Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

17. februar 2000

Eks-soldat fængslet for massedrab
*Dommeren i Skjern fængslede onsdag den 38-årige tidligere kaptajn i Rwandas hær, Innocent Sagahutu, for fire uger for at sikre, at han ikke flygter, mens Justitsministeriet afgør, om han skal udleveres til Det Internationale Tribunal for Rwanda. Tribunalet har tiltalt Sagahutu for omfattende folkemord og voldtægt under borgerkrigen i Rwanda i 1994. Han nægter sig skyldig og kærede kendelsen om varetægtsfængsling til Vestre Landsret.

Indvandring skal sikre svensk velfærd
*Fremtidens velfærd i Sverige skal sikres ved hjælp af øget indvandring. Det konkluderer et større forskningsprojekt, som den svenske stat har finansieret.
Ifølge avisen Dagens Nyheter vil mangel på arbejdskraft for alvor sætte ind i 2008, samtidig med at de store årgange i stadig stigende grad går på pension og får brug for flere offentlige ydelser. Forskerholdet bag projektet fremlægger onsdag deres betænkning, men afslører i avisen, at løsningen på problemet er øget indvandring og en målrettet indvandringspolitik henvendt til erhvervsaktive udlændinge i de underrepræsenterede aldersgrupper.

30'rnes flygtninge-politik kulegraves
*Det Danske Center for Holocaust- og Folkedrabsstudiers planlagte undersøgelse af dansk flygtningepolitik under Anden Verdenskrig udvides nu til også at omfatte 1930'erne.
Det blev udgangen på et ekstraordinært bestyrelsesmøde tirsdag i København. Oprindeligt var det meningen, at undersøgelsen skulle strække sig fra krigsårene.
"Men i dag blev vi enige om, at det også er nødvendig at se på hele flygtningepolitikken fra 1933 og frem til Anden Verdenskrig," siger bestyrelsesformanden, professor Henning Poulsen fra Aarhus Universitet. Samtidig står det klart, at Henning Poulsen ikke selv kommer til at deltage i undersøgelsen. Ifølge et første udspil skulle bestyrelsesformanden således selv have spillet en aktiv rolle, men det udspil blev taget af bordet tirsdag - efter beskyldninger om "kammerateri i dansk forskning".

Schäuble træder tilbage
*Som ventet trak Wolfgang Schäuble, sig i går som formand for det tyske kristelige demokratiske unionsparti (CDU). Schäubles afgang kommer dagen efter, at CDU tirsdag blev idømt en historisk stor bøde for snyd med partiets finanser.

Pinochet er hjerneskadet
*Den chilenske eksdiktator Augusto Pinochet er hjerneskadet og vil have vanskeligt ved at forstå og besvare spørgsmål ved en retssag mod ham. Det skrev flere spanske medier i går med henvisning til den fortrolige lægerapport, som britiske læger har udarbejdet om eksdiktatorens tilstand. Tirsdag besluttede en britisk domstol at lægerapporten skulle udleveres til de lande, der har krævet Pinochet udleveret til retsforfølgelse.
"Der er kliniske beviser for omfattende hjerneskade," og en længervarende retssag vil "forværre hans tilstand," konkluderer rapporten ifølge de spanske medier.

Flere dræbt under kampe på Sri Lanka
*Tamilske oprørere gennemførte onsdag angreb på regeringsstyrker i det nordlige Sri Lanka, hvilket ifølge embedsmænd kostede 21 menneskeliv på begge sider. Angrebet skete på samme tid, som Norges udenrigsminister Knut Vollebæk påbegyndte en historisk fredsmission i det uroplagede land. Vollebæk, som tidligere mødtes med en højtstående LTTE-leder i London, advarede før afgangen til Sri Lanka om, at der ingen udsigt er til en hurtig afslutning på den blodige konflikt. Borgerkrigen i Sri Lanka har stået på siden 1983 mellem LTTE og regeringsstyrkerne og har krævet mindst 60.000 menneskeliv.

Israel raser over Paven og PLO
*Vatikanets udsending i Israel har modtaget en skarp israelsk protest over en kontroversiel aftale, der er indgået mellem pave Johannes Paul II og den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, og som fra palæstinensernes side er blevet udlagt som et diplomatisk kup. Israel beskylder Vatikan-staten for at blande sig i fredsprocessen i Mellemøsten ved at skabe den diplomatiske krise kun fem uger det første pavebesøg i Mellemøsten i 36 år.
Aftalen, der blev underskrevet under Arafats besøg i Vatikanet tirsdag, formaliserer den katolske kirkes aktiviteter i de palæstinensisk kontrollerede områder. For palæstinenserne udlægges aftalen som et vigtigt skridt imod en selvstændig stat med Jerusalem som hovedstad.

Argentina fyrer ambassadør i Østrig
*Argentinas nu tidligere ambassadør i Østrig vurderede forkert, da han i oktober briefede regeringen i Buenos Aires om Jörg Haiders politiske ståsted. Ambassadør Juan Carlos Kreckler forsikrede dengang, at Haider hverken var ny-nazist eller ekstremist men derimod demokrat. Men den vurdering er Argentinas nye regering ikke enig i og har derfor fyret ambassadøren.
"Problemet er ikke så meget ambassadøren, men hans opfattelse af situationen," som en diplomat forklarer fyringen overfor Reuter.
Siden årene umiddelbart efter Anden Verdenskrig, hvor Argentina var et fristed for tyske nazister, er der i dag en jødisk befolkning på 300.000. Og den presser på for at få den argentinske regering til at tage afstand til Østrigs nye regering.

Holocuast-ofre og arvinger efterlyses
*Overlevende Holocaust-ofre eller arvinger med uindfriede forsikringer o.l. tegnet mellem 1920 og 1945 kan se frem til - med betydelige årtiers forsinkelse - at få udbetalt deres forsikringer. En række af verdens største forsikringsselskaber efterlyser i samarbejde med ICHEIC (International Holocaust Era Insurance Commission) ofre eller arvinger, hvis forsikringskrav aldrig er blevet indfriet. Det gælder også for danske privatpersoner, der gennem ICHEIC kan gøre krav på egen eller slægtninges forsikringer.

Information retter
*Clermont-Ferrand er ikke en fransk flådeby, som det fejlagtigt blev angivet i reportagen fra Mitrovica i gårsdagens avis. Clermont-Ferrand er til gengæld hovedby i regionen Auvergne, der ligger ganske centralt i Frankrig. Endvidere beklager vi, at Steen Nepper Larsen i sit indlæg den 15. feb. blev betitlet højskolelærer. Han er ekstern lektor på RUC og Handelshøjskolen.

Resultatløst møde
*Et krisemøde mellem de stridende parter i den nordirske konflikt sluttede onsdag aften uden resultat. "I dag var ikke andet end en dag, hvor vi skulle drøfte, hvad parametrene er, og hvordan vi løser dem, " sagde Storbritanniens premierminister, Tony Blair, efter mødet.

Tøbrud i forholdet mellem NATO og Moskva
*Rusland og NATO blev onsdag enige om gradvist at genoptage forbindelserne, som blev afbrudt under NATO's luftbombardementer af Jugoslavien sidste år.
Det sagde den russiske udenrigsminister, Igor Ivanov, onsdag i Moskva efter et møde mellem Ruslands fungerende præsident, Vladimir Putin, og NATO's generalsekretær, George Robertson.
Ivanov sagde ifølge flere russiske nyhedsbureauer, at begge parter havde besluttet dette, som det første skridt på vejen til at "genoptage de bilaterale kontakter mellem Rusland og NATO".
Robertson er den første NATO-chef, der besøger Rusland, efter at Moskva, der var rasende over NATO's bombardement af deres serbiske allierede i marts sidste år udviste den vestlige alliances udsendinge og afbrød samarbejdet. Udenrigsministeren sagde, at de fremtidige bånd vil afhænge af "begge siders vilje til at respektere de aftalte vilkår," som er nedfældet i samarbejdsprogrammet fra 1997 mellem Rusland og NATO.
Rusland har gjort det klart, at der ikke bliver tale om at genoptage formelle diplomatiske kontakter med NATO, før alliancen vil garantere Rusland en ligeværdig rolle, når det gælder international krisehåndtering.
"Vi betragter hinanden som vigtige strategiske partnere, som samarbejder om at bevogte sikkerheden på det europæiske kontinent og i hele verden," sagde Ivanov. Efter mødet understregde George Robertson, at besøget er et vendepunkt i det følsomme forhold mellem NATO og Moskva.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her