Læsetid: 2 min.

Vredens druer i El Ejido

8. februar 2000

Indvandrers mord på 26 årig kvinde sætter ild til racistisk heksejagt på alle afrikanere i den andalusiske by El Ejido

PALMA - Bar Casablanca bliver aldrig den samme igen. Natten til lørdag raserede hundreder af vrede spaniere Casablanca, Karims halal slagterbutik og alle udenlandske forretninger i den andalusiske by El Ejido.
De marcherede gennem gaden med baseball-køller og jernstænger, de overfaldt flere fremmede på deres vej gennem byen og 22 blev såret, mens nogle eksalteret råbte: "Hvor skal I hen, eh, I lortemuslimer!" Det ene indfald greb det andet. Den, der råbte højest, fik sin vilje, som avisen El Mundo skrev i en reportage derfra.
Senere blokerede borgerne indfaldsvejene til byen og afbrændte en indvandrers nedslidte Mercedes Benz. Og søndag overfaldt de regeringens repræsentant, Fernando 'den skønne' i Almeria og tvang ham til at flygte ud ad bagdøren.
Politiets hasteindkaldte sikkerhedsstyrke formåede ikke at dæmpe folkemassens akkumulerede vrede med det samme. Og i går morges lavede 50 af dem nye blokader på indfaldsvejene. 20 indvandrere er af frygt flygtet til den lokale politistation for at overnatte der. Det er ikke første gang, at El Ejido er på det fremspirende spanske landkort over racistiske overfald. I februar 1998 blev to indvandreres fattige hytte brændt ned, og den 15. november 1998 dræbte to hætteklædte en marokkansk indvandrer.

Det nye landkort
Spanien er ikke hjemsøgt af fremmedhadske folkebevægelser og partier, men grupper af skinheads og racister har i de seneste år formået at antænde den racistiske gnist i enkelte byer. Som da borgerne i den katalanske by Terrassa eksploderede af vrede i sommer, som da en afrikansk families bolig blev brændt ned i Banyoles, og som da tre skaldepander angreb en 'fremmed' i Lleida.
Den økonomiske velstand er vokset kraftigt i El Ejido i de sidste 30 år. Det skyldes turismen - solgt under sloganet 'den stille kyst' - og regionens vidtstrakte frugtplantager og lange, varme kilometer af drivhuse, hvor de dyrker alt fra druer til grøntsager, som eksporteres til hele Europa.
I landbruget arbejder de og sveder side om side, spanierne og indvandrere. For der mangler arbejdskraft.
Der bor omkring 11.000 afrikanske arbejdere i El Ejido - 20 procent af byens befolkning.
De fleste lever som fredelige naboer. Som muslimer og kristne har gjort i Andalusien i de sidste tusind år.
Men lørdag løb vredens druer af med nogle hundreder, da de hørte, at en tilfældig indvandrer havde dræbt den 26-årige Encarnación López, fordi hun ville forhindre tyveriet af sin taske. Så fik de nok. Og lod gnisten blive til racismens flammende bål.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her