Læsetid: 2 min.

Pres modbogmoms

9. februar 2000

Mens regeringen slår autopiloten til, står andre partier i kø for at diskutere en nedsættelse af den rekordhøje bogmoms

Bogmoms
Når bogbranchen i dag mødes med medlemmer af Folketingets kulturudvalg til en høring om de faste bogpriser, er det samtidig med fornyet håb om en nedsættelse af den rekordhøje bogmoms.
Mens regeringspartierne gentager deres sædvanlige argumenter mod en differentieret moms, udtaler andre partier på begge sider af regeringen sig nu positivt for en nedsættelse af bogmomsen.
CD's kulturpolitiske ordfører, Peter Duetoft, er ubetinget for en nedsættelse af bogmomsen.
"Bøger er noget specielt, og derfor er jeg modstander af ophævelsen af det faste bogpriser, men fortaler for en nedsættelse af momsen," siger Duetoft, der altid er blevet mødt af en modstand på dette område på grund af den administrative byrde, det vil medføre.
"Men i disse edb-tider er det vel for pokker muligt at gøre," siger Duetoft.
Også Kristeligt Folkepartis kulturpolitiske ordfører, Tove Videbæk, ser positivt på en nedsættelse af bogmomsen.
"Vi har jo mange gange talt for et differentieret momssystem, men hver gang har regeringen sagt, at det administrativt er for dyrt," siger Videbæk.

'Plejer' burde være død
SF's kulturpolitiske ordfører, Ole Sohn, vil rejse spørgsmålet om bogmomsen på dagens høring.
"Det er simpel økonomi, at hvis vi kan få en billigere bogpris, så vil man få en større omsætning. Det er jeg, som både kulturpolitisk ordfører, forfatter og som læser, interesseret i," siger Ole Sohn, der har bedt kulturminister Elsebeth Gerner-Nielsen om en redegørelse for bogmomserne i Europa og Norden.
Ole Sohn siger videre, at i modsætning til regeringspartierne har SF ikke nogen rigid holdning til ens moms.
"Plejer burde være død på dette område, og hvis vi kan være med til at fremme en aktiv dansk kulturpolitik med en differentieret moms, så skal vi da gøre brug af det," siger Ole Sohn.
De konservatives Brian Mikkelsen, der i efteråret trodsede partiets traditionelle støtte til de faste bogpriser, er positivt stillet over for en sænkning af bogmomsen.
"Det er et af de eneste steder, hvor vi vil overveje at nedsætte momsen," siger Brian Mikkelsen
"Bogmomsen er direkte hæmmende og skadelig for bogsalget, og vi vil gerne have en ordentlig bogkultur, hvor man relativt nemt kan købe en bog," siger Brian Mikkelsen, der mener, at en nedsættelse eller fjernelse af bogmomsen vil give bogen det nødvendige løft.

Danmark i toppen
Mens alle andre EU-lande på nær Sverige har indført to forskellige momssatser, betaler den danske læser fortsat den samme moms på en bog som på vaskepulver.
I de øvrige EU-lande ligger bogmomsen i gennemsnit på under fem procent, mens den i Danmark altså er på 25 procent.
I Sverige er det ved at være politisk opbakning til en nedsættelse af bogmomsen. Kun Socialdemokratiet nøler, men efter at Svensk Socialdemokratisk Ungdom også har givet sin støtte til en momsnedsættelse er presset for alvor øget på det svenske regeringsparti.
I Finland indførtes i 1994 en lavere moms på bøger, og siden da er antallet af solgte bind steget fra 15,2 millioner i 1994 til 18,2 millioner i 1998. Momsnedsættelsen var et resultat af en længere diskussion, hvor de kulturpolitiske argumenter om en større udbredelse af litteraturen generelt og undervisningsbøger i særdeleshed samt en beskyttelse af et lille sprogområde vejede tungt for en momsnedsættelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her