Læsetid: 2 min.

Rekordhøj bogmoms i Danmark

4. februar 2000

Danmark, og Sverige, har rekord i bogmoms i EU. Men svensk rapport viser, at salget vil stige markant ved en sænkning af momsen

I både Danmark og Sverige er momsen på bøger lige så høj som momsen på vaskepulver.
Mens alle andre EU-lande for længst har indset, at bogen er en vare, der ikke kan sammenlignes med almindelige dagligvarer, og derfor har valgt enten at fjerne momsen helt eller gøre den væsentlige lavere, nøler man i Danmark.
I andre europæiske lande svinger momsen mellem syv og 12 procent.
Stort set alle sammenligninger med udenlandske markeder dokumenterer, at den danske bog er dyrere. Ud over at dansk er et lille sprogområde med deraf følgende begrænset potentiale, små oplag og dermed generelt højere produktionsomkostninger, skyldes prisniveauet, ifølge branchen, den rekordhøje moms på 25 procent.
I Sverige har der siden efteråret kørt en hetz mod den høje bogmoms, som også hinsidan er 25 procent.
Resultatet har været, at alle partier på nær Socialdemokratiet ser positivt på en nedsættelse af bogmomsen.
Senest har en rapport udarbejdet til den svenske forlæggerforening dokumenteret, at ved at sænke momsen til 12 procent vil bogsalget stige med cirka 15 procent.
Den danske bogbranche følger udviklingen i Sverige og er klar til at gå ind i en kamp om bogmomsen for at få gjort den danske bog billigere.

EU-hensigtserklæring
I følge Olaf Winsløw fra Boghandlerforeningen står momsen inden for en overkommelig årrække for fald.
"I 1993 blev der i EU udtrykt en hensigtserklæring om, at der skal indføres to momsbånd, og at bøger skal ligge i det laveste. Det kan godt være, at det ikke har været aktuelt for den danske regering, men rent faktisk har regeringen tidligt i 1990'erne forpligtet sig til på sigt at regulere momsen."
"Vi ved, at betingelserne for at det indre marked kommer til at fungere, er, at vi får en harmonisering af momsforholdene i EU. På alle de betydningsfulde markeder i EU er det sådan, at bøger ligger i det laveste momsbånd. Så er det ikke urealistisk at stille kravet herhjemme også," siger Winsløw.
I Sverige har man allerede en lavere moms på andre kulturvarer som dagblade, teater og biografer, mens man i Danmark kun kender et lavere momsbånd på aviser.

Opblødning på vej
Erik Lindgren fornemmer, at der er en opblødning på vej med momsen.
"I Finland har de lige fået nedsat momsen på bøger, i Sverige er der en meget aktiv kampagne med flere aktører, der også inkluderer de fleste politiske partier, som nu enten har taget eller overvejer at sætte det på deres politiske program. Så er det en helt anden situation," sagde Lindgren.
Det har ikke været muligt at få kommentarer fra regeringspartiernes kulturpolitiske ordførere eller kulturminister Elsebeth Gerner-Nielsen om en eventuel nedsættelse af bogmomsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu