Læsetid: 2 min.

På flugt fra krig

23. februar 2000

Martin Petersen får i dag Kulturministeriets børnebogspris 1999 for romanen 'Med ilden i ryggen'

Bogpris
Martin Petersens grundigt researchede roman om en tysk families flugt til Danmark i slutningen af Anden Verdenskrig skriver sig på to ledder ind i en aktuel sammenhæng.
For det første lægger den sig i sporet af de historikere og journalister, der de sidste par år har gravet lidt dybere i besættelsestiden og rokket yderligere ved konsensusmyten om den brede danske selvopofrelse. For det andet er den indirekte en kommentar til den aktuelle flygtninge- og integrationsdebat, hvilket blandt andet afspejles i romanens fortælleramme: Den nu 60-årige jeg-fortæller og i Danmark bosatte onkel Klaus, der skriver til Jonas.
Klaus arbejder med at fragte flygtninge over grænsen og frygter hvert øjeblik at blive pågrebet. Han står ved sine handlinger og føler det magtpåliggende at fortælle sin historie. Romanen zoomer her igennem ind på et Tyskland i begyndende opløsning i starten af 1945.

Børnevinkel
Kronologisk og i tætte øjebliksbilleder beretter romanen om familiens opbrud parallelt med at Den røde Hær rykker ind i Hitlertyskland.
Faderen er lige blevet indkaldt som soldat, og har pålagt 12-årige Klaus at passe godt på moderen og de to søstre. Under flugten mod smørlandet Danmark får han krigens gru ind på kroppen og traumatiseres slemt, da lillesøsteren undervejs falder i vandet fra et overfyldt skib og drukner. Naget af fadersavnet og skyldkomplekser, tilbringer Klaus og hans familie to år i en dansk flygtningelejr i Jylland.
Med en fin fastholdelse af den børnesynsvinkel bogen hele vejen igennem er anskuet fra, træder det forhutlede lejrliv og den forbudte kontakt til de omkringboende danskere skarpt og klart frem. Søsteren Ingrid bliver gravid og nægtes kontakt med faderen. Da denne er dansk, fremskynder det de danske myndigheders beslutning om at sende Klaus og hans familie tilbage til Tyskland, hvor de i et sønderbombet Hamburg genfinder den også stærkt forandrede og savnede far.
Med ilden i ryggen gør i fiktionens form et relativt upåagtet kapitel i dansk historie tilgængeligt for nye generationer af børn, unge og deres forældre. En kvart million tyskere var i perioden 1945-49 indespærret i lejre rundt omkring i Danmark. I deres historie genspejles mange af de holdninger, der lige nu brydes i debatten om det multikulturelle Danmark. Og i det lys er Martin Petersens roman ved sin insisteren på at modvirke kollektivt hukommelsestab både nødvendig og livgivende.

*Martin Petersen: Med ilden i ryggen, 223 s., 248 kr. Høst & Søn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her