Læsetid: 3 min.

Tværpolitisk enighed på integrationsmøde

19. februar 2000

Politikerne var enige om, at det skal nok gå altsammen mens tilhørerne var mere forbeholdne, da Multikulturel Forening i Århus bød på dialog om integration

De tre panelpolitikere, Venstredamen Karen Margrethe Sørensen, Sf'eren Dorthe Laustsen og socialdemokraten Husseyin Arac var forbavsende enigeved Multikulturel Forenings debatmøde i Århus om integration.
De fremhævede igen og igen dialogen som det vigtigste redskab. For som Karen Margrethe Sørensen sagde:
"Vi har så mange fordomme om hinanden, som vi skal have løst op for." Da hun blev afbrudt af en ung kvinde fra salen, der ville vide, hvad dialogen skal handle om, svarede hun: "Ja, vi skal i hvert fald respektere hinandens religion."
Det danske sprog er "den gyldne nøgle" til samfundet, som Husseyin Arac sagde det, og uddannelse og job er vigtige forudsætninger for en vellykket integration.
Formanden for Multikulturel Forening, Rabih Azad Ahmed, sine og mange andres frustrationer over tidens integrationsdebat.
"Den er ikke saglig og handler kun om at tjene stemmer på bekostning af integrationen. Eller om at få alle udlændinge til at flygte fra Danmark," sagde han og nævnte regeringens seneste forslag til stramninger som eksempel.

Slå op i ordbogen
Men hvad er integration, og hvordan lykkes den? Karen Margrethe Sørensen havde ikke rigtigt noget bud på en definition, "for den kan man finde i en ordbog, men det er i hvert fald vigtigt, at vi taler sammen," sagde hun og mente, at succesen afhænger af, at man får brudt en masse af de små barrierer.
"Bare sådan noget som at få lært at skrive en jobansøgning, som begge parter forstår." Hun henviste dog til, at både Aarhus Sporveje og postvæsenet har taget "utroligt" mange nydanskere ind. "Og de er glade for dem," sagde hun og mente derfor, at tingene er i bedring.
Husseyin Arac mener, at det handler om, at vi kommer til at lære hinanden at kende. "Vi skal bo sammen, vores børn skal gå i skole sammen, og vi skal arbejde sammen," sagde han. Men han pointerede, at man som nydansker selv skal gøre en indsats.
"Man skal huske at spørge: 'Hvad kan jeg gøre for at blive en del af det her samfund? Til gengæld skal danskerne sige: 'du er o.k., selvom du har et mærkeligt overskæg.' Og når man går i skole skal man fanden bankeme have en praktikplads og et job. Men jeg er ikke pessimist. Det skal nok gå," sagde han, og fremhævede, at Århus kommune allerede har fem procent nydanskere blandt sine ansatte.
SF's Dorthe Laustsen fremhævede målsætningen for Århus kommunes flygtninge- indvandrerpolitik som en udmærket definition på integration.
"Nydanskerne skal være selvhjulpne og indgå på lige fod i samfundet," sagde hun. Dorhe Laustsen finder det forargeligt, at Danmark inviterede gæstearbejdere til landet, "og så kan vi ikke bruge jer nu," som hun sagde. Men hun er heller ikke pessimist og henviste til, at Danmark ser ud til om kort tid at mangle arbejdskraft.
"Så man kan sige, at det er en nødsituation, der kommer jer til gavn," sagde hun.
En af tilhørerne, Hicham Choceir, var dog ikke helt tilfreds med politikerne.
"I mangler viden om den befolkningsgruppe, I vil integrere. Det er ikke integration at angribe vores kultur. Alle de stramninger af loven, der er sket er netop angreb på vores kultur. Det får mange til at sige: Vi vil ikke integreres i det her samfund på de præmisser," sagde Hicham Choceir.
Han ville også gerne vide, hvorfor ingen politiker tør sige det som det er. "Danmark er et multikulturelt samfund, og integration er at mødes på halvvejen. Det er sandheden, også selvom Thorkild Simonsen, Poul Nyrup og Pia Kjærsgaard ikke vil indrømme det," sagde han, men kunne såmænd godt have tilføjet et par kommunalpolitikere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

For nylig deltog Rabih Azad-Ahmad på en islamistisk konference, hvor man krævede Israel udslettet, og hvor konferencelokalet var smykket med bannere, hvor det palæstinensiske flag fyldte ikke bare de palæstinensiske områder, men også det område, der i dag er Israel.

Dokumentation af Rabih Azad-Ahmads optræden på den islamistiske konference findes her:

http://www.uriasposten.net/?p=5783#comments