Læsetid: 3 min.

Splid i bogbranchen

11. februar 2000

Høringen om de faste bogpriser bød på enkelte overraskelser

Bogens pris
Der var ikke mange varme blikke mellem de to gamle venner, Erik C. Lindgren fra Den Danske Forlæggerforening og Jesper Møller fra Den Danske Boghandlerforening, da de onsdag mødtes til en høring om de faste bogpriser i Landstingssalen på Christiansborg. Kulden skyldtes Forlæggerforeningens sololøb og dermed brud på et mere end 100 år gammelt partnerskab mellem boghandlere og forlæggere. Trods Forlæggerforeningens tidligere udmeldelser om en fastholdelse af de faste bogpriser, meddelte foreningens formand, Erik C. Lindgren, på høringen, at forlagenes pligt til at fastsætte den pris en bog skal sælges for i boghandlerene skal erstattes af en ret til at fastsætte en pris, hvilket praktisk talt vil betyde en frigivelse af priserne. Konkurrencestyrelsen får dermed sit ønske opfyldt, da Forlæggerforeningens forslag er en kopi af styrelsens kardinalpunkt i efterårets debatoplæg.

Vrede over aftalebrud
Forlæggerforeningen ved, at de med udspillet lægger afstand til de andre parter i bogbranchen, hvilket i sidste ende kan få voldsomme konsekvenser for litteraturen. En skærpet splid mellem parterne vil betyde en konkurrence, der vil have én sikker taber, nemlig al den danske litteratur, der ikke sælger 10.000 eksemplarer. Formanden for den Danske Boghandlerforening, Jesper Møller, havde svært ved at skjule sin indignation over Forlæggerforeningens aftalebrud: "Nu har forlæggerne givet Konkurrencestyrelsen en foræring, der bliver svær at trække tilbage, og det er meget beklageligt."
Formand for Dansk Forfatterforening, Knud Vilby, var sur over forlæggernes udspil. "Det er helt sikkert, at det kræver, at forlæggerne tænker meget etisk med denne ændring af samhandelsreglerne. Når der ikke længere er tale om en pligt, hvad er det så for nogle kriterier, der skal opstilles for, hvilke bøger, der ikke skal indbefattes af de faste priser," spørger Knud Vilby.

Politisk enighed
En anden af høringens store overraskelser var den store politiske enighed om en opretholdelse af de faste bogpriser. Da Konkurrencestyrelsens oplæg kom i november var De konservatives kulturpolitiske ordfører, Brian Mikkelsen, ikke bange for at trodse partiets traditionelle holdning til de faste bogpriser, da han udmeldte, at de faste priser nu måtte stå for fald.
Ved høringen i onsdags meldte Brian Mikkelsen til stor overraskelse, at Det Konservative Folkeparti nu bakker op om de faste priser. Det samme gjaldt Kristeligt Folkepartis kulturpolitiske ordfører, Tove Videbæk, der i efteråret meldte, at hun var interesseret i at ophæve de faste bogpriser, så den danske bog kunne blive billigere. I mellemtiden var Videbæk blevet klogere og meldte nu, at hun ikke havde bestemt sig i denne meget svære sag.
Det afgørende punkt er nu, om de forskellige parter i det litterære kredsløb kan blive enige om et fælles udspil over for Konkurrencestyrelsen. Hvis det ikke sker, vil udfaldet blive, at Folketinget må lave en særlov om bogens pris, hvilke er det sidste Forlæggerforeningen ønsker sig. Et sådan lovindgreb vil uden tvivl betyde en opretholdelse af de faste bogpriser. Der manglede ellers ikke højtsvungne tilkendegivelser fra politikerne, når snakken faldt på det særlige gode, den særlige kulturvare: Den unikke bog.
Men til trods for, at bogsalget er faldet med 30 procent på 20 år, og at antallet af boghandler næsten er halveret på 30 år, mente stort set alle de politiske ordførere, at status quo er det bedste. Den politiske glæde ved de nuværende regler skal ses i sammenhæng med, at alle kulturpolitiske løft til litteraturen vil betyde offentlig støtte enten i form af momsnedsættelse eller oprettelse af en litteraturfond.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her