Læsetid: 4 min.

'Man spiser jo ikke en elefant i én mundfuld'

18. februar 2000

Byrådet i Odense har nu slået fast med syvtommersøm, at der skal gøres noget ved Vollsmose. Men hvad der skal gøres, hvornår og hvad det må koste er stadig uklart

Præcis 35 minutter. Så længe var Odense Byråd onsdag aften om at behandle den omfattende helhedsplan for Vollsmose, som byrådet har bestilt af konsulentfirmaet Cowi (Se Inf. den 3/2).
Alligevel blev der rundt om bordet gabt og kigget på ure under Enhedslistens Per Berga Rasmussens indlæg. Han spåede, at helhedsplanen vil blive denne byrådssamlings største sag og tillod sig således at tale om den 100 sider lange rapport i omkring ti minutter.
Uhørt lang tid under et punkt, hvor alle var enige om borgmester Anker Boye og Økonomiudvalgets indstilling. Den går ud på, at byrådet konstaterer, at den 1,25 millioner dyre rapport nu er modtaget, at der nedsættes en projektgruppe med repræsentanter fra alle forvaltninger, der skal kigge på, hvordan arbejdet med Vollsmose kan organiseres og endelig, at borgmesteren forpligter sig til at udarbejde et forslag til vision for Vollsmose. En vision, der skal vedtages en gang i marts.

Kun første skridt
Onsdagens beslutning er således kun et første skridt i retning af at tage fat på Vollsmoses mange problemer. Det mest bemærkelsesværdige ved beslutningen er, at det nu tilsyneladende også er Odense Kommunes mål, at Vollsmose "skal være et foregangseksempel på, hvordan en multietnisk bydel i det danske samfund kan etableres og bevares med succes," som det hedder i indstillingen.
En målsætning, der er hentet direkte fra Cowis rapport, og som kan tyde på et skift i tankegangen hos Odenses politikere, der hidtil har talt mere om ændringer af en ensidig befolkningssammensætning, spredning af etniske minoriteter og kvoter for antal tosprogede i boligblokke, skoler og daginstitutioner.
Men hvad de odenseanske politikere mener om konsulentrapportens mange konkrete forslag til, hvordan området forvandles fra en problemfyldt ghetto til et attraktivt område, hvor mange penge man er parat til at ofre på den økonomisk krævende opgave, eller hvornår dele af planen kan realiseres, står fortsat hen i det uvisse.

Traditionel tankegang
Rapporten er meget kritisk over for kommunens hidtidige forsøg på at løse problemerne. Indsatsen kritiseres for at have være præget af manglende evne til at tænke og arbejde i helheder og for at have været præget af al for traditionel tankegang.
Alle byrådsmedlemmer bedyrede derfor, at nu skal der gøres noget andet, men der kom meget få bud på, hvilke af planens konkrete forslag der skal iværksættes.
Socialdemokraten Søren Thorsager pointerede, at der er brug for et langt, sejt træk:
"I lang tid har vi prøvet at løse problemerne med almindelige tiltag. Men bydelen har strittet imod. Med rapporten har vi en god chance. Den skal vi udnytte, ellers går vi glip af en unik mulighed," sagde han og sammenlignede opgaven med arbejderbevægelsens århundrede lange kamp for at skabe lige muligheder for alle.
"Socialdemokratiet vil gøre alt for, at vi kan komme videre," sagde Søren Thorsager.
Den konservative Merete Østerbye er også positiv. Hun konstaterede, at ansvaret for Vollsmoses udvikling hidtil har været spredt på så mange hænder, at ingen har taget det. Det skal der gøres noget ved, sagde hun, men fortalte ikke hvordan.

Problemer er sociale
Enhedslistens Per Berga Rasmussen, er særdeles glad for rapporten. Især hæftede han sig ved, at det konstateres, at områdets problemer ikke er etniske, men sociale. Som den eneste fremhævede han rapportens forslag om at skabe en særskilt Vollsmose- administration med en højt placeret embedsmand og et mini-rådhus i bydelen, som en god idé.
"Et bedre nærdemokrati, kan være med til at løse nogle af problemerne," sagde han.
Han var også den eneste, der kommenterede rapportens mest kontroversielle forslag om at fritage nyankomne udlændinge for dele af de gældende moms- og skatteregler for at sætte gang i erhvervslivet i området. Det tog han afstand fra.
Venstrerådmanden Jørgen Lund er også godt tilfreds med rapporten, som han kaldte "meget spændende."
"Men Vollsmose kan ikke blive en normal bydel, så længe vi bliver ved med at udsulte den for faciliteter, der er normale andre steder," pointerede han, men heller ikke han ville komme ind på, hvilke faciliteter, han tænker på.
"Det vil føre for vidt her," sagde han.
"Men det er vigtigt, at vi viser, at vi vil noget denne gang."
Men det skal gøres ordentligt, og derfor støttede han også den forsigtige beslutning og lader de konkrete forslag komme senere.
"Man kan jo ikke spise en elefant i en mundfuld. Man bliver nødt til at skære den i skiver," som Jørgen Lund sagde.

Helt bevidst
Flere politikere giver over for Information udtryk for, at de havde forventet en mere detaljeret og konkret plan. At rapporten kræver mere af politikerne end bare en vedtagelse er helt bevidst, siger assisterende projektleder i Cowi, Marianne Båstrup-Larsen:
"Hvis vi var kommet med en fiks og færdig rapport, som så at sige bare skulle vedtages, kan man næsten regne ud, hvor lidt involvering og commitment der var kommet ud af det fra kommunens side," siger hun.
"Det er ikke vores opgave at beslutte, hvad de skal gøre. Vores opgave er at give dem nogle muligheder og påpege valgmulighederne. Men vi vil ikke bare give dem de vise sten," siger Marianne Båstrup-Larsen, COWI.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her