Læsetid: 3 min.

Tommys ambitiøse søn

25. februar 2000

Efter næsten 30 år udsender Pete Townshend sit hemmelige livsværk 'Lifehouse'

NY CD
Da The Who i slutningen af 1970 var ved at afrunde den flerårige verdensturné med rockoperaen Tommy, var gruppens leder og hovedkomponist Pete Townshend træt ind til benet af den traditionelle opfattelse af et rockband.
Det stilskabende eksperiment med Tommy havde givet Townshend mod på at virkeliggøre en ny idé.
Lifehouse var tænkt som den første rigtige rockfilm. En slags 1984 med musikken som omdrejningspunkt. Handlingen var henlagt til England efter en atombombelignende katastrofe, som havde lagt det meste af landet øde og som fordrede, at de overlevende altid bar beskyttelsesdragt med indbygget elektronisk kommunikationssystem, The Grid - en slags internet. Det politiske styre var totalitært, men subversive elementer udkæmpede en frihedskamp med musik som våben.
Radiorockteater
I december 1999 blev en opdatering af projektet sendt i BBC som rockmusikalsk radioteater; for Townshend den foreløbige kulmination på et projekt, der siden idéundfangelsen har antaget rockmytologisk karakter. Nu kommer en avanceret, værkkommenterende cd-udgave.
Townshend ville med Lifehouse vise rockens befriende kraft. Lifehouse skulle imidlertid ikke 'bare' være en film. Det skulle først være en slags kollektiv teaterkoncertrække, hvor The Who og publikum i princippet skulle være sammen et halvt år og udvikle musikken.
Hvert enkelt publikum skulle have sit eget musikalske tema, som så i løbet af koncerterne blev inkorporeret i Townshends numre. Disse koncerter skulle filmes og bruges i spillefilmen, og derfra skulle Lifehouse så også udvikle sig til teater, verdensturné, dobbeltalbum og generelt politisk budskab.

Ned ad bakke
Projektet blev søsat i begyndelsen af februar 1971. Men de første kollektiv-koncerter gik ikke, som de skulle og endte med blot at blive traditionelle Who-koncerter. Finansieringsgrundlaget smuldrede, fordi filmselskabet i virkeligheden hellere ville lave Tommy.
Townshend mistede kontrollen med sit nye 'barn'. Han var på nervesammenbruddets rand. Og var vist i virkeligheden lettet over, at det blev skrottet. The Who brugte senere flere af Lifehouse-sangene som rygrad i albummet Who's Next, af mange stadig regnet for deres bedste.
Men Townshend kunne ikke slippe Lifehouse. På solopladen Who Came First kunne man i 1972 for første gang høre et par af hans originale demoer.
Flere dukkede op i 80'erne på de værkstedsagtige albums Scoop og Another
Scoop. Denne lille håndfuld sange, "Pure and Easy",
"Let's See Action", "Bargain" og "Behind Blue
Eyes", var også blevet indspillet af The Who, men står stærkere i Townshends egne versioner.
Han har ikke så kraftfuld en stemme som Roger Daltrey, men dens lidt skrøbelige karakter passer bedre til sangene.
I begyndelsen af 90'erne vendte Townshend tilbage til Lifehouse. En ny udgave af historien blev til to timers rockradiospil. Af de over oprindelige 20 sange, var kun fem-seks stykker tilbage. Radiospillet er kun en del af det nye projekt. Via Townshends hjemmeside kan man nu købe et box-sæt med seks cd'er, indeholdende radiospillet samt nyindspillet musik til samme spillet.

Townshends guld
Det rigtige 'guld' ligger dog på de sidste to cd'er, som rummer samtlige 24 Lifehouse-demoer. Townshends egne udgaver af bl.a. de senere Who-klassikere "Baba O'Riley", "Goin' Mobile", "Sister Disco", "Getting In Tune", "Who Are You", "Won't Get Fooled Again" og "The Song Is Over", fremstår her med så megen smerte, inderlighed og skønhed, at man pludselig ikke er i tvivl om, hvorfor Townshend kæmpede så indædt for sit projekt.
Og i aften går han i London for første gang på scenen og spiller og fremfor alt synger - ja, udsynger - disse sange med et til lejligheden samlet band. Men Townshend lader det ikke blive ved det. Teknologisk har han ajourført sin gamle idé om at involvere og udvikle musik i en slags kollektiv.
Om et par måneder udsendes således via nettet The Lifehouse Method. En eksklusiv udgave af box-sættet, hvor der på en syvende cd er computerprogrammer, så man via nettet selv kan lave musik, som vil blive brugt til den definitive koncertudgave af Lifehouse, programsat til sommeren 2001.

*Pete Townshend: Lifehouse Chronicles. Kan kun købes via www.eelpie.com.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her