Læsetid: 2 min.

Thule traktat står ved magt

17. februar 2000

Folketingsdagsorden fra 1987, der forbyder brug af Thule-radar til USA's raketforsvar, er fortsat "fast bestanddel" af regeringens politik, fremgår det af svar fra Helveg Petersen

Kan USA få den danske regerings tilladelse til at udbygge Thule-basens Early Warning-system, så det kan bruges som vigtigt led i det planlagte amerikanske raketforsvar, National Missile Defense?
Dette særdeles kontroversielle spørgsmål er nu kommet nærmere en besvarelse. I et svar til forsvarsudvalgets formand, Hans Engell (K), siger udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), at den Thule-dagsorden, som Folketinget vedtog den 5. marts 1987, og "de heri formulerede politiske retningslinjer fortsat er en fast bestanddel af den danske politik vedrørende Thule-radaren".
Folketingets dagsorden fra 1987, som dengang blev vedtaget med et bredt flertal - altså også med de borgerlige regeringspartiers stemmer - er ret utvetydig.
Heri hedder det, at "Folketinget pålægger regeringen at sikre:
1) At varslingssystemet i Thule ikke anvendes offensivt,
2) at det ikke kan anvendes i forbindelse med SDI-systemer (præsident Reagans planlagte 'Star Wars-system', red.) eller et ABM-system (som det nu planlagte NMD, red.)
3) at danske og grønlandske myndigheder løbende modtager information om udviklingen i forbindelse med Thule-radarstationen,
4) at USA og Sovjetunionen opfordres til at nå til enighed om fortolkningsproblemerne i relation til ABM-traktaten om varslingsanlæg, som bl.a. anlægget i Thule, og
5) at der i NATO og i direkte forhandlinger med USA og Sovjetunionen opfordres til, at den strenge fortolkning af ABM-traktaten opretholdes.
Det er især krav 2 og 5, der er interessante i dagens debat om det amerikanske raketforsvar. Krav 2 er temmelig entydig og vil - som den står - forhindre den planlagte amerikanske brug af Thule-radaren i raketforsvaret.
Krav 5, der opfordrer til "streng fortolkning af ABM-traktaten", står også i klar modstrid mod de amerikanske ønsker om at få modificeret traktaten, der groft sagt forbyder opstilling af raketforsvars-systemer.

Forundret Engell
Hans Engell erklærer sig over for Information "forundret" over regeringens svar.
"Regeringen tager tilsyneladende ikke højde for, at verden har forandret sig siden. Nu har regeringen pålagt sig selv restriktioner, der kan skabe vanskeligheder, især hvis forhandlinger mellem Rusland og USA om en ændring af ABM-traktaten ikke fører til et resultat. Regeringen har låst sig fast", siger Engell.
Regeringen får en ny mulighed for at fremlægge dens synspunkter om det amerikanske raketforsvar og om evt. brug af Thule-basen, når Folketinget d. 25. februar har forespørgselsdebat om sagen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu