Læsetid: 2 min.

Robot-truslen

7. februar 2000

fokus

På lang sigt vil robotterne overtage alt vore arbejde - og måske mere end det
Engang for årtier siden var forestillingen om den fagre nye teknologiske verden et sted, der var befolket af robotter. En hær af bibbende og lysende robotter ville tøffe rundt og være mennesket behjælpelig på enhver tænkelig måde. Helt sådan blev det aldrig...
Bevares, robotter har fundet anvendelse i det moderne samfund. En dykkerrobot leder i øjeblikket på bunden af Stillehavet efter den anden sorte boks fra det forulykkede Alaska Airlines fly. Ja, selv på visse sushi-restauranter i New York kan man se robotter, der udskære fisk og pakke sushi-ruller. Men robotter har ikke fået den gennemgribende indflydelse på samfundet, som mange havde forestillet sig.
Det skyldes ikke, at forskerne har ignoreret fænomenet robotter. Allerede i det 16. århundrede nedfældede Leonardo da Vinci i Firenze de første principper for, hvordan en robot burde bygges. Videnskabsmanden Mark Rosheim har i dag bygget en robot efter de principper, som Leonardo da Vinci skitserede. Problemet med robotter har indtil videre været, at de nok kan lære at gå og at styre uden om væsentlige fysiske forhindringer. Men de har ikke været udstyret med en form for kunstig intelligens, der gør, at de kan lære af deres fejltagelser og
dermed blive klogere.

Fra gren til gren
Et forskerhold fra det japanske Nagoya Universitet - ledet af Dr. Toshio Fukuda - har imidlertid taget denne udfordring op. De japanske forskere har udviklet en ny type robot, der har form som en langstrakt abe, og som kan tænke.
Robot-aben er udstyret med 14 motorer og et system af sensorer, der gennem en computer opdateres 60 gange i sekundet, hvilket gør aben i stand til at efterligne realtime-bevægelser. Den langstrakte abe kan på denne måde svinge sig fra gren til gren i et ikke-kendt terræn og kommer hermed tæt på at efterligne nogle af de bevægelser, som rigtige aber kan udføre. En af de førende robot-videnskabsmand i Europa er den engelske Kevin Warwick, der leder et hold af forskere på University of Reading. Warwick forudser, at det kun er et spørgsmål om tid, før robotter vil blive mere intelligente end mennesket.
"Jeg kan ikke se nogensomhelst grund til, at maskiner ikke om 20 til 30 år vil blive mere intelligente end mennesket og dette udgør en enorm trussel," siger Kevin Warwick.
Han forudser, at om få år vil robotter være med til at bygge endnu mere avancerede modeller af sig selv og på den måde indgå i deres egen evolution. Det vil blive en darwinistisk udviklingsmodel, hvor de klogeste robotter vil overleve og skubbe deres dummere brødre til side.
Men til forskel fra den menneskelige evolution vil udviklingen af robotter gå meget hurtigere. Det ene udviklingstrin vil afløse det næste med en rasende fart. Og inden længe vil robotter blive så avancerede, at de kan skubbe mennesket til side.
Det største slag i dette århundrede vil stå mellem dem, som mener vi skal bygge dens slags robotter og dem, der mener at vi ikke skal, hævder Warwick.
Karsten Bengtsson

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu