Læsetid: 2 min.

Ikke så populært

23. februar 2000

Nyt tidsskrift om bibelvidenskaberne

Tidsskrift
De fleste fagfolk kender sikkert til frustrationen over, hvor svært det kan være at få formidlet deres faglige stofområde til ikke-fagfolk, uden at det hele enten bliver populistisk og forfladiget eller også så hundesvært tilgængeligt, at det skrevne kun læses af kollegerne. Nu har så en gruppe yngre bibelforskere fra de teologiske fakulteter i København og Århus taget initiativ til et tidsskrift, der kan forklare og fortælle om en række emner inden for Bibelens verden. I det første nummer af Bibliana, som barnet hedder, er der artikler om Satan i Bibelen, om brugen af de bibelske skrifter som historiske kilder, om Dødehavsrullerne (igen, igen) og om den nyeste debat inden for teologien, om hvorvidt det kan lade sig gøre at finde tilbage til en skildring af den historiske Jesus - det vil sige en 'objektiv' skildring af Jesus uden om den forkyndende skildring.

Småt og gråt
Det er lidt usikkert, om projektet med at formidle viden om bibelforskningen vil komme til at lykkes. Hvis forbillederne er Skalk og Sfinx, - som det nævnes i introduktionen - så er Bibliana foreløbigt langt fra målet. Det er simpelthen for svært og for uindbydende. Der er for få illustrationer, og udstyret er for kedeligt (sort/hvid) til at det skal kunne blive et populært populærvidenskabeligt tidsskrift.
Udstyret lader således noget tilbage at ønske, men det gør det sproglige desværre også. Man kan selvfølgelig godt vælge at trykke en såkaldt populærvidenskabelig tekst, hvori der indgår ord som "apokryfer" og "pseudepigrafe" skrifter, for derefter at forklare dem i grå kasser, men det ville unægteligt være mere heldigt, om man havde gennemarbejdet teksterne lidt nærmere, så indholdet blev forklaret på anden og mere pædagogisk vis.

Svær opgave
Der er ingen tvivl om, at det er kompetente fagfolk, der står bag artiklerne. Og der er heller ikke tvivl om, at artiklernes temaer er velvalgte og relevante for den potentielle læsergruppe. Spørgsmålet er så, om man formår at skrive, så også ikke-fagfolk kan følge med.
Det er ikke let, hvis man det ene øjeblik skal skrive videnskabelige artikler om sit fagområde, og det næste skrive for de lægfolk, der gerne vil vide noget om religionsvidenskabelige, historiske og teologiske vinkler på Bibelen. Og det første nummer viser, at der forestår redaktionsgruppen en ekstra indsats, hvis tidsskriftet skal have en fremtid for andre end teologer. Man kan kun håbe, at opgaven vil lykkes bedre i de fremtidige numre, for initiativet er godt og fortjener medvind.

*Bibliana. Museum Tusculanums Forlag. 1. årgang nr.1. Abonnement årligt 120 kr. Studenterabonnement 100 kr. Enkelte numre 80 kr. Udkommer to gange årligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her