Læsetid: 2 min.

Så gik Wiranto

15. februar 2000

Efter to ugers forvirring lykkedes det i går Indonesiens præsident Wahid at fravriste general Wiranto ministerpost

Indonesiens tidligere forsvarschef Wiranto trak sig i går tilbage fra sin civile ministerpost, og dermed lykkedes det omsider for præsident Abdurrahman Wahid at få skovlen under én af landets mest magtfulde generaler.
Dermed ser det ud til, at Wahid er kommet et stort skridt videre i sin nu fire måneder lange magtkamp med militæret, men samtidig har sejren ikke gjort omverdenens billede af den indonesiske præsident mere klart.
"Han har vundet, men det er en rodet sejr, og den har ikke ændret på hans noget forvirrende image," siger en vestlig diplomat til nyhedsbureauet Reuters.
Forvirringen er kun øget med Wahids noget utraditionelle måde at håndtere Wiranto-sagen på, efter at en rapport stillede alvorlige spørgsmålstegn ved den daværende forsvarschefs rolle i forbindelse med Østtimors blodige uafhængighedskamp sidste efterår.

To ugers strid
Da rapporten kom for to uger siden, reagerede Wahid straks med at fyre Wiranto. Men da Wahid på det tidspunkt var på rundrejse i Europa, og Wiranto nægtede at træde tilbage, udviklede det sig til at strid på ord i den hjemlige og internationale presse.
I weekenden vendte Wahid omsider tilbage til Jakarta, hvor alle ventede, at han hurtigt ville gøre en ende på striden.
Men efter et møde med Wiranto søndag gav præsidenten stik imod alle forventninger først udtryk for, at Wiranto alligevel kunne blive siddende i regeringen. Og da alle var gået i gang med at tolke den udvikling, meddelte Wahid så kun få timer senere, at Wiranto ville træde tilbage som koordinerende minister for sikkerhed og blive erstattet af den civile indenrigsminister Surjadi Soedirdja.

Suhartos mand
Den nuværende forsvarschef, admiral Widodo, var hurtigt ude med at erklære sin og militærets fulde støtte til Wahids beslutning, og meget tyder på, at han - trods sin flakkende stil - igen har været i stand til at sætte sin vilje igennem og dermed opnå flere fordele:
Wiranto var den tidligere præsident og diktator Suhartos mand - først som hans adjudant og senere som forsvarschef i Suhartos sidste måneder ved magten. Selv om Wiranto ansås for at være reformvenlig og angiveligt bremsede tilløb til et kup fra dele af hæren under de blodige begivenheder, der førte til Suhartos fald i maj 1998, fik Wiranto samtidig ridser i lakken på grund af hærens hårde metoder over for civile demonstranter.
Men det er især de indonesiske militsers hærgen i forbindelse med Østtimors folkeafstemning i august sidste år, massakrerne og fordrivelsen af op mod halvdelen af Østtimors befolkning, der nu har ramt Wiranto. Den indonesiske rapport konkluderede, at militæret i høj grad var indblandet i volden, og at Wiranto som forsvarschef bærer sin del af ansvaret.
Det internationale samfund har presset på for, at de ansvarlige bliver retsforfulgt, men ser samtidig helst at Indonesien klarer sagen selv. FN's generalsekretær Kofi Annan, der kommer til Jakarta i dag og derefter rejser videre til Østtimor, gentog i går budskabet om, at en international retssag næppe bliver nødvendig. Med fyringen af Wiranto lader det til, at Wahid kan regne med Kofi Annans støtte til ønsket om at holde retssagen inden for Indonesiens grænser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her