Læsetid: 2 min.

Udlændingestramning rammer også flygtninge

26. februar 2000

Udlændingeloven degraderer flygtninges retskrav på at leve med deres familie, mener kritikere

Regeringen kritiseres nu for at ville svække flygtninges retskrav på familiesammenføring. Flygtninges ret til at få deres familie til Danmark er taget ud af selve lovteksten i det forslag til stramninger af Udlændingeloven, regeringen fremlagde i sin store udlændingepakke i sidste uge.
Fremover skal også flygtninges familiesammenføringer bero på et skøn af, om de har en bolig, der er stor nok til at få familiesammenføring og om de har mere familie i et andet land end Danmark. Flygtninges særlige krav på familiesammenføring er blevet henvist til bemærkningerne til loven.
Det er nu en af de "særlige personlige forhold" eller "væsentlige hensyn", der gør, at de måske alligevel kan blive forenet med deres familie.

Særstatus
Flygtninge har særstatus frem for andre udlændinge, fordi de ikke bare kan rejse hjem, hvis de ikke bryder sig om at være i Danmark. I deres hjemland er de forfulgt og i fare på liv, helbred eller frihed. Ellers ville de ikke blive anerkendt som flygtninge. Desuden kan flygtninges familier selv være i fare i hjemlandet.
Direktør for Det Danske Center for Menneskerettigheder Morten Kjærum kalder det en klar svækkelse af flygtninges ret.
"Det er klart, at det står stærkest, når det er i selve loven. Det er den primære tekst. Bemærkningerne har betydning, men de bliver svækket som tiden går," siger Morten Kjærum.
Den socialdemokratiske udlændingeordfører, Dorte Bennedsen, afviser imidlertid, at regeringens forslag vil betyde en forringelse for flygtningene.
"Dette kommer ikke til at rokke ved flygtninges ret til familiesammenføring. Og så er det for mig ligegyldigt om det står i selve lovteksten eller i bemærkningerne," siger hun.
De nye regler kan f.eks. træde i kraft, hvis flere familiemedlemmer er flygtet til forskellige lande. Gifter en flygtning i Danmark sig med en person fra Sverige, og har den danske flygtninge flere slægtninge i Sverige end i Danmark, kan man med de nye regler kræve, at parret familiesammenføres i Sverige. Hvis Sverige vel at mærke tillader det.
Flere af høringssvarene til den ny udlændingelov, der endnu ikke er behandlet i Folketinget, er også kritiske.
Amnesty International udtrykker "betænkelighed ved, at lovforslaget ikke klart skelner mellem flygtninge og indvandrere: "Flygtninges særlige situation... gør dem ofte ikke i stand til at have et samlivsforhold i noget andet land end asyllandet (i dette tilfælde Danmark, Inf.)," skriver flygtningekoordinator for Amnesty International i Danmark, Betina Golander, i svaret.
Dansk Flygtningehjælp kritiserer, at forslaget "ikke tager det fornødne hensyn til flygtninges helt særlige situation."
Både Flygtningehjælpen og Amnesty International ønsker derfor, at flygtninge helt undtages fra stramningerne.
Den radikale udlændingeordfører, Henrik Svane siger:
"Min umiddelbare reaktion er, at der ikke er noget i vejen med lovforslaget på dette område. Men nu vil jeg læse høringssvarene."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her