Læsetid: 5 min.

Overblik

19. februar 2000

Auken i samråd om Sellafield
*På baggrund af den seneste skandale omkring det omstridte oparbejdningsanlæg for atomkraft, Sellafield i England, har formanden for folketingets miljøudvalg, Jørn Jespersen (SF), kaldt miljø- og energiminister Svend Auken (S) i samråd.
"Den kritiske myndighedsrapport er ikke bare endnu en ny skandale. Den er en sammenfattende kritik, der klart dokumenterer, at atomtruslen fra vest er mindst lige så alvorlig som risikoen for uheld på østeuropæiske værker," siger Jørn Jespersen. Han pointerer, at udledningerne fra Sellafieldværket og to tilsvarende værker tilsammen udgør langt den største kilde til forureningen af havet og dermed fiskeressourcerne.
Jørn Jespersen mener, at de nordiske lande skal gå sammen om at kræve et totalt stop for oparbejdning af brugt atombrændsel.
Artikel side 5

Nævningeting afsagde livstidsdom
*En 52-årig mand blev fredag i et nævningeting i Østre Landsret i København idømt fængsel på livstid for drabet på en 10-årig pige den 29. maj 1998.
Forsvareren for den 52-årige opgav på forhånd at kæmpe for en tidsbestemt straf - altså maksimalt 16 års fængsel - til sin klient.
Livstidsstraf er praksis for den slags forbrydelser - istedet har forsvareren anbefalet sin klient at anke dommen til Højesteret.
Dna-prøver fra blod fundet på den dømtes tøj viste, at det med overbevisende sikkerhed fra offeret - ligesom dna-prøver af sæd på offeret med lige så stor sikkerhed stammede fra den dømte.

Brandbombe mod tysk asylcenter
*Ukendte gerningsmænd kastede sent torsdag aften en benzinbombe gennem et vindue til et asylcenter i Bochum-Wattenscheid i Tyskland. Ingen blev såret, meddelte politiet.
"Der er ingen spor efter gerningsmændene og baggrunden for angrebet," sagde en polititalsmand.
Brandbomben blev kastet ind i stueetagen af asylcenteret, der bebos af omkring 70 asylsøgere fra forskellige lande. Branden blev slukket af beboerne, før den udviklede sig.

LO anbefaler sociale forbehold
*Efterløn og andre skattefinansierede danske sociale ydelser risikerer at komme under alvorligt pres, hvis EU vedtager en ny traktat, der udvider brugen af flertalsafgørelser på områder som skat og social- og arbejdsmarkedspolitik i forhold til i dag.
Det forudser LO i et nyt EU-oplæg, som fredag blev behandlet i LOs hovedbestyrelse. I oplægget advarer LO om, at flertalsafgørelserne kan skabe vanskeligheder for Danmark på især det sociale område.
LO anbefaler derfor regeringen at forholde sig "kritisk og tilbageholdende," når spørgsmålet om at gøre flertalsafgørelser til reglen skal diskuteres på den nystartede regeringskonference i EU, der inden årets udgang skal munde ud i en afløser for Amsterdam-traktaten.
Nyhedsanalyse her på siden

Landsret fastholder varetægt
*Østre Landsret bestemte fredag, at lederen af de danske nazister, Jonni Hansen, fortsat skal sidde varetægtsfængslet for den voldsomme episode, han var indblandet i i december sidste år, da han påkørte flere aktivister ved nazisternes tilholdssted i Greve syd for København.
Jonni Hansen blev torsdag ellers løsladt af dommeren i Roskilde, men anklageren fra Roskilde Politi kærede kendelsen til Østre Landsret med opsættende virkning. Modsat Roskilde-dommeren finder landsretten, at det af hensyn til almindelige menneskers retsfølelse er nødvendigt, at Jonni Hansen forbliver i varetægtsfængsel.

'Det er flovt at være dansker'
*En gruppe danskere har sat sig for at vende tonen i debatten om indvandrer og flygtninge - til det bedre - og har iværksat en underskriftindsamling. Det er flovt at være dansker, mener de godt 20 initiativtagere, som tæller bl.a. borgmester Peter Brixtofte (V), folketingsmedlem Mimi Jacobsen (CD), tidl. nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, tidl. udenrigsminister Kjeld Olesen, og formanden for Dansk Forfatterforening Knud Vilby.
Initiativtagerne anfører, at dansk indvandrerpolitik nu er blandt de mest restriktive i Europa, at reglerne om familiesammenføring er så stramme, at kun meget få kan nyde godt heraf.

Den grove vold er overdrevet
*Politiets voldsstatistikker, der bygger på anmeldelser, er kraftigt overdrevne. Kun hver tredje af anmeldelserne for grov vold er reelt grov vold. Og kun i godt halvdelen af anmeldelserne om almindelig vold er der tale om en voldssag, viser en undersøgelse fra Københavns Politi.
"Der er slet ikke så voldeligt, som anmeldelserne viser. De giver et forkert billede," siger kriminalinspektør Kurt Jensen fra Københavns Politis afdeling A til Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.
I det seneste år er antallet af anmeldelser af vold og i særdeleshed grov vold steget kraftigt over hele landet. Det var på den baggrund, at politiet iværksatte undersøgelsen.

Norge vil forbyde sexannoncer
*Norges regering vil forbyde annoncer om salg af seksuelle ydelser.
"Vi vil give et signal om, at vi ikke vil have den slags annoncer i det offentlige rum. Desuden håber vi, at det vil medføre, at der bliver mindre prostitution," siger Bjørn Erik Thon, der er politisk rådgiver i det norske justitsministerium.

24 dræbt under uro på Fillipinerne
*Mindst 22 muslimske oprørere og to soldater er blevet dræbt under voldsomme kampe i det sydlige Fillipinerne, efter at sikkerhedsstyrker indledte et angreb på en oprører-lejr. 22 soldater og seks civile er blevet såret i kampene mellem regeringssoldater og styrker fra den muslimske Moro separatistbevægelse, MILF. Angrebet på den muslimske Omar-lejr i provinsen Maguindanao, 850 kilometer syd for hovedstaden Manila, blev indledt onsdag.

Kvinde for tyk til fængsel
*En 51-årig svensk kvinde undslap en fængselsdom for ulovligt hjemmebrænderi, fordi hun er for fed. Kvinden og hendes mand blev idømt to et halvt års fængsel hver for at hjemmebrænde og sælge sort, men kvinde argumenterede i en appelsag, at hun ikke burde fængsles, fordi hendes vægt på 158 kilo ville betyde, at hun ville behøve hjælp til personlig hygiejne og påklædning. Retten idømte hende i stedet en bøde på 15.000 kroner, skriver den svenske avis Ekspressen.

'Haider Raus'
*Op mod 20.000 østrigske skoleelever deltog fredag i en demonstration i det centrale Wien mod det højrepopulistiske Frihedspartis deltagelse i Østrigs nye regering. Demonstrationen var en optakt til en kæmpedemonstration lørdag, hvor 200.000 mennesker forventes at deltage.
Demonstranterne bar skilte med slagord som "Modstand mod racisme og sociale nedskæringer" og "Schüssel plus Haider er lig med isolation og splittelse."
Lørdagens demonstration kan blive den største i Østrig siden 1945. For syv år siden - i 1993 - deltog over 250.000 mennesker i dannelsen af et "lyshav" i Wien for at markere deres modstand mod Frihedspartiets fremmedfjendtlige linje.
Haider har beskyldt organisatorerne af lørdagens protestmarch - deriblandt menneskerettighedsgrupper, oppositionspartier, fagforeninger og kunstnergrupper - for at have betalt deltagere i aktionen.
Lederen af SPÖs ungdomsorganisation har udstedt et vredt dementi:
"Unge mennesker har principper og politiske overbevisninger, og de går på gaden af den grund. Det er en uhyrlig påstand, at unge mennesker sælger deres politiske mening."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her