Læsetid: 2 min.

Afdæmpet ung leder

20. marts 2000

Taiwans ny præsident står over for svære opgaver i forholdet til Kina og i forsøget på at gennemføre reformer og rydde op i korruptionen

Taiwan får sin hidtil yngste leder, når den nyvalgte Chen Shui-bian den 20. maj indsættes på præsidentposten.
Oppositionspolitikeren Chen Shui-bian er 49 år, og han får rigeligt at se til fra den første dag i embedet, hvis han skal indfri løfterne om først og fremmest at rydde op i korruptionen og magtmisbruget, som var blevet dagligdag under Kuomintang/Nationalistpartiets mere end 50 år ved magten.
Også i det svære forhold til den store nabo, Kina, venter en vanskelig opgave, men Chen Shui-bian talte efter sejren ved præsidentvalget i lørdags om forsoning:
"Vi ønsker at involvere os i en omfattende dialog med Kina," sagde han.
Chen, der vandt valget med 39 procent af stemmerne, definerer forholdet til Kina som en "særlig international forbindelse". I hans fortolkning er Taiwan en suveræn repu-blik, og hvis der skal ske gennemgribende ændringer i
Taiwans status, skal de bestemmes af befolkningen i Taiwan.
Chen Shui-bian har dog modereret sin og sit partis, Det Progressive Demokratiske Parti (DPP), holdning til Kina og sagt, at han ikke vil erklære uafhængighed, med mindre Kina angriber Tai-wan. Kina har på sin side i årevis fastholdt, at man vil angribe, hvis Taiwan erklærer sig uafhængigt.
Videre har Chen Shui-bian lovet, at han vil genoptage handels-, post- og transportforbindelserne med Kina.

Bølge af sympati
DPP, der i dag sidder på flertallet af borgmesterposterne i landet, rider på en bølge af sympati fra yngre, veluddannede mennesker, der er trætte af Nationalistpartiets dominans.
Han har en fortid som populær borgmester i hovedstaden Taipei, hvor han bl.a. ryddede op i korruptionen og storbyens kaotiske trafikforhold og fik et ry som en effektiv og ubestikkelig administrator.
I sin ungdom kæmpede han som forsvarsadvokat for systemkritikere, der var faldet i unåde under Nationalistpartiets enevældige styre. Taiwan var autoritært styret indtil slutningen af 1980'erne, og Chen Shui-bian sluttede sig til DPP, da partiet blev dannet i 1986 .
Som Taiwans præsident fortsætter kampen mod Nationalistpartiets dominans. Hele embedsmandsapparatet, landets hærledelse og mange fremtrædende forretningsfolk i de virksomheder, der er ejet af partiet, er politisk udnævnte.
Også landets lovgivende forsamling er domineret af Nationalistpartiet. Det kan dog hurtigt ændre sig, da en stor del af partiets medlemmer i den lovgivende forsamling menes at støtte den uafhængige James Soong, der har meddelt, at han vil danne et nyt parti.
Chen Shui-bian skal ud og finde et parlamentarisk grundlag uden for sit eget parti, og samarbejde og koalitioner har der hidtil ikke været tradition for i Taiwans unge demokrati.
Derfor betyder magtskiftet både usikkerhed internt og i forholdet til Kina.

Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her