Læsetid: 4 min.

Simonsen har baglandet i orden

11. februar 2000

Regeringens udlændingeudspil tager både strammere og slappere i ed

"Vi skal ikke lave politik efter, hvad Dansk Folkeparti tror, de får af stemmer, når der bliver valg. Vi har ingen planer om andre ting end det her lige nu."
Sådan sagde indenrigsminister Thorkild Simonsen (S), da han på et pressemøde sent torsdag eftermiddag blev spurgt, om regeringen vil komme med nye stramningsforslag, hvis Dansk Folkepartis vækst fortsætter i meningsmålingerne efter torsdagens regeringsudspil om strammere regler for familiesammenføring.
Stramningerne indgår i en handlingsplan, der skal sikre bedre integration af flygtninge og indvandrere. Planen, der blev præsenteret af hele fire ministre, fylder 214 sider og rummer 78 konkrete initiativer på fire hovedområder: Uddannelse, arbejdsmarked, bolig- og familiesammenføring. Der er store og små initiativer, udgiftskrævende projekter på integrationsområdet og markante stramninger af familiesammenføringsreglerne mellem hinanden.
Borgmestrene i Albertslund, Brøndby, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup og Ishøj får imødekommet deres krav om færre familiesammenføringer ved, at Udlændingestyrelsen fremover skal foretage en nøje afvejning af, om et par, der ønsker familiesammenføring i Danmark, har en tættere tilknytning til andre lande. Denne regel gælder, når den herboende ikke er dansk statsborger. Hvis den herboende er "født og opvokset her i landet eller er kommet hertil som barn", vil tilknytningen dog "i almindelighed" være stærk nok til, at Udlændingestyrelsen kan tillade, at parret slår sig ned her i landet.

Egen bolig
Borgmestrene har også fået opfyldt deres krav om, at en person skal råde over "sin egen bolig af rimelig størrelse" for at få ret til familiesammenføring. Rimelig størrelse betyder efter regeringens definition, at der "bor højst to personer pr. beboelsesrum", eller at boligen har mere end 20 kvadratmeter pr. person.
Dog præciseres det i handlingsplanen, at boligen ikke nødvendigvis skal være "selvstændig med eget køkken og bad". "Det indebærer f.eks. at kravet om råden over egen bolig også vil være opfyldt, hvis den herboende råder over et kollegie- eller klubværelse," præciseres det i et bilag til handlingsplanen.
Information forelagde torsdag formuleringen af regeringens krav om egen bolig for borgmestrene Kjeld Hansen, Herlev, og Per Madsen, Ishøj, som erklærede sig tilfredse på det punkt. At der også kan ske familiesammenføring til et klubværelse, udgør efter deres mening ikke noget problem.
Kravet om en passende bolig ved familiesammenføring var tæt på at komme med i den udlændingepakke, der blev vedtaget i sommeren 1998. Men i sidste øjeblik bakkede det lille, radikale regeringsparti ud, hvilket førte til, at Venstre og de konservative undlod at stemme for integrationsloven.

Balance
Undervisningsminister Margrethe Vestager (R) blev på pressemødet bedt om at forklare, hvorfor hendes parti nu kan støtte kravet om egen bolig. Hun svarede, at forslaget fra 1998 og regeringens nye udspil er forskellige:
"I øvrigt synes vi, at balancen i de boligkrav, der stilles her, er rimelig. Det er fair nok at sige, at man skal have et sted til sin ægtefælle og kunne etablere et hjem. Til gengæld synes vi ikke, at man skal blande sig i, hvordan det hjem skal være," sagde Margrethe Vestager.
De 18-25-årige skal fremover ikke have retskrav på familiesammenføring ved ægteskab. Reglen, der indføres for at forhindre såkaldte tvangsægteskaber, skal som udgangspunkt gælde for både danske og udenlandske statsborgere - sorte som hvide. Men det understreges i handlingsplanen, at der kan gives tilladelse til familiesammenføring, hvis det "må anses for utvivlsomt, at ægteskabet eller samlivsforholdet er indgået efter den herboendes eget ønske".
Information spurgte Thorkild Simonsen, om ikke den nye regel vil føre til, at familiesammenføring i næsten alle tilfælde afslås, hvis begge parter har rødder i Pakistan eller Tyrkiet. Og omvendt, at tilladelsen næsten altid gives, hvis den herboende har rent dansk baggrund:
"Det kan ikke skæres så firkantet ud, som du spørger," sagde Thorkild Simonsen og afviste, at forslaget skulle indebære en risiko for racediskrimination.
Den borgerlige opposition reagerede forskelligt på udspillet. Helge Adam Møller (K) kaldte handlingsplanen "et skridt i den rigtige retning":
"Vi er meget tilfredse med, at man vil fjerne retskravet på familiesammenføring for indvandrere, der ikke er danske statsborgere. Det vil uden tvivl bremse et stort antal tvangsægteskaber," sagde Helge Adam Møller til Ritzau.
Birthe Rønn Hornbech (V) kritiserede handlingsplanen:
"Der er ikke gjort noget ved det helt grundlæggende problem, nemlig at Danmark ikke selv kan styre tilstrømningen af udlændinge," sagde hun til Ritzau.
Knud Erik Hansen (SF) forudser, at handlingsplanen fører til "en meget kraftig diskrimination":
"Der skal sidde nogle embedmænd og vurdere, om der nu er tale om et tvangsægteskab eller ej, og der er ingen retsgarantier i bedømmelserne," sagde Knud Erik Hansen til Ritzau. Han havde dog også ros til flere af regeringens forslag om bedre integration.

FAKTA
Regeringens plan
Regeringens handlingsplan for integration af udlændinge består af 78 konkrete initiativer fordelt på fire hovedområder:
*Uddannelse
Regeringen vil styrke sprogstimuleringen for tosprogede børn allerede i førskolealderen. Modersmålsundervisningen i folkeskolen skal knyttes tættere til de enkelte fag. Tilsynet med de muslimske friskoler skal skærpes. Danskundervisningen for voksne skal styrkes.
*Arbejdsmarked
Alle, der bliver arbejdsløse, skal så tidligt som muligt have tilbud om danskundervisning. Der skal laves en tovholderordning med personer, der på private arbejdspladser er ansvarlige for at introducere flygtninge og indvandrere.
*Bolig
Der indføres nye regler om kommunal råderet over almennyttige boliger og en mindre del af de nye, private andelsboliger.
*Familiesammenføring
De 18-25-åriges retskrav på familiesammenføring afskaffes. For at få lov til familiesammenføring skal den herboende have en høj grad af tilknytning til Danmark. Den herboende skal have en egen bolig af rimelig størrelse.klar & ni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her