Læsetid: 4 min.

Pappet opdragelse

12. februar 2000

DR2's miljømagasin er et så kluntet forsøg på opdragelse af den dumme seer, at man får lyst til at tage slips på og købe alt det forkerte vaskepulver

Public service
Klip. Det rystende kamera viser værtinden (jeg har glemt hendes navn) med det velmenende smil. Nu sidder hun i noget, der ligner et kollegiekøkken (det må helst ikke være for smart). Foran sig har hun to pakker vaskepulver. "Pakkerne er tilfældigt valgt. Sådan da," driller hun.
Den ene pakke bærer et grimt udenlandsk-klingende navn, og den bløde plasticemballage stråler af alskens neonfarver. Den kloge seer vil her lynhurtigt forstå, at den dur ikke. Der er farver på. Det er ikke godt for miljøet. Puha badr og tsk tsk.
Den anden pakke derimod har den rigtige (jordhytte-genbrugs)brune farve, er af papir og teksten står skrevet med (natur)grøn.
Den kloge seer fra før vil også allerede her fatte, at det naturligvis er den, man skal vælge og sidder garanteret klar derhjemme ved sit sort/hvide tv (er det ikke bedst for miljøet?) og stigereolen med fingeren i vejret. Kom nu. Tag mig. Jeg kender svaret, kom nu vælg mig.

Alle skal forstå
Men det er ikke nok, at den kloge seer er med. Nej, læ-rerinden vil også have de mindre kloge med. Så hun kigger ud på os og foregiver at være lige så meget i tvivl som os andre. Hvilken en af vaskepulverne skal man nu vælge? Forvirringen er total. Men det er der heldigvis råd for. Skuespillere har jo i den senere tid påtaget sig det store ansvar, det er at fortælle os andre, i hvilken retning vi skal gå, når vi kommer til en af livets mange betydningsfulde korsveje.
Lissie fra Taxa rådede os til at stemme på Junibevægelsen ved det seneste parlamentsvalg, og Paprika Steen lægger stemme til en osteanbefaling. Men hvem kan hjælpe med vaskepulveret?
Nå ja, det kan Taxa-Mike. Således klipper DR2's miljømagasin med det rigtigt friske navn "Miljø med mere" til en caféscene med Peter Gantzler (som altså er ham, der er uden på Mike). Han kigger forventningsfuldt på lærerinden. Med på café er de to pakker vaskepulver fra før.
"Hvilken en af de her to, ville du vælge, Peter," spørger hun.
Peter kender godt sin rolle. Han er den kloge elev. Men ikke alt for klog, for vi skal jo kunne identificere os med ham. Så han lader også som om, han er i tvivl. Han kigger på pakkerne. Spændingen er ulidelig. Hvad for en vælger han. Kom nu, Peter. Svar nu.
Men han er jo ikke uden sans for drama, så han tænker lidt, inden han svarer. "Jeg ville nok købe den der," siger han og peger ganske overraskende på den brune vaskepulver. Ordene hænger i luften.
Om den anden pakke vaskepulver siger han: "Den der skræmmer mig i al sin farvestrålenhed. Jeg er nok mere til den pappede indpakning."
Ja Peter, pap er godt. Den overraskende og virkeligt spændende samtale mellem lærerinden og den kloge elev fortsætter et par minutter og kulminerer, da Peter Mike ganske modigt og meget overraskende vælger at komme med en afsløring.
Helt uden at ryste og uden at flakke med øjnene siger han: "Jeg tror på økologien. Det må jeg nok indrømme."

Et sus gennem stuen
Der går et sus gennem stuen. Ham der Peter Mike er bare en rigtig mand. Uden videre indrømmer han, at han tror på økologien. Og så i et Miljøprogram på DR2! Ja, han har virkelig nosser.
Klip.
OBS-agtig musik og grøn pædagogisk kommuneinformation-agtig grafik fylder skærmen. Nå nu er vaskepulverpointen vist sevet ind. Den kloge seer kan bryste sig af endnu engang at have svaret rigtigt på et svært spørgsmål, og den dumme seer er blevet klogere. Hvad skal vi nu lære?
Klip.
Nå nu skal vi have en lille teaser. I næste uge, skal vi høre om en grøn advokat, der vil fortælle os, hvordan det er at være miljøvenlig. "Og så vil han fortælle om sit forhold til slips," siger lærerinden.
Uuuha, hvor sjovt. Tænk engang. Slips og miljøvenlighed i en og samme sammenhæng. Det er jo en modsætning i sig selv.
Nå klip og hurtigt trommemusik. Jo Miljø med mere er virkelig moderne. Håndholdt kamera og moderne trommemusik. Lærerinden er på igen. Nu sidder hun i en klog stue. Stigereolen bag hende er i hvert fald fyldt med bøger.
Klip.
Nu skal vi møde en pilerenserpioner. Ja, det står der med lokaltv-skrift på skærmen, mens en kvinde fortæller om de 400 kvadratmeter pil, hun skal have plantet i sin baghave. Det fremgår ikke helt klart, om det er meningen, at man skal skide i det der pil eller hvad, men i hvert fald er det meningen, at det skal rense spildevandet.
Klip.
For der er meget, man kan gøre selv, forklarer en Grøn Guide os, og gør også op med tidsåndens insisteren på, at alt skal og kan løses med moderne teknik. Det er noget pjat, lader hun forstå.
Zap.
Jeg er nok ikke til pappet opdragelse i poppet indpakning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her