Læsetid: 3 min.

'Stop snakken og gør noget, Nyrup'

29. februar 2000

Integration kræver handling, var budskabet i går på stor konference om bekæmpelse af racediskrimination. Statsministeren var dog mest til snak

"Der er kun én vej, og det er frem," lød det fra ingeniør Hewi Batakhan, da han i går talte på konferencen om bekæmpelse af racediskrimination, der var arrangeret af Nævnet for Etnisk Ligestilling.
For selv om etnisk ligestilling allerede har fundet vej til både politikernes og mediernes dagsorden, var det frustrationen over for lidt konkret handling, der dominerede konferencen.
"Jeg har oplevet forskellige regeringer i Danmark," sagde Hewi Batakhan, "og for dem alle gælder, at investering i fremtiden er et fremmedord."
Og netop investering i fremtiden var nøgleord i går , hvor 770 var mødt op på Hotel Radisson SAS Scandinavia i København for at diskutere 'kompetence, læring og udvikling' i det multikulturelle Danmark.
Også statsminister Poul Nyrup Rasmussen havde fået en invitation og mødte op en halv times tid. Han fik hårde ord med sig hjem.
"Desværre har jeg hørt nytårstalen fra statsministeren," sagde Hewi Batakhan direkte henvendt til Nyrup, "og jeg håber ikke, at det bliver fremtidens strategi, at man rider på højrebølgen, når det gælder indvandrerdebatten."

Snak om ord
Keld Holm, formand for Nævnet for Etnisk Ligestilling, åbnede konferencen med store ord og alvor i stemmen: "Jeg er ikke sikker på, at vi har gjort os klart, hvad demokratisk styreform egentlig er," sagde han.
"Hvis vi i dette demokrati vælger at straffe en hel familie, når en indvandrer begår noget kriminelt, har vi ikke længere et demokrati. Så er det flertalsdiktatur af værste skuffe," sagde biskop Keld Holm.
"Vi vil være kritiske overfor lovforslag, der stiller folk med anden etnisk baggrund end dansk dårligere end andre - og vi holder øje med konsekvenserne," sagde han henvendt til statsministeren.
Statsministeren brugte derefter det meste af sine 15 minutters taletid på at forsvare regeringens politik - og tale om ord: "Kampen mod racisme og fremmedhad må foregå på ord og handling. Ord kan bruges til at skabe venskab, derfor er ord vigtige."
"Udgangspunktet for regeringen er, at ordene bliver stærke og langtidsholdbare - vi skal have klare handlinger og klare holdninger," sagde Poul Nyrup Rasmussen, der dog høstede spontane klapsalver i salen for EU's skarpe reaktion mod Østrig efter Jörg Haiders partis indtræden i regeringen i Wien.
Statsministeren kvitterede for bifaldet med at fremhæve, hvor meget det lå ham på sinde at få lavet et fælles værdigrundlag for EU-landene i form af et politisk charter.
"Et demokrati er tomt og fattigt, hvis ikke det knyttes til holdninger og værdier," sagde Nyrup.
Men ifølge Morten Kjærum fra Det Danske Center for Menneskerettigheder skal der mere til end et politisk charter på EU-plan for at sikre anti-diskrimination.
"Det handler om at få det skrevet ind i Grundloven. Vi havde for eksempel aldrig fået den lov om en integrationsydelse, der var lavere for flygtninge end for danskere, hvis begreber som ikke-diskrimination var nævnt i Grundloven," sagde Morten Kjærum til Information.
Han fandt det farligt, at det med udlændingedebatten i Danmark er kommet så vidt, at der stilles spørgsmålstegn ved menneskerettighederne og de konventioner, der skal sikre dem.
Konferencen, der er den tredje af sin art, var ment som et forum for diskussion og idéudvikling af initiativer til at bekæmpe diskrimination og fremme etnisk ligestilling.
Efter oplæggene i salen spredtes deltagerne, for at koncentrere sig om forskellige temaer og udarbejde handlingsplaner relateret til hvert tema. Dermed håbede Nævnet for Etnisk Ligestilling at samle ideer ind til fremtidige initiativer på området.
Arbejdsformen var ikke lige populær hos alle.
"Det er alt for styret" sagde Filiz Yildiz, medlem af G2, en forening for unge med forskellig etnisk baggrund.
"Hvis der nu havde været mulighed for diskussion efter statsministerens oplæg, så var der virkelig kommet en reel debat," sagde hun.
Filiz Yildiz syntes nemlig, at statsministerens tale var 'lyserød' og præget af for meget tom snak.
Konferencen, sluttede af med overrækkelsen af 'stafetter'. Modtagerne var blandt andet Rigspolitiet, Aktuelt og Lejernes Landsorganisation, der alle forpligtede sig til at tage aktiv del i bekæmpelsen af diskrimination af etniske minoriteter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu