Læsetid: 5 min.

Overblik

21. februar 2000

Haider forstyrret under middag
*Den østrigske højrepopulist, Jörg Haider, måtte sent lørdag aften have politi-eskorte, da han ville forlade en restaurant i Wien, som var belejret af demonstranter fra en massedemonstration mod Frihedspartiets deltagelse i landets nye regering.
Haider besøgte restauranten med sin familie i Wiens Josefstadt-distrikt, hvor mellem 150.000 og 250.000 demonstranter tidligere på dagen gennemførte den hidtil største protestaktion mod regeringssamarbejdet mellem Frihedspartiet og de konservative. Demonstrationen forløb roligt, men snesevis af demonstranter samledes senere omkring en italiensk restaurant, hvor Haider opholdt sig og råbte slogans som "Udlændinge skal blive, Haider skal ud". Partilederen og hans familie forlod stedet under politi-beskyttelse uden at komme noget til.

NATO på jagt efter våben i Kosovo
*NATO-ledede soldater fra 11 lande indledte i går en omfattende eftersøgning af kriminelle og våben i den urohærgede by Mitrovica i Kosovo, oplyste en talsmand for KFOR-styrken.
"Hundredvis af soldater har spredt sig ud over byen for at gennemføre hus-til-hus-undersøgelser efter våben og kriminelle elementer," sagde talsmanden, Mark Cox, i går. Eftersøgningsstyrken omfatter soldater fra Frankrig, Danmark, Belgien, Østrig, USA, Storbritannien, Canada, Holland, Tyskland, Norge og Tyrkiet.
Mitrovica har været skueplads for adskillige udbrud af etniske uroligheder i løbet af februar.

Kritik af storcenter-planer i Ørestaden
*Planerne om et stort butikscenter i Ørestaden møder voldsom kritik fra flere sider. Miljøorganisationen Noah mener, at centret vil betyde en voldsom forøgelse af biltrafikken i og omkring København. Desuden vil et center skade det lokale forretningsliv. Også forretningerne i Københavns City er utilfredse med planerne. De har foreslået, at man skærer i størrelsen og kun godkender et mindre center end planlagt.
I et høringsvar til Københavns Kommune skrev Noah i går, at man på det skarpeste tager afstand fra bygning af butikscentret.
"Der er i forvejen rigeligt med butikker i Hovedstadsområdet. Et ekstra stort center vil blandt andet undergrave kundeunderlaget for mange butikker. Centret vil bevirke en voldsom forøgelse af bilkørslen og vil gøre dagligdagen endnu mere vanskelig for den store billøse del af befolkningen," hedder det.

EL: Danmark som upartisk mægler
*Enhedslisten (EL) ønsker, at Danmark i lighed med bl.a. Norge, Sverige og Canada skal have mulighed for at optræde i rollen som upartisk mægler i internationale konflikter.
Partiet offentliggjorde i går et forslag til, hvad partiet kalder uafhængig dansk udenrigspolitik. Ifølge en pressemeddelelse fra partiet indebærer forslaget også, "at Danmark ikke tilknyttes EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, i højere grad end opfyldelsen af Danmarks forpligtelser efter Amsterdam-traktaten nødvendiggør."
"Hvis Danmark ligesom Norge skal kunne løse en opgave som international mægler, må Danmark ikke være bundet til de stormagtsinteresser, der vil være styrende for EU's kommende forsvarspolitik," siger Keld Albrechtsen, EU-ordfører for Enhedslisten.

Politikere imod forskelsbehandling
*Politikere fra Venstre, SF, Radikale og CD var i går enige om at afvise regeringens forslag om at fjerne retskravet på familiesammenføring for personer under 25 år for at forhindre tvangsægteskaber.
Det skete i København på det første af flere møder mellem forskellige udlændingeforeninger og politikere.
"Regeringens forslag om at fjerne retskravet på familiesammenføringer for personer under 25 år rammer en gruppe myndige borgere ved at fratage dem retten til familieliv på samme måde som andre borgere, hed det i en udtalelse fra politikerne.

Stort flertal til de borgerlige
*De borgerlige med Venstre-høvdingen Anders Fogh Rasmussen i spidsen rykker ifølge meningsmålingerne tættere og tættere på Statsministeriet. Det fremgår af to meningsmålinger, som opinionsinstitutterne Vilstrup og Sonar har lavet for henholdsvis Politiken og Morgenavisen Jyllands-Posten.
V og K vil sammen med Dansk Folkeparti og med støtte fra de to midterpartier CD og Kristeligt Folkeparti få omkring 60 pct af stemmerne.
Begge målinger giver Venstre omkring 29 pct af stemmerne - en fremgang på ca. 5 procentpoint i forhold til valgresultatet fra 1998. Dansk Folkeparti står fortsat i begge målinger til en fordobling af sit mandattal - 27 hos Vilstrup og 25 hos Sonar mod 13 i det nuværende Folketing.

Rusland sender soldater hjem
*Rusland trak i går sine første militære enheder ud af Tjetjenien og sagde, at den fem måneder lange offensiv i republikken nærmer sig en afslutning. Men alt imens fortsatte kampene i bjergområderne i det sydlige Tjetjenien, oplyser flere nyhedsbureauer.
Den russiske forsvarsminister, Igor Sergejev, sagde, at hans styrker "forbereder sig på at afslutte den militære fase" af deres offensiv mod de tjetjenske oprørere, og at de i øjeblikket er ved at befæste deres kontrol med den nordlige del af republikken.
To russiske enheder trak sig i går ud af Tjetjenien. Men russiske soldater, der forsøger at få kontrol over det bjergrige Sydtjetjenien, mødte fortsat voldsom modstand fra oprørsstyrkerne. Kampene var især hårde i den strategisk vigtige Argun-dal, som Moskva ønsker at erobre for at afskære oprørerne deres forsyninger.

Fællessang mod nynazister
*Mellem 400 og 500 mennesker deltog søndag aften i fredelig fællessang for at markere et-årsdagen for protesterne mod naziborgen i Nørresundby, oplyser politiet, der dels havde afspærret området omkring huset, dels havde indkaldt ekstra mandskab for at kunne gribe ind overfor eventuelle uroligheder.
"Vi var nok til, at vi ville være i stand til at klare lidt af hvert, men alt forløb fredeligt uden optræk til ballade," siger kriminalinspektør Jørgen Hoxer, Aalborg.
Blandt de protesterende på et-årsdagen var tidligere statsminister Anker Jørgensen. Han mente ikke umiddelbart, at der var grund til at være bange for nazisterne i Nørresundby, men advarede mod, at man for sent opdager, når ekstreme grupper arbejder, som nazisterne gør det.

Information retter
*Fredag anmeldte vi Henning Stærks nye plade, på basis af en test-cd, og kom til at kalde den Pigtråd. Det hedder den ikke, den lyder bare sådan. Den hedder Hit House. Vi beklager fejlen. Red.

Lennon støttede IRA med penge
*Det tidligere Beatles-medlem John Lennon har ifølge en tidligere britisk efterretningsagent hjulpet med at finansere IRA's kamp mod briterne i begyndelsen af 70'erne, skriver den britiske avis Observer søndag. I en retsrapport, som avisen har fået adgang til, oplyser eks-agenten David Shayler, at kolleger i 1993
viste ham dokumenter, som omhandlede Lennons økonomiske støtte til IRA. Dokumenterne omtaler også Lennons støtte til Trotskistiske Arbejderes Revolutionære Parti, som Lennon angiveligt skulle have støttet med titusindvis af pund.Inf.

George W. Bush tilbage i favoritrolle efter klar sejr
*George W. Bush, guvernør i Texas, vandt lørdag en klar sejr i det vigtige republikanske primærvalg i den konservative sydlige delstat South Carolina. Da 92 procent af stemmerne var optalt, stod Bush til at få 54 procent af stemmerne mod 41 procent til senatoren og Vietnam-krigsveteranen John McCain fra Arizona.
Dermed har George Bush genindtaget positionen som favorit i kapløbet med McCain om at blive Republikanernes kandidat til præsidentvalget i november. Men John McCain svor i en kampberedt tale til sine tilhængere at fortsætte kampen ved at tilbyde vælgerne et valg mellem "en optimistisk og imødekommende konservatisme og - på den anden side - et negativt budskab, der bygger på frygt."
Politiske iagttagere har betegnet South Carolina som en stat, George Bush var nødt til at vinde klart for at holde sin valgkamp i gang. Hvis han havde tabt, ville mange republikanere - både menige medlemmer og magtfulde politikere - sandsynligvis have opgivet at støtte ham. Nu har McCain kun tre dage til at komme ovenpå igen inden de næste primærvalg i den nordlige industristat Michigan og Arizona, McCains egen hjemstat i det sydvestlige USA.Leder på bagsiden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu