cowen, om rapporten fra de Chastelain, skriver det britiske nyhedsbureau Reuter. De kommende dage vil vise, hvor sikker freden er i Nordirland.

Vollebæk advarer mod Haider
*Hvis den højreekstremistiske Jörg Haider bliver indlemmet i en kommende regering i Østrig, kan det skabe problemer for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), siger Norges udenrigsminister, Knut Vollebæk.
"En af OSCE's opgaver er at kritisere brud på menneskerettighederne og at påvirke forholdene i forskellige lande. Jeg ser det som problematisk, hvis OSCE skal ledes af politikere, som har udtalt sig i strid med grundlæggende menneskerettigheder," sagde Vollebæk tirsdag under et besøg i Moskva. Vollebæk udgør sammen med kolleger fra Østrig og Rumænien ledertojkaen i OSCE i 2000 med den østrigske udenrigsminister som formand.
Leder og artikel på forsiden,
tema side 3 og artikel side 4

Taktisk tilbagetrækning
*Tjetjenske oprørere gav tirsdag meddelelse om, at de havde trukket sig ud af hovedbyen Grosnij i, hvad der blev betegnet som et "taktisk" tilbagetog efter adskillige ugers voldsomme kampe med russiske styrker.
Men der blev i går sået tvivl om motiverne bag tilbagetrækningen..
"Der var tale om en planlagt tilbagetrækning. På baggrund af vor militære strategi planlagde vi at evakuere Grosnij den 1. februar," sagde Movladi Udugov, som er medlem af det tjetjenske forsvarsråd.
Nyhedsanalyse her på siden

Spirende EU-hær skal styre KFOR
*EU tog et skridt nærmere dannelsen af en EU-hær tirsdag. Frankrigs forsvarsminister, Alain Richard, meddelte, at Eurokorpset under ledelse af den spanske general general Juan Ortuno i midten af april overtager kommandoen over KFOR-styrken, der hidtil har været ledet af NATO. Trods EU-forsvarsforbeholdet får det ikke konsekvenser for dansk deltagelse i KFOR-styrken. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) sagde tirsdag, at "det fortsat er en NATO-aktion."
Ifølge Nyrup er det Eurokorpsets hidtil begrænsede ledelseskapacitet, som er et af de afgørende punkter i spørgsmålet om, hvorvidt det danske EU-forbehold bliver aktiveret.
"Der er nogle afgørende forskelle. Den ene er, at det fortsat er en NATO-aktion. Den anden er, at general Wesley Clarke fortsat er øverstkommanderende. Den tredje er, at det med andre ord ikke er en udmøntning af det, vi først skal tage stilling til i december i år i forbindelse med den endelige fastlæggelse af forsvarssamarbejdet. Derfor er det ikke en ny situation for Danmark. Det rejser ikke ny problemstillinger," sagde Nyrup i går.

Socialrådgiver frikendt for snyd
*Århus Kommune frikender nu socialrådgivernes tillidsmand Niels Henrik Hald for have udbetalt kontantydelser til borgere i strid med love og regler. Kommunen har sammen med Kommunernes Revisionsafdeling gennemgået 156 sager, som tillidsmanden har haft siden januar 1998.
Baggrunden for undersøgelsen er TV 2-udsendelsen Snyd for Statens Penge, der 17. januar skabte tvivl om, hvorvidt tillidsmanden udførte sit arbejde i henhold til love og vejledninger.

CD-bagland støtter Duetoft
*Centrum-Demokraternes folketingsgruppe bakker op om gruppeformand Peter Duetofts udtalelser om Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard.
Peter Duetoft sammenlignede søndag Pia Kjærsgaard med Hitler.
"Når man deler befolkningen op i over- og undermennesker og spreder gift mellem befolkningsgrupper, så bruger man samme metoder som nationalsocialisterne i 1930'erne. Det kan der ikke herske tvivl om, " lød det i går fra CD's folketingsgruppe i en udtalelse.

Kræftrisiko ved dansk frugt
*Danske frugt- og bæravlere bruger forældede sprøjtemidler, der kan være kræftfremkaldende, når der skal sprøjtes mod svampeangreb.
Der er udviklet mindre skadelige sprøjtemidler, men en ansøgning om godkendelse af de nye midler har i to år ligget i Miljøstyrelsen, uden at der er kommet en godkendelse, oplyser DR-Syd.
De danske frugtavlere bruger det kræftfremkaldende sprøjtemiddel captan. Sprøjtemidlet er så farligt, at Miljøstyrelsen kun tillader det på dispensation. I de øvrige EU-lande kan frugtavlerne bruge det nyere og mindre farlige sprøjtemiddel discus.

Krav om lægekontrol efter massemord
*Den britiske regering lovede tirsdag, at stramme op for kontrollen med læger med egen praksis, efter at en sådan havde held med at myrde mindst 15 kvindelige patienter, inden han blev pågrebet.
Sundhedsminister Alan Milburn lovede, at der vil blive gennemført en uafhængig undersøgelse af, hvordan den 54-årige familielæge Harold Shipman fik mulighed for gennem en årrække at give den ene patient efter den anden dødelige indsprøjtninger uden at dette blev opdaget af hverken politiet eller de lægelige myndigheder. Det er fortsat efter dommen uklart, hvad der drev lægen til at myrde de mange kvinder. I et enkelt tilfælde blev han dømt for at have forfalsket et testamente for egen vindings skyld, men ellers er der ikke noget, der taler for, at mordene blev gennemført af økonomiske grunde.
Shipman blev idømt 15 gange livsvarigt fængsel efter at være blevet fundet skyldig i 15 mord. Men det virkelige antal dødsofre kan være meget højere.

Retsreform bliver omfattende
*Retsplejerådet lægger op til en omfattende reform af det danske retsvæsen. Målet er blandt andet at sikre en hurtigere sagsbehandling ved domstolene. Ifølge rådets overvejelser skal alle sager fremover begynde i byretterne. Samtidig skal byretterne samles, så flere dommere kan dømme i samme sag. Og så skal visse sager kunne ankes direkte fra byret til Højesteret, som kun skal behandle principielle sager. Det er professor lic.jur. Gorm Toftegaard Nielsen og professor dr.jur. Erik Werlauff, der - ifølge Berlingske Tidende tirsdag - nu har beskrevet Retsplejerådets overvejelser.

Danskere søgere grønnere græsgange
*Stadig flere danskere overvejer at flytte til Sverige, når Øresundsbroen åbner til sommer. De seneste måneder er den svenske ambassade i København nærmest blevet kimet ned af folk, der vil have oplysninger om boliger, skatter og daginstitutioner på den anden side af vandet.
"Vi oplever lige nu en enorm interesse for at flytte til Sverige. Hvor vi tidligere fik fem til 10 henvendelser om måneden, får vi nu det samme antal om dagen," siger informationsmedarbejder Annika Dufvenius fra den svenske ambassade til Ritzau.
Det er først og fremmest udsigten til en bedre økonomi, der lokker danskerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her