Læsetid: 2 min.

Til ære for Jones

2. marts 2000

Finalen i Thad Jones-konkurrencen

Koncert
Det blev den 27-årige tyske pianist Florian Ross, der vandt førsteprisen i den internationale Thad Jones-konkurrence for unge komponister og arrangører. Andenprisen fik den 28-årige, ligeledes tyske pianist Maria Baptist, mens den 25-årige amerikaner Thomas Buckelew, der spiller tenorsax og studerer på Rutgers-universitetet, modtog tredjeprisen.
De tre var blevet udvalgt blandt næsten 40 indsendere af bidrag fra hele verden, og juryen bestod passende nok af tre musikere, der alle har spillet med Thad Jones: to i 70'ernes Jones/Lewis Big Band i New York, Jim McNeely, som nu er radio-bigbandets chefdirigent, og Bob Rockwell, der lejlighedsvis spiller i RBB, og svenskeren Jörgen Nilsson, som var medlem af Jones' københavnske mini-bigband, Eclipse.
Alligevel kræves der ikke speciel inspiration fra Thad Jones af konkurrencens deltagere. Meningen er at fremkalde ny musik, og at ære Jones, som mellem 1978 og 85 først var RBB's chefdirigent og derefter flere gange gæstedirigent.

Finalisterne og Jones
Derfor præsenterede tirsdagens koncert konkurrencens tre finalister i en ramme af Thad Jones' musik. Florian Ross' World Pool var klart det mest sammensatte værk, med skiftende og skæve taktarter som grundlag for en rytmisk udskridende musik, der stillede store krav til solister og akkompagnatører.
Heroverfor stillede Maria Baptist en enklere, lyrisk stil i Ibiza Conversations, fint udmøntet i Nikolaj Bentzons lange klaversolo, mens Thomas Buckelews Jadig (musikerslang for 'er du med?') var et nutidigt, men relativt traditionelt bigband-stykke i frisk mellemtempo. Fordelingen af de tre priser, som annonceredes efter pausen, var ikke i modstrid med de musikalske kvaliteter.
Koncertens Jones-program omfattede McNeelys slentrende portræt, Thad, et af flere stykker, hvor Henrik Bolbergs trompet eller flygelhorn udmærkede sig solistisk, her tildels i duo med Kaspar Vadsholt, som med døgns varsel og stor konduite afløste orkestrets sygemeldte bassist Thomas Ovesen.
Af Jones' egne kompositioner blev den afsluttende To You, en klangrig ballade med fin plunger-basun af Steen Hansen, aftenens højdepunkt, og det var jo som det skulle være ved en koncert, hvor den savnede Jones var den egentlige hovedperson. Men tankevækkende var det jo også, at to tyskere uddistancerede en amerikaner, og at en kvindelig komponist/
arrangør tog andenprisen.

*Finalekoncert i Thad Jones-konkurrencen med Radioens Big Band under ledelse af Jim McNeely i Dronningesalen, Det Kgl. Bibliotek tirsdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her