Læsetid: 5 min.

Overblik

18. februar 2000

Serbien holder fortsat 1.600 fanget
*Omkring 1.600 personer fra Kosovo holdes stadig som fanger i Serbien, og yderligere 3.500 mennesker, fortrinsvis Kosovo-albanere, er fortsat forsvundet efter serberne rykkede ud af provinsen.
Det sagde FN's vicegeneralsekretær for fredsbevarende operationer, Hedi Annabi, sent onsdag til medlemmerne af FN's sikkerhedsråd i New York.
FN's menneskeretskommissær, Mary Robinson, overvejer at udpege en særlig udsending, der skal håndtere det uløste fangeproblem. FN's optælling er baseret på det arbejde, som Den Internationale Røde Kors Komite, ICRC, har foretaget i serbiske fængsler. ICRC har dog ikke haft adgang til alle serbiske militærfængsler.

Udvisningdom for Højesteret
*Den 23-årige somalier, der i januar blev udvist af Danmark for at have sparket en togrevisor i maven får nu mulighed for at få omstødt udvisningdommen. Procesbevillingsnævnet har givet den 23-åriges forsvarer Anne Grete Kampmann lov til at prøve sagen ved Højesteret. Somalieren har tidligere forklaret, at han ikke kunne forstå, hvorfor han skulle betale ekstra gebyr for at købe og i frustration sparkede ud efter dørkarmen i togrevisorens tjenestekupe, som han var på vej ud af - derved kom til at ramme togrevisoren i maven. Og det er vold mod tjenestemand i funktion.

Tyskland forbyder GMO-majs
*Den tyske regering besluttede onsdag at suspendere godkendelsen af den gensplejsede BT 176 majs fra selskabet Novartis.
"Sundhedsrisikoen ved genetisk modificeret majs er ikke tilstrækkeligt undersøgt," lød den markante udmelding fra den tyske sundhedsminister Andrea Fischer.
Andrea Fischer påpeger, at hovedårsagen til beslutningen, er at BT-majs indeholder et gen, der frygtes at kunne overføre modstandsdygtighed over for bestemte typer antibiotika.
Stefan Flothmann fra Greenpeace Tyskland vurderer overfor Information, at beslutningen kan få stor betydning for andre lignende genmodificerede afgrøder.
Den tyske regering truffet beslutningen med henvisning til artikel 16 i EU's udsætningsdirektiv, der tillader at trække en udsætningstilladelse tilbage, hvis der er bekymring for mulige miljø- eller sundhedsrisici.

Koch garanter frist for kræftpatienter
*Alle patienter med lunge-, tarm- eller livmoderhalskræft har fra 1. marts krav på forundersøgelse og efterfølgende behandling inden for en tidsfrist på to uger, oplyser sundhedsminister Carsten Koch (S) i et svar til Folketingets sundhedsudvalg.
Dermed udvider regeringen den allerede gældende ventetidsgaranti for brystkræft og hjertesygdomme til at omfatte de hyppigst forekommende livstruende sygdomme herhjemme.
Ventetidsgarantien er en del af den nationale kræfthandlingsplan, som Koch vil offentliggøres om får uger.

Nazi-leder fortsat varetægtsfængslet
*Retten i Roskilde besluttede torsdag formiddag, at lederen af de danske nazister, Jonni Hansen, skal løslades. Men anklageren protesterede og indbragte afgørelsen for Østre Landsret. Indtil landsretten har talt, skal Jonni Hansen fortsat være frihedsberøvet. Jonni Hansen har siddet varetægtsfængslet i knap to måneder efter en voldsom episode den 21. december i fjor ved nazisternes tilholdssted i Greve syd for København, hvor nogle aktivister blev kvæstet, da Hansen påkørte dem. Flere kom alvorligt til skade.
Én var blevet slået bevidstløs og fik på hospitalet konstateret en blødning i baghovedet, som kunne stoppes, da lægerne skar et stykke af hjerneskallen af.
Én anden fik knust sit skinneben, en tredje brækkede næsen, mens en fjerde fik tandskader.
Nazi-lederen er tiltalt for vold af særlig farlig karakter og dels for på hensynsløs måde at have bragt aktivisternes liv i fare.
Han erklærer sig uskyldig.

EU's regionskomité fordømmer Haider
*EU's Regionskomité fordømte på et møde torsdag, at det højrenationale Frihedsparti under ledelse af Jörg Haider er kommet med i Østrigs nye koalitionsregering.
Haider, der er ministerpræsident i den østrigske delstat Kärnten, er et af komiteens 222 medlemmer, men han deltog ikke i torsdagens møde.
Det skulle han ellers have gjort, men på grund af trusler om demonstrationer i Bruxelles, hvor mødet fandt sted, aflyste han, og han er i stedet på besøg i Canada.
Komiteen fungerer som rådgiver i regional politik for EU.

Libanesisk uro-politi affyrer tåregas
*Libanesisk uropoliti affyrede torsdag tåregas for at holde omkring 2.000 demonstranter tilbage fra den amerikanske ambassade i Beirut, hvor de ville protestere mod USA's støtte til Israel. Øjenvidner sagde, at demonstranterne brugte skældsord mod politiet, da de forsøgte at bane sig vej mod bygningen. Sikkerhedspolitiet forsøgte at holde demonstranterne tilbage med knipler.

68-årig får erstatning
*En 68-årig mand blev i går tildelt en erstatning på 112.000 kroner for uberettiget varetægtsfængsling. Den 68-årige sad fængslet i 70 dage sigtet for mordbrand i forbindelse mod flere medlemmer af Ribe Amtsråd. I december sidste år besluttede statsadvokaten i Sønderborg, at der ikke skulle rejses tiltale mod manden. Forsvarsadvokat Søren Dueholm har klaget over erstatningen.

Sellafield-ansatte fuskede
*Ansatte på det kontroversielle britiske kraftværk for atomoparbejdning i Sellafield har siden 1996 svindlet med målinger af det stærkt radioaktive stof plutonium.
Det konkluderer Storbritanniens chefinspektør for atomanlæg, Laurence Williams, i en undersøgelse, der torsdag blev offentliggjort af avisen The Independent.
Williams lægger skylden for målings-fuskeriet på Sellafields ledelse. Fem Sellafield-medarbejdere er allerede blevet fyret i sagen.

Færre børn skader Italiens vækst
*Mytens magt er stærk - men fakta, er den italienske fødselsrate ligger helt i bund i forhold til de andre europæiske lande. Og det vækker bekymring hos de italienske politikere. Så meget, at den italienske ministerpræsident Massimo d'Alema for nylig så sig nødsaget til at opfordre italienerne til at yde deres bidrag til landets fremtidige økonomiske vækst: "Italienere, slut jer til os og hjælp os i vore bestræbelser for højere vækst - måske ved at få flere børn."

Etnisk folkeparti
*"Vi betragter Vollsmoses problemer som helhedsproblemer og ikke som etniske problemer. Derfor tog vi ikke ordet." Sådan sagde Dansk Folkepartis medlem af Odense Byråd, Fleming Etefors, da enhedslisten bad om en forklaring på, hvorfor liste O som den eneste ikke tog ordet under onsdagens behandling af en omfattende rapport om Vollsmoses problemer.
Artikel side 4

Tusinder demonsterer mod etnisk uro i Kosovo
*Omkring 10.000 Kosovo-albanere gik torsdag på gaden i Kosovos hovedby Pristina i protest mod den seneste uro i byen Mitrovica, hvor der hersker en højspændt atmosfære mellem serbere og etniske albanere.
Demonstranterne, hovedsagligt studerende og deres professorer, forlangte, at de internationale repræsentanter tog kontrol med byen og skabte tålelige forhold for byens albanske mindretal. Demonstranterne truede med, at Kosovo-albanerne ellers måtte tage sagen i deres hænder i Mitrovica, der den seneste tid har lagt gader til flere voldelige sammenstød.
Ved demonstrationen torsdag krævede demonstranterne samtidig, at FN og den fredsbevarende styrke KFOR tager skridt til at få løsladt Kosovo-albanere i serbisk fangenskab.
Situationens alvor med den spændte situation i Mitrovica blev understreget torsdag, da den franske oberst Jean-Philippe Bernard ifølge Reuter sagde, at "vi er på vej mod en situation med byguerillaer." FN's mission i Kosovo, UNMIK, har noteret sig, at der er sket en stigning i antallet af angreb på minoriteter andre steder i provinsen, siden volden eskalerede i Mitrovica. FN og KFOR har på baggrund af volden forstærket indsatsen i området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her