Læsetid: 2 min.

Verdensaviser

22. februar 2000

Fax-gate i Danmark
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen har problemer med at forklare, hvorfor han ikke informerede medlemmerne af det udenrigspolitiske nævn om forberedelserne af de 14 EU-landes sanktioner mod Østrigs nye regering med Haiders højrepopulistiske parti. Oppositionen mistænker Poul Nyrup Rasmussen for at bryde Grundloven, oplyser den slovakiske tv-station STV.

Haider er den nye Hitler
*En reportage fra Østrigs hovedstad Wien skildrer gårsdagens demonstration, hvor 150.000 demonstranter protesterede imod Haider og hans partis deltagelse i den nye østigske regering. Demonstanterne protesterede imod en politik, de mener har nazistisk elementer. Som der stod på et af demonstranternes bannere: 'Haider er den nye Hitler', skrev den russiske avis Izvestia.

Barak-Mubarak-forhold i krise
*Efter at Egyptens præsident Husni Mubarak torsdag i Cairo, fortalte palæstinenserne at han tvivler på Ehud Baraks intentioner omkring fredsaftalen, er forholet mellem de to ledere i en alvorlig troværdighedskrise, skriver den israelske avis Haaretz.

Caritas Polen vil hjælpe ældre
*Den humanitære organisation Caritas Polen har taget Internettet i brug for at indsamle midler til at finansiere opførelsen af en institution for ældre i Ukraine, skriver den polske avis Rzeczpospolita.

Anklaget for højforræderi i Kuwait
*Allaa Hussein stilles for retten i Kuwait. Anklagen lyder på højforræderi og samarbejde med invationsstyrkerne i 1991, fordi Saddam Hussein valgte ham til præsident/regeringschef i den midlertidige regering.
Efter Kuwaits befrielse lykkedes det ham at flygte til Norge, hvor han fik politisk asyl. Allaa Hussein forlod pludselig Norge med sine tre sønner og erklærede sig villig til at forklare sig for retten. Han - der er kuwaitisk statsborger - forsvarer sig med, at han var tvunget til at samarbejde, fordi Saddam truede med at udslette hans familie, skriver den arabiske avis al-Hayat.

Sri Lanka støtter norsk fredsforslag
*Sri Lankas præsident, Chandrika Kumaratunga, er parat til at indlede afgørende forhandlinger med landets væsentligste oppositionsparti, United National Party, om en vidtgående etnisk plan mellem de tamilske tigre og regeringen.
Norge er parat til at mægle. Den norske udenrigsminister, Knut Vollebæk har ført samtaler med Sri Lankas præsident: "Det kommer til at kræve mod og ofre samt den nødvendige politiske vilje fra parterne," siger han til den indiske avis The Indian Express.

Indisk immigrant valgt i Canada
*Den 52-årige Ujjal Dosanjh, der er indvandrer fra Indien, er ny premierminister i den candiske provins British Columbia. Valget af Dosanjh betragtes som historisk i Canada, der som land har gjort sig til fortaler for et multikulturelt samfund.
British Columbia har en befolkning på 3,6 mio. - heraf er 120.000 eller 3,3 procent af sydasiatisk afstamning.
Dosanjh bliver automatisk provinsens premierminister, efter han blev valgt som leder af regeringspartiet New Democratic Party. Det er første gang en canadisk provins bliver ledet af en repræsentant fra en etnisk minoritetsgruppe, skriver Times of India.

PKK-støtter anholdt i Østtyrkiet
*Borgmestrene i de tre store byer i Østtyrkiet, Diyarbakir, Siirt og Bingöl er i weekenden blevet anholdt af politiet. Borgmestrene, som alle var medlemmer af det kurdiske parti HADEP, anklages for at have givet både politisk og økonomisk støtte til PKK. Anholdelserne skabte utilfredshed blandt de tyrkiske partier, mens præsidenten Süleyman Demirel udtalte, at han ikke vil blande sig, da det var en juridisk sag. Efter anholdelserne blev der afholdt en demonstrantion foran Diyarbakirs rådhus. De krævede løsladelse af borgmestrene. skriver den tyrkiske avis Milliyet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her